Κάστανα: Τα 5 οφέλη που έχει το «φάρμακο» του χειμώνα

Τα κάστανα είναι ιδιαίτερα αγαπητά για τη χαρακτηριστική τους γεύση και για τους ποικίλους τρόπους κατανάλωσής τους: Βρασμένα, καβουρδισμένα, αποξηραμένα ακόμα και με τη μορφή μαρμελάδας.

Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Νάντια Αναγνωστή

Το φθινόπωρο είναι η εποχή τους και πρωταγωνιστούν σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας. Πολλοί σπεύδουν να τα προμηθευτούν και έτσι δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με τα διατροφικά τους οφέλη.

Ποια είναι η διατροφική τους αξία; Παχαίνουν; Πόσα μπορούμε να καταναλώσουμε; Βάζοντας στο… μικροσκόπιο τα κάστανα απαντάμε παρακάτω σε όλα τα διατροφικά σας ερωτήματα.

Η διατροφική αξία του πολύτιμου καρπού

Τα κάστανα εντάσσονται στην ομάδα των ξηρών καρπών. Ωστόσο, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς αποτελούν μια πιο φτωχή θερμιδικά επιλογή.

Τα κάστανα παρέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών (100 γραμμάρια αποδίδουν 14 γραμμάρια φυτικών ινών). Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποίο συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη), μέταλλα (χαλκός και το μαγνήσιο) και «καλά» λιπαρά.

Τα οφέλη για την υγεία

Η υψηλή διατροφική τους αξία συνεπάγει μια σειρά από οφέλη στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ανακουφίζουν από πεπτικά προβλήματα.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Προωθούν την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Ενισχύουν τα οστά και τα δόντια.

Σε τι καταλήγουμε;

Ο υπέροχος αυτός καρπός δεν αποτελεί μόνο μια απλή χειμερινή απόλαυση, αλλά έναν πολύτιμο διατροφικό θησαυρό.  Ωστόσο, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεται υπολογίζοντας το σύνολο των θερμίδων και των λιπαρών που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Νάντια Αναγνωστή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ιδού η απορία: Διατροφή μόνος σου ή με κάποιον ειδικό;

Διατροφή και εμμηνόπαυση: Τι να ΜΗΝ καταναλώνετε

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οφείλεις να εντάξεις τη στέβια στη διατροφή σου

5 χρήσιμα tips διατροφής για ένα παιδί κοντά στην εφηβεία

Σχετικά άρθρα