Ένας ψυχοθεραπευτής απαντά: Ομοφυλόφιλος γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Ο ομοφυλόφιλος γεννιέται ή είναι θέμα επιλογής του σε μεγαλύτερη ηλικία; Έχω ακούσει ότι η σεξουαλική προτίμηση του αγοριού γίνεται σε ηλικία 14 περίπου ετών.

Μπορεί να ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές με κοπέλες και όταν φθάσει σε ηλικία 25 να επιλέξει να κάνει σχέση με άνδρες; Αυτή η ομοφυλοφιλική σχέση, μπορεί να αλλάξει; Είναι θέμα ορμονών;

Στο ερώτημα απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Ευάγγελος Κουσιάδης

Αγαπητέ φίλε,

Το θέμα της ομοφυλοφιλίας είναι το πιο αμφιλεγόμενο στο χώρο της ψυχολογίας, και αυτό πάνω στο οποίο έχουν διατυπωθεί πλήθος ανακρίβειες και ένα σωρό θεωρίες για το αν τελικά ο ομοφυλόφιλος γεννιέται ή γίνεται, δηλαδή είναι θέμα γονιδίου ή μάθησης μέσω της εμπειρίας.

Πραγματικά, δεν υπάρχει μια άκρως αξιόπιστη και αποδεδειγμένη εξήγηση για τα ακριβή αίτια της ομοφυλοφιλίας. Ένας επιστήμονας θα το εξηγήσει από τη δική του επιστημονική θέση και ένας άλλος θα το αντικρούσει από μια άλλη επιστημονική θέση.

Η αλήθεια παραμένει συγκεχυμένη και σκοτεινή με ευθύνη της επιστημονικής κοινότητας. Οπότε, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να σου δώσω μια καθαρή και απόλυτα ακριβή εξήγηση για να σου καλύψω τις απορίες που έχεις, θα είναι σα να εκφράζω την υποκειμενική μου άποψη και είναι κάτι που δεν το θέλω.

Ευάγγελος Κουσιάδης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής – Συγγραφέας
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ομοφυλοφιλία: Γιατί κάποιος δεν παραδέχεται ότι του αρέσουν τα αγόρια;

Ομοφυλοφιλία: Πώς θα κάνεις coming out στην οικογένειά σου;

Μου αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος – Είμαι μπερδεμένη

Μου αρέσουν οι γυναίκες, αλλά έχω ερωτικές φαντασιώσεις και με άνδρες. Είμαι ομοφυλόφιλος;

Σχετικά άρθρα