Ανάλυσέ το πριν αποφασίσεις: Να κυνηγήσεις τα όνειρά σου ή να επιλέξεις ένα «σίγουρο» μέλλον;

Είμαι από την Κύπρο και πάω β’ Λυκείου και ο λόγος που σας γράφω έχει σχέση με τις σπουδές. Εγώ βασικά από τη γ’ γυμνασίου με α’ λυκείου επιθυμώ να σπουδάσω κινηματογράφο στο Λος Άντζελες, στην Αμερική. Γενικά μου αρέσει πολύ το θέατρο. Το θέμα όμως είναι ότι οι γονείς μου πιστεύουν πως είναι απλά παιδικές «χαζομάρες».

Επίσης, δεν μπορούν να με στηρίξουν οικονομικά κάτι τέτοιο και τους καταλαβαίνω. Πιστεύουν πως θα καταστρέψω το μέλλον μου και πως δεν θα βρω ποτέ δουλειά. Η μάνα μου θέλει να σπουδάσω δικηγόρος ή κάτι τέτοιο. Εγώ όμως είμαι άνθρωπος που πιστεύει στα όνειρα και θέλω να πάω. Για αυτό ήθελα να σας ρωτήσω και εσάς ποια είναι η γνώμη σας στο  τι να κάνω.

Να συνεχίσω να πιστεύω στα όνειρα μου ακόμα και αν είναι «παιδικά» και οι γονείς μου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να με στηρίξουν (σκέφτομαι να πάω να δουλέψω, να βγάλω λεφτά, να μάθω τη χώρα και μετά από κάνα χρόνο να αρχίσω τις σπουδές ή αν υπάρχει κάποια υποτροφία) ή να τα ξεχάσω όλα και να πάω να σπουδάσω κάτι που θα μου έχει ένα σίγουρο και στρωμένο μέλλον μπροστά μου;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ψυχολόγος Κωνσταντίνος Γερακίτης

Γεια σου αγαπητή φίλη,

Καταρχάς σου εύχομαι ολόψυχα να καταφέρεις στη ζωή σου να πραγματοποιήσεις τα όνειρα που πραγματικά αγαπάς. Στο σημείο αυτό θεωρώ πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Από τη μια τα όνειρά σου δεν είναι παιδικές χαζομάρες. Από την άλλη φαίνεται πως οι γονείς σου αγχώνονται αρκετά για το μέλλον σου επειδή ενδιαφέρονται για εσένα και προφανώς αντιδρώντας αμυντικά στη σκέψη σου αυτή, τη χαρακτηρίζουν ως παιδική χαζομάρα.

Επιπλέον η εποχή στην οποία ζούμε, μάς έχει σε μεγάλο βαθμό διδάξει πως σχεδόν κανενός το μέλλον δεν είναι στρωμένο ή σίγουρο. Όσον αφορά στις σπουδές/διαμονή και τα υπόλοιπα στην Αμερική, καλό θα είναι πριν από οτιδήποτε άλλο να κάνεις μια έρευνα στο διαδίκτυο ή να πάρεις ένα τηλέφωνο στην αντίστοιχη πρεσβεία προκειμένου να ενημερωθείς για τις διαδικασίες που χρειάζονται προκειμένου κάποιος να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

Η απόφαση είναι δική σου!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δική τους ξεχωριστή πολιτική ως χώρα η οποία διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Επιπλέον εκτός από τα διαδικαστικά, θα ήταν χρήσιμο για εσένα να αναλογιστείς εάν θα μπορούσες να ανταποκριθείς και συναισθηματικά σε μία τέτοια κίνηση. Σκέψου ότι θα βρίσκεσαι πολλά μίλια μακριά από οικογένεια φίλους και σχέσεις γενικότερα. Κάποιοι άνθρωποι το αντέχουν αυτό ενώ άλλοι όχι! Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως η απόφαση αλλά και η ευθύνη αυτής θα πρέπει να είναι δική σου όταν έρθει η ώρα.

Καλό είναι να συζητήσεις και την άποψη των γονιών σου και να αναλογιστείς τα υπέρ και τα κατά τόσο της δικής σου άποψης όσο και της δικής τους! Τέλος θα μπορούσες να μελετήσεις και τη πιθανότητα να κάνεις διαδικτυακά (με τη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης) ή κάπου εγγύτερα κάποια σχετική σπουδή ή σεμινάρια που αφορούν το κινηματογράφο ενώ παράλληλα σπουδάζεις και κάτι άλλο.

Κωνσταντίνος Γερακίτης
Ψυχολόγος
Σύμβουλος διατροφής
6906824917
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θέλει να παρατήσει τις σπουδές και να γίνει μουσικός. Τι να κάνουμε;

Σπουδές μακριά από το πατρικό: Χρωστάω πολλά μαθήματα. Να τα παρατήσω;

Σχετικά άρθρα