Για εσένα που είσαι γονιός: Βήμα προς βήμα πώς να μάθεις στο παιδί να διαβάζει σωστά

Έχω πρόβλημα με τον γιο μου ετών 14. Δεν θέλει να διαβάσει ούτε για το σχολείο ούτε για το φροντιστήριο. Η εξήγηση του είναι ότι βαριέται, δεν θέλει να ζοριστεί και δεν τον νοιάζει τίποτα ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον.

Αποτέλεσμα είναι να κάνει παρέα και με 2 άτομα της ίδιας αντίληψης αλλά και με αλλά παιδιά που δεν ακολουθούν τον ίσιο δρόμο. Ασχολείται με το τηλέφωνο του και τα Σαββατοκύριακα με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Είμαι σε αδιέξοδο. Πώς να τον βοηθήσω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Νίκου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο γιος σας όπως φαίνεται βρίσκεται στο στάδιο της εφηβείας. Στην ηλικία αυτή και ιδιαίτερα στα αγόρια, παρατηρείται συχνά μια επανάσταση του εφήβου σε σχέση με το σχολείο. Αρκετοί έφηβοι κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι αφηρημένοι ή προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή των καθηγητών διακόπτοντας το μάθημα και ενοχλώντας τους άλλους μαθητές.

Αρνούνται να διαβάσουν, δεν ενδιαφέρονται για καλούς βαθμούς και γενικά φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για τη μάθηση και αδιαφορούν για το μέλλον τους. Προτιμούν να ασχολούνται με άλλα ενδιαφέροντα, όπως τα παιχνίδια στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να περνούν αρκετές ώρες με τους φίλους τους, με τους οποίους ταυτίζονται και πιθανόν υιοθετούν παρόμοιες συμπεριφορές.

diabasma

Ίσως ο γιος σας να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και για αυτό δεν έχει και πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό του και δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια για να έχει καλύτερη απόδοση στο σχολείο, παρόλο που η επιτυχία του στο σχολείο θα ενίσχυε την αυτοπεποίθησή του. Επίσης, θα ήταν άξιο διερεύνησης αν έχει συμβεί κάποιο γεγονός είτε στην δική του είτε στην κοινή σας ζωή, το οποίο να έχει επηρεάσει και συμβάλλει καταλυτικά στην εκδήλωση των παραπάνω συμπεριφορών.

Βήμα προς βήμα τι να κάνει ο γονιός

Παρακάτω σας παραθέτω κάποιες συμβουλές ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρείτε σε σχέση με την άρνηση του παιδιού σας να διαβάζει και να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μάθησή του :

  • Συζητήστε μαζί του τους λόγους που δε θέλει να διαβάζει. Ακούστε προσεκτικά τις προτάσεις του, τις λύσεις που προτείνει. Δώστε του το περιθώριο να συζητήσει τις απόψεις και σκέψεις του.
  • Μην ασκείτε κριτική σε αυτά που σας λέει.
  • Συζητήστε μαζί του για την επαγγελματική του κατάρτιση.
  • Υπενθυμίστε του ότι το σχολείο είναι υποχρεωτικό και ότι προς το παρόν αυτή είναι η δουλειά και ευθύνη του.
  • Ωθήστε το παιδί σας να μιλήσει με άλλα παιδιά που έχουν διακόψει το σχολείο, ώστε να δει τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης.

Τέλος, αν το παιδί σας συνεχίσει να διατηρεί πεισματικά στάση άρνησης προς το σχολείο, θα ήταν καλό να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχολόγου. Ο ψυχολόγος θα βοηθήσει ώστε να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά με τον έφηβο γιο σας και θα βοηθήσει τον ίδιο να αυξήσει το επίπεδο αυτοεκτίμησής του και να γίνει πιο λειτουργικός και παραγωγικός.

Νίκου Ιωάννης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδί και διάβασμα: 5 tips για να διευκολύνετε τη μελέτη του στο σπίτι!

6 συμβουλές για να ξεκινήσεις το διάβασμα και να μη… χρονοτριβείς άλλο!

7+1 tips για καλύτερη συγκέντρωση στο διάβασμά σου!

Σχετικά άρθρα