Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φοβόμαστε τόσο πολύ το σκοτάδι

Πρόκειται για μια «φοβία» που με ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς την ηλικία από την οποία ξεκίνησε ακριβώς, νομίζω από τα 8 μου. Φοβάμαι το σκοτάδι σε τεράστιο βαθμό, σε σημείο που το βράδυ για να κοιμηθώ πρέπει να έχω το φως του δωματίου ανοιχτό και όχι κάποιο μικρό φως.

Δεν μπορώ να περπατάω με τίποτα το βράδυ μόνη μου, νιώθω ότι κάτι κακό θα μου συμβεί. Ούτε να κυκλοφορήσω το βράδυ σπίτι μου μπορώ αν δεν υπάρχει φως ανοιχτό. Όταν κοιμάμαι με κάποιο άλλο άτομο δίπλα μου, όχι στον ίδιο χώρο αλλά στο ίδιο κρεβάτι, αισθάνομαι ασφάλεια και κατορθώνω να κοιμηθώ με κλειστό το φως αλλά και πάλι νιώθω άγχος. Τι μπορεί να είναι; Αντιμετωπίζεται ή θα πρέπει να ζω με αυτό;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Νίκου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το σκοτάδι είναι ένας φόβος που μας ακολουθεί από την παιδική μας ηλικία και πολλοί από εμάς δεν έχουμε καταφέρει να τον αντιμετωπίσουμε ακόμη και στην ενήλικη ζωή μας. Λένε ότι γεννιόμαστε με δύο έμφυτους φόβους. Τον φόβο της πτώσης και των δυνατών θορύβων. Μετά τους εννέα μήνες κατά τους οποίους επιπλέουμε στη μήτρα, οι δύο παραπάνω φόβοι ίσως είναι αναμενόμενοι. Οποιοσδήποτε άλλος φόβος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωή μας, είναι φόβος που αποκτάται βάσει των εμπειριών μας.

Οι φοβίες «ριζώνουν» στον εγκέφαλο με τρεις διαφορετικούς τρόπους: με την παρατήρηση και την εκμάθηση από τους φόβους των άλλων, από μια τραυματική εμπειρία- όπως ένα παιδί δέχεται επίθεση από ένα σκυλί και εν συνεχεία τα φοβάται όλα- ή με μια διαδικασία κατά την οποία ο εγκέφαλος όταν φοβηθούμε συνδέει ένα κοντινό αντικείμενο με το συναίσθημα. Τέτοιες εμπειρίες βάζουν τις βάσεις για τις φοβίες και προκαλούν όσους υποφέρουν από αυτές να μπαίνουν σε φάση «πάλης ή φυγής», όταν αντιμετωπίζουν το φόβο τους.

Αντιμετωπίζοντας τη φοβία

Είναι φυσικό για όλους να θέλουν να αποφύγουν το πράγμα ή την κατάσταση που φοβούνται. Ενώ η αποφυγή μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα βραχυπρόθεσμα, σας αποτρέπει από την εκμάθηση ότι η φοβία σας μπορεί να μην είναι τόσο τρομακτική ή ανεξέλεγκτη όσο νομίζετε. Ποτέ δεν θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και ως εκ τούτου η φοβία γίνεται όλο και πιο τρομακτική και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη στο μυαλό σας.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεραστεί μια φοβία είναι η βαθμιαία και επανειλημμένη έκθεση στον φοβογόνο παράγοντα ή κατάσταση με ένα ασφαλές και ελεγχόμενο τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας της έκθεσης, θα μάθετε να ξεπεράσετε το άγχος και το φόβο μέχρι αυτά να περάσουν ή να μειωθούν στο ελάχιστο.

Μέσα από τις επανειλημμένες εμπειρίες που αντιμετωπίσατε τον φόβο σας, θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι το χειρότερο δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν πρόκειται να πεθάνετε ή να «χαθείτε». Με κάθε έκθεση στον φοβογόνο παράγοντα, θα αισθάνεστε και πιο σίγουροι στον έλεγχο του φόβου. Η φοβία αρχίζει να χάνει τη δύναμή της.

Νίκου Ιωάννης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φόβος του σκοταδιού σε ενήλικες: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο φόβος της αποτυχίας: Όταν οι γονείς γίνονται «βάρος»

Σχέση με χωρισμένο πατέρα: Ποιος θα νικήσει; Ο φόβος ή τα «θέλω»;

Σχετικά άρθρα