Τριχοτιλλομανία: Γιατί δεν μπορείς να «κόψεις» αυτή τη δυσάρεστη συνήθεια;

Έχω τριχοτιλλομανία και δεν μπορώ να την κόψω. Έχω κάνει καράφλα και ντρέπομαι. Δεν μπορώ να βγω έξω και αν και προσπαθώ να το «κόψω», δεν μπορώ και δεν ξέρω γιατί.

Το έχω από τα 15 μου. Έχει γίνει πολύ σοβαρό πλέον. Δεν ξέρω γιατί το έχω στη ζωή μου. Νιώθω πολύ ευτυχισμένη αλλά στενοχωριέμαι που δεν μπορώ να το σταματήσω. Πώς μπορώ να με βοηθήσω;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Η τριχοτιλλομανία συγκαταλέγεται στις αγχώδεις διαταραχές διαγνωστικά. Είναι μια ψυχαναγκαστική πράξη που ξεκινάει από μια ιδεοληψία του ατόμου που στο κάθε άνθρωπο διαφοροποιείται σε προσωπικό επίπεδο. Το βλέπουμε να συμβαίνει σε άντρες και γυναίκες και πολύ συχνά φέρνει σε δύσκολη θέση το άτομο που πάσχει λόγω ακριβώς της αλλαγμένης εμφάνισης του στα μαλλιά, στα γένια ή και σε άλλα μέρη του σώματος.

Η τριχοτιλλομανία όπως και όλες οι διαταραχές που σχετίζονται με τον ιδεοψυχαναγκασμό, ξεκινούν από μία συγκεκριμένη φάση ζωής του ατόμου που πολύ πιθανόν να τον άγχωσε και να του δημιούργησε σαν αποτέλεσμα αυτή του τη μανία, να τραβά τις τρίχες του.

Γιατί δεν μπορείς να «κόψεις» αυτή τη δυσάρεστη συνήθεια;

Μια κατάσταση όπως η δική σας που έχει χρονίσει τόσο πολύ σίγουρα χρειάζεται τη βοήθεια ενός ειδικού. Δεν είναι εύκολο μόνη σας να μπορέσετε να σταματήσετε αυτόν τον ψυχαναγκασμό σας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι μέθοδοι χειρισμού της κατάστασης και η παρουσία ενός θεραπευτή είναι απαραίτητη για να μπορέσετε μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις να ξεπεράσετε την επαναλαμβανόμενη τάση να αφαιρείτε τις τρίχες σας.

Κατανοώ το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει να σας απασχολεί κάτι στη ζωή σας και λέτε ότι είστε ευτυχισμένη, όμως μπορεί να συμβαίνουν δύο πιθανές περιπτώσεις, είτε έχετε άγχος το οποίο δεν αντιλαμβάνεστε ή απλά λόγω το πέρας του χρόνου ο ψυχαναγκασμός έχει γίνει κομμάτι της ζωής σας και είναι απολύτως φυσιολογικό να μην μπορείτε εύκολα να απαλλαγείτε από αυτό.

Είναι πολύ συνηθισμένο άνθρωποι με τη δική σας αγχώδη διαταραχή να αισθάνονται ότι ο ψυχαναγκασμός που βιώνουν δεν θα τους αφήσει ποτέ να ζήσουν ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από τις επαναληπτικές τάσεις τους. Σας συμβουλεύω να επισκεφθείτε άμεσα έναν ψυχολόγο εξειδικευμένο στις αγχώδεις διαταραχές για να ξεπεράσετε το πρόβλημα σας.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τριχοτιλλομανία στην εφηβεία: «Τράβαγα τα μαλλιά μου από τη ρίζα και κάποια δεν έχουν φυτρώσει ακόμα…»

Τριχοτιλλομανία: Γιατί τραβάμε τα μαλλιά μας όταν είμαστε ανήσυχοι και έχουμε άγχος;

Τριχοτιλλομανία: Πώς τα μαλλιά «προδίδουν» μια ψυχική διαταραχή

Σχετικά άρθρα