Μύθοι και αλήθειες για το ψωμί: Όλα όσα είναι χρήσιμα να ξέρεις

Το ψωμί αποτελεί ένα από τα βασικά δημητριακά της μεσογειακής διατροφής καθώς κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στην πυραμίδα των τροφίμων. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καλύπτει μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε υδατάνθρακες παρέχοντας σου ενέργεια.

Γράφει η Ιωάννα Βλάχου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ωστόσο, είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια τους για απώλειας βάρους, αυθαίρετα ή παρασυρόμενοι από διαφόρων ειδών διατροφικές φήμες, χωρίς καμιά επιστημονική υπόσταση, να αποκλείουν το ψωμί από το καθημερινό τους διαιτολόγιο, θεωρώντας το ένοχο για την προσθήκη περιττών κιλών.

Αλλά το ψωμί πρέπει να βρίσκεται στο διαιτολόγιο, είτε θέλετε να χάσετε βάρος είτε όχι. Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, η οποία θεωρείται πρότυπο, περιλαμβάνει το ψωμί στη βάση της, γεγονός που συνιστά την καθημερινά κατανάλωσή του. Η μέση ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη θα πρέπει να καλύπτεται κατά 50-55% από πηγές υδατανθράκων. Η σωστή επιλογή του προϊόντος είναι απαραίτητη, ώστε να επιλεχθεί εκείνο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Ποιο ψωμί να προτιμήσω;

Ιδανική επιλογή αποτελεί το ψωμί ολικής αλέσεως με δίκοκκο σιτάρι. Η υψηλή περιεκτικότητα του δίκοκκου σιταριού σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες (π.χ. θειαμίνη) και μέταλλα (π.χ. μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο), δικαίως το καθιστούν πολύτιμο διατροφικό θησαυρό.

Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας, ενώ μαζί με το φώσφορο ενισχύουν τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών. Η θειαμίνη συμμετέχει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Το μαγνήσιο υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών και βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της κούρασης και της κόπωσης.

Το ψωμί κάνει καλό!

Ο χαλκός αποτελεί σημαντικό στοιχείο της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και συμμετέχει στη μεταφορά του σιδήρου στον οργανισμό. Τα παραπάνω στοιχεία συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών, επιφέροντας έτσι την παραγωγή ενέργειας.

Από την άλλη, η υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες λειτουργεί κατασταλτικά έναντι των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας. Συγκεκριμένα,  ½ φλιτζάνι δίκοκκου σιταριού περιέχει 7-8 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες είναι 4 φορές περισσότερες από εκείνες που περιέχονται σε ½ φλιτζάνι λευκό ρύζι ή σε 1 φέτα λευκό ψωμί.

Συμπερασματικά, όσοι αποφεύγουν εσκεμμένα την κατανάλωση ψωμιού, θα πρέπει να αναθεωρήσουν αυτή τους την άποψη και να το εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή, διατηρώντας πάντα το μέτρο και αποφεύγοντας τις υπερβολές. Τέλος, η ανάγνωση των διατροφικών ετικετών στα συσκευασμένα προϊόντα ψωμιού κρίνεται απαραίτητη, ώστε να επιτύχετε τη μέγιστη πρόσληψη όλων των αναγκαίων για τον οργανισμό σας θρεπτικών συστατικών.

Ιωάννα Βλάχου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική συνεργάτις του logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τελικά πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Είναι 1 έτους και δεν τρώει τίποτα, παρά μόνο ψωμί! Τι να κάνω;

3 λόγοι για να πεις «όχι» στο ψωμί!

Σχετικά άρθρα