Αυστραλία: Πόλεις … φαντάσματα από τις φονικές πυρκαγιές με δεκάδες νεκρούς και κατεστραμμένα εκατομμύρια στρέμματα γης – Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ζώα πέθαναν ή τραυματιστήκαν και οι εφιαλτικές στιγμές «στοιχειώνουν» τους κατοίκους

Ο πλανήτης καίγεται. Φλέγεται εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν συνεχόμενα: η Καλιφόρνια το 2018, ο Αμαζόνιος το 2019, η Σιβηρία το 2019 και τώρα η Αυστραλία. Απέραντες εκτάσεις με πράσινο και ζώα έχουν χαθεί. Όχι γιατί ο άνθρωπος επενέβη άμεσα αλλά έμμεσα με όσα (δεν) κάνει.

Η Αυστραλία αγωνίζεται κατά των δασικών πυρκαγιών εδώ και πολλές εβδομάδες. Οι ειδικοί συνδέουν τις ευνοϊκές για τις πυρκαγιές συνθήκες που έχει προκαλέσει η τριετής ξηρασία με την κλιματική αλλαγή. Περισσότερα από 100 εκατομμύρια στρέμματα γης, μια περιοχή που αντιστοιχεί στην έκταση της Νότιας Κορέας, έχει κατακαεί από τον Σεπτέμβριο.

Ελπίζουν για βροχή μα…

Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και έχουν αφήσει πίσω τους ένα δισεκατομμύριο νεκρά ή τραυματισμένα ζώα. Περισσότερες από 100 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη και οι αρχές θεωρούν ότι θα κατασβεσθούν μόνο με τη βοήθεια σημαντικών βροχοπτώσεων. Αλλά σύμφωνα με τις προγνώσεις, είναι μάταιο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας δεν προβλέπει πτώση της θερμοκρασίας ή σημαντικές βροχοπτώσεις τους επόμενους μήνες, σε ένα δυσμενές προγνωστικό για τις αρχές που έχουν προειδοποιήσει ότι μόνο η έντονη βροχόπτωση μπορεί να σταματήσει τις δασικές πυρκαγιές που κατακαίουν τη χώρα.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας τους προσεχείς λίγους μήνες», δήλωσε ο Καρλ Μπραγκάνζα, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής παρακολούθησης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στους δημοσιογράφους. «Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη που μπορώ να κάνω είναι ότι θα έχουμε λιγότερη ξηρασία παρά περισσότερη υγρασία. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα έχουμε σημαντικές επάνω από τον μέσο όρο βροχοπτώσεις».

«Μάχη» με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβέστες

Οι πυροσβέστες εντείνουν τις προσπάθειές τους συνεχώς ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα εκμεταλλευόμενοι τις όποιες ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, πριν από το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας.

https://www.youtube.com/watch?v=lUmXUHNUp0E

Οι εθελοντές πυροσβέστες, που έχουν εξαντληθεί από τη μάχη που δίνουν ενάντια στις φλόγες εδώ και μήνες, προσπαθούν να κατευθύνουν την πορεία των πυρκαγιών, να καθαρίσουν ζώνες υψηλού κινδύνου ή ακόμη να προκαλέσουν πυρκαγιές ώστε να κάψουν τη βλάστηση και να εμποδίσουν την εξάπλωση των φωτιών.

Μάλιστα, πέρασαν τα Χριστούγεννά τους στις φωτιές. Προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη σχετική δροσιά που επικράτησε την ημέρα των Χριστουγέννων. Σκοπός τους να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση, αφού δρόσισε λίγο σε πολλές περιοχές της χώρας.

https://www.instagram.com/p/B7GAcKlAf2X/

«Φύγετε! Φύγετε γρήγορα!»

Οι αυστραλιανές αρχές προέτρεψαν, όπως και την περασμένη εβδομάδα, τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο λόγος είναι ο καύσωνας που μπορεί να αναζωπυρώσει τις πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει ήδη τεράστιες περιοχές στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Φύγετε! Φύγετε γρήγορα!» δήλωσε η υπουργός Αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Λάιζα Νέβιλ, απευθυνόμενη στους κατοίκους των περιοχών που κινδυνεύουν. «Όλες οι προειδοποιήσεις που εκδώσαμε έναν σκοπό έχουν, να σωθούν ζωές».

https://www.instagram.com/p/B7GAXBjq2qe/

Το Σίδνεϊ το τελευταίο διάστημα είναι καλυμμένο από πυκνό, τοξικό νέφος εξαιτίας των πυρκαγιών που καταστρέφουν τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας. Το επίπεδο της ατμοσφαιρικής μόλυνσης έχει φτάσει σε «επικίνδυνο» επίπεδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων PM 2,5 να φτάνει τα 186 μέρη ανά εκατομμύριο στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.

Άνθρωποι πέθαναν, γη κάηκε, ζώα έχασαν τη ζωή τους

Αν και η Αυστραλία πλήττεται κάθε χρόνο την άνοιξη από πυρκαγιές, φέτος ξεκίνησαν πολύ πιο πρόωρα και είναι πολύ πιο ισχυρές, κυρίως λόγω των ευνοϊκών για αυτές συνθηκών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Οι Αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο και τέταρτου πυροσβέστη, ανεβάζοντας στους 26 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της κρίσης τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερα από 2.000 σπίτια έγιναν στάχτη και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάηκαν σε όλη τη χώρα, μια επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτίμησαν πως ένα δισεκατομμύριο ζώα έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από τον Σεπτέμβριο μόνο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Έρχεται νέο κύμα καύσωνα

Πρόσθετες πληροφορίες που μεταδίδουν τα αυστραλιανά Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρουν πως χιλιάδες καμήλες πρόκειται να θανατωθούν, καθώς διαιωνίζουν το πρόβλημα της ξηρασίας. Φαίνεται ότι επαγγελματίες σκοπευτές που θα πυροβολούν τα ζώα από ελικόπτερα, ξεκινούν και ολοκληρώνουν την «αποστολή» μέσα σε 5 μέρες.

https://www.instagram.com/p/B7GAWcNCgsF/

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφθασε μέχρι την Αργεντινή και τη Βραζιλία, περισσότερα από 12.000 χλμ στην άλλη άκρη του Ειρηνικού, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες των χωρών αυτών. Παρότι ο καιρός είναι πιο δροσερός και σημειώθηκαν βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δεκάδες πυρκαγιές παραμένουν εκτός ελέγχου, ενώ αναμένεται ένα νέο κύμα καύσωνα.

Οι αποζημιώσεις φτάνουν τα 700 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας

Η κρίση μπορεί να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες ακόμη με άγνωστο το οικονομικό κόστος της. Όμως το Συμβούλιο ασφαλιστικών εταιριών της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι τα αιτήματα για αποζημιώσεις που έχουν ληφθεί από τις εταιρίες ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (433 εκατ. ευρώ), ποσό που αναμένεται να αυξηθεί.

Αντιμετωπίζοντας επικρίσεις για την καθυστερημένη ανταπόκρισή του από την αρχή της κρίσης αυτής, αλλά επίσης και τον χειρότερο απολογισμό σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεσμεύθηκε να μεταφέρει μέσα δύο χρόνια δύο δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,2 δισεκ. ευρώ) από τα δημοσιονομικά έσοδα σε ένα εθνικό ταμείο βοήθειας των θυμάτων των πυρκαγιών.

«Η Αυστραλία είναι ανοικτή, η Αυστραλία εξακολουθεί να είναι ένα θαυμάσιο μέρος για να έρθετε και να φέρετε την οικογένειά σας και να απολαύσετε τις διακοπές σας», δήλωσε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τουριστικούς πράκτορες και αγρότες.

https://www.instagram.com/p/B7GAR42gaFK/

Τι θα γίνει με το Australian Open;

Εξάλλου, ο τουρισμός αποτελεί το 3,1% του ΑΕΠ και κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο την Αυστραλία επισκέφθηκαν 2,71 εκατομμύρια τουρίστες. Όμως φέτος οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία έχουν μειωθεί και ορισμένα πολυσύχναστα, συνήθως, θέρετρα είναι έρημα εξαιτίας της κρίσης.

Όσο για το Australian Open, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι οι αγώνες στο φημισμένο τουρνουά γκραν σλαμ θα περιοριστούν στα τρία στάδια που έχουν συρόμενες οροφές και σε οκτώ κορτ που βρίσκονται σε κλειστό χώρο, εάν οι συνθήκες από τις φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία γίνουν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

https://www.instagram.com/p/B7GAQ9ZAUqQ/

Οι δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινότητα

«Περνάμε τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της Αυστραλίας», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, η οποία πραγματοποιεί δράσεις για να συνδράμει στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αυστραλία.

«Ακούμε συχνά από την Ελλάδα τους συμπατριώτες μας να εκφράζουν την συμπαράστασή τους και τους ευχαριστούμε. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι περνάμε τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της Αυστραλίας», τόνισε ο κ. Παπαστεργιάδης. «Ως Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης κάνουμε δράσεις και εκδηλώσεις να συγκεντρώσουμε χρήματα».

https://www.instagram.com/p/B7GAOZNI3hZ/

«Οι Αρχές μας προειδοποιούν ότι αυτό θα κρατήσει τουλάχιστον άλλες 8 εβδομάδες και είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού. Οι θερμοκρασίες είναι σε ύψος ρεκόρ, πάνω από 500 εκατομμύρια ζώα έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 2.400 σπίτια καταστράφηκαν και από 13 εκατ. στρέμματα κάηκαν. Είναι ασύλληπτο αυτό που ζούμε», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Έφτιαξαν χριστουγεννιάτικο δέντρο με καμένα αντικείμενα

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιαγμένο από καρβουνιασμένα κλαδιά και άλλα απομεινάρια από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στήθηκε στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ σε μια οδυνηρή υπενθύμιση των φονικών πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της χώρας

Το δέντρο φτιάχτηκε και διακοσμήθηκε με καψαλισμένους κορμούς, ένα καμένο ποδήλατο, έναν αχρηστευμένο συναγερμό πυρκαγιάς και άλλα κατεστραμμένα αντικείμενα του σπιτιού, που περιβάλλονται από δώρα τυλιγμένα σε κόκκινο, ασημί και χρυσό γυαλιστερό χαρτί.

Είναι η αρχή του τέλους;

Να σημειωθεί πως το 2019 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αλάσκα και το δεύτερο πιο βροχερό στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση για το κλίμα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η μέση θερμοκρασία στην Αλάσκα ήταν 32,2 βαθμοί Φαρενάιτ (0,1 βαθμός Κελσίου), 6,2 βαθμοί Φαρενάιτ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Οι μέσες θερμοκρασίες αυξάνονται σταθερά στην Αλάσκα τα τελευταία χρόνια, και τα 4 από τα τελευταία 6 χρόνια έχουν καταγραφεί ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Ο προηγούμενος μέσος όρος της Αλάσκας ορίστηκε το 2016. Στο Άνκορατζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας, η θερμοκρασία έφτασε τον Ιούλιο τους 90 βαθμούς Φαρενάιτ (32,2 βαθμοί Κελσίου) για πρώτη φορά, από τότε που κρατούνται στοιχεία.

Το 2019 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά στον κόσμο

Και το 2019 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά και στον κόσμο, κλείνοντας μια δεκαετία με ζέστη που έσπασε τα ρεκόρ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος (Copernicus), η οποία περιγράφει «ανησυχητικές» ενδείξεις την ώρα που η Αυστραλία φλέγεται και πολλαπλασιάζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το έτος που πέρασε ταξινομείται δεύτερο, μόλις κατά 0,04 βαθμό Κελσίου πίσω από το 2016, το οποίο παραμένει το πιο ζεστό, την ώρα που η δεκαετία 2010 – 2019 υπήρξε η πιο ζεστή από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις. «Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ανησυχητικές ενδείξεις», υπογράμμισε ο Ζαν – Νοέλ Τεπό, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF), στο οποίο υπάγεται το C3S.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κασέμ Σουλεϊμανί: Το προφίλ του πανίσχυρου Ιρανού στρατιωτικού με τα γκρίζα γένια τον οποίο δολοφόνησαν οι Αμερικανοί – Ο λόγος που ένας εθνικός ήρωας βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ

Όμαρ αλ-Μπασίρ: Ένας από τους χειρότερους δικτάτορες του κόσμου ο οποίος διέταξε την εκτέλεση χιλιάδων αξιωματικών και διαδηλωτών, πήρε 25 εκατομμύρια από τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας και παντρεύτηκε την ξαδέρφη του

Τζαν Γιαμάν : Ο «Φτερωτός Θεός» που κάνει όλες τις γυναίκες να… λιώνουν – Ο Τούρκος ηθοποιός που σπούδασε δικηγόρος και πήγε σε έναν διαγωνισμό μοντέλων που του άλλαξε τη ζωή

Θάνος Μικρούτσικος: Το πάθος του για τη μουσική και τη ζωή, οι 3 γάμοι, τα 4 παιδιά του και η άνιση μάχη με τον καρκίνο

Σχετικά άρθρα