Οι 4 λόγοι για τους οποίους οι υδατάνθρακες είναι πολύτιμοι για το σώμα σου

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, που περιέχονται στη διατροφή μας. Απαντώνται σε πολλές μορφές και βρίσκονται κυρίως σε αμυλούχα τρόφιμα όπως το  ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, καθώς και σε μερικά ποτά, π.χ. χυμούς φρούτων και ζαχαρούχα ποτά.

Γράφει η διαιτολόγος Μαριάννα Μόνου

Αντιπροσωπεύουν τη σημαντικότερη πηγή ενέργειας για το σώμα και είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Τα δομικά συστατικά των υδατανθράκων είναι τα σάκχαρα. Ανάλογα με τον αριθμό των σακχάρων οι υδατάνθρακες μπορούν να  διαχωριστούν στις παρακάτω κατηγορίες:

Ο ρόλος των υδατανθράκων στο σώμα

  • Πηγή ενέργειας 

Η κύρια λειτουργία των υδατανθράκων είναι η παροχή ενέργειας. Επίσης, παίζουν  σημαντικό ρόλο στη δομή και στη λειτουργία κυττάρων, ιστών και οργάνων. Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες με τη μορφή γλυκόζης. Η γλυκόζη μπορεί να μετατραπεί σε γλυκογόνο, έναν πολυσακχαρίτη, ο οποίος αποθηκεύεται στο ήπαρ και στους μύες και αποτελεί άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας για το σώμα.

Ο εγκέφαλος και τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρειάζονται γλυκόζη ως πηγή ενέργειας, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν απευθείας το λίπος, τις πρωτεΐνες ή άλλες μορφές ενέργειας για το σκοπό αυτό.  Περίπου 130 γραμμάρια γλυκόζης χρειάζονται την ημέρα για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του εγκεφάλου.

  • Εντερική λειτουργία

Το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει τις διαιτητικές ίνες και κάποιους ολιγοσακχαρίτες στο λεπτό έντερο. Οι διαιτητικές ίνες εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς αυξάνουν την παραγωγή της μικροβιακής χλωρίδας του.  Όταν οι άπεπτοι υδατάνθρακες περάσουν στο παχύ έντερο, κάποιοι τύποι ινών, όπως οι πηκτίνες, τα κόμμεα, και οι ολιγοσακχαρίτες ζυμώνονται από την εντερική μικροχλωρίδα. Αυτή η διαδικασία επίσης, αυξάνει την ολική μάζα του εντέρου και επιδρά ευεργετικά στη σύσταση της μικροχλωρίδας.

  • Διατήρηση σωματικού βάρους

Με μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες εναπόθεσης λίπους σε σύγκριση με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής σε λίπος, αντίστοιχα.  Οι υδατάνθρακες έχουν λιγότερες θερμίδες από το λίπος (και το αλκοόλ) και για αυτό οι δίαιτες με υψηλές ποσότητες υδατανθράκων έχουν συγκριτικά χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Τα τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες συμβάλουν επίσης στο αίσθημα του κορεσμού.

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες φαίνεται να ρυθμίζει την όρεξη. Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι υδατάνθρακες, τόσο σε μορφή αμύλου όσο και σακχάρων, αυξάνουν του αίσθημα του κορεσμού. Επιπλέον, πολλές τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, προσφέρουν ιδιαίτερη ικανοποίηση, αφού η πέψη τους συντελείται αργά. Οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται ως καύσιμο ή αποθηκεύονται ως γλυκογόνο για μελλοντική χρήση. Πολύ μικρό ποσοστό των υδατανθράκων μετατρέπεται σε λίπος στο σώμα, λόγω της μη αποδοτικότητας της συγκεκριμένης διαδικασίας στο σώμα.

  • Αθλητική απόδοση

Σημαντικά στοιχεία δείχνουν ότι, η κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των αθλητών. Κατά τη διάρκεια ασκήσεων υψηλής έντασης, οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο που θα δώσει ενέργεια στον οργανισμό, τροφοδοτώντας τους μύες με γλυκόζη. Καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, διατηρούνται οι αποθήκες γλυκογόνου. Το γλυκογόνο βοηθά το σώμα να αντέξει την καταπόνηση κατά την άσκηση και να διατηρεί τις επιδόσεις  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε τι καταλήγουμε;

Οι υδατάνθρακες είναι ένα ζωτικό συστατικό για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους, ειδικά σε συνδυασμό με άσκηση, είναι σημαντικοί για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και είναι απαραίτητο καύσιμο για τον εγκέφαλο και τους μυς. Το 45 με 60% της ημερήσιας ενέργειας πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες. Μην ξεχνάτε την ποικιλία υδατανθράκων, ώστε η διατροφή να περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και διαιτητικές ίνες.

Μαριάννα Μόνου
Διαιτολόγος
www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μύθοι και αλήθειες για το ψωμί: Όλα όσα είναι χρήσιμα να ξέρεις

Κάστανα: Τα 5 οφέλη που έχει το «φάρμακο» του χειμώνα

Το 40λεπτο πρόγραμμα άσκησης αν ζεις με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Σχετικά άρθρα