Ο «χρυσός» οδηγός για όσους διαβάζουν μα δεν μπορούν να συγκεντρωθούν

Είμαι μαθήτρια της Β’ Λυκείου και το πρόβλημα μου είναι ότι ενώ διαβάζω πολλές ώρες, μου έχει τύχει δύο φορές την ώρα του διαγωνίσματος να μην μπορώ να συγκεντρωθώ.

Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζω ένα πολύ άσχημο γραπτό. Σε τι πιστεύετε ότι οφείλεται το πρόβλημα μου;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Αγαπητή αναγνώστρια,

Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι, που ενώ διαβάζεις αρκετές ώρες, να μην μπορείς να συγκεντρωθείς στο διαγώνισμα και να παρουσιάζεις ένα κακό γραπτό ή χαμηλή βαθμολογία. Η πιο πιθανή αιτία για όλο αυτό είναι το υπερβολικό στρες που μπορεί να βιώνεις κατά την εξεταστική διαδικασία του διαγωνίσματος.

Αυτό το στρες μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, τη λογική σκέψη, την αντίληψη και προφανώς και τη συγκέντρωση σου. Σε αυτήν την περίπτωση ενώ είσαι προετοιμασμένη και γνωρίζεις την ύλη για το διαγώνισμα αδυνατείς όλα αυτά να τα βάλεις σε μια σειρά, να τα οργανώσεις και να τα διατυπώσεις με έναν τέτοιο τρόπο που αυτή η γνώση σου να αποτυπωθεί και στο γραπτό σου.

Οι 3 τρόποι για να μάθεις συγκεντρώνεσαι

Σε ένα δεύτερο βαθύτερο επίπεδο θα πρέπει να εστιάσεις στις σκέψεις που κάνεις σχετικά με το τι είναι για σένα «επιτυχία ή αποτυχία» σε ένα διαγώνισμα και αν αυτές οι σκέψεις είναι τόσο αρνητικές που σε οδηγούν να μην σκέφτεσαι καθαρά εκείνη την κρίσιμη στιγμή.

Μαζί με όλα αυτά, αυτό που θα πρέπει να διακρίνει το διάβασμα σου πιθανότατα είναι μια καλύτερη οργάνωση από μέρους σου και μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ διαβάσματος και ελεύθερου χρόνου ώστε το μυαλό σου να μπορεί να αποφορτίζεται από τον όγκο των πληροφοριών κάποιες στιγμές.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τεχνικές χαλάρωσης για να πείτε «αντίο» στο στρες

Έντονο στρες: Για πόσο καιρό απειλεί την… υγεία της καρδιάς μας;

Πώς μπορείς να βοηθήσεις αν το ταίρι σου πάσχει από μετατραυματικό στρες;

Μάθε πώς θα επιλέξεις τον κατάλληλο ειδικό για να σε βοηθήσει με το στρες

Σχετικά άρθρα