2+1 συμβουλές για να βγεις από το comfort zone σου και να αποκτήσεις νέες εμπειρίες

Σπουδάζω στην Αθήνα και είμαι Αθηναία. Μένω με τους γονείς μου οι οποίοι με συντηρούν οικονομικά εμένα και την αδερφή μου που είναι 22 χρόνων. Δεν δουλεύω γιατί αυτή τη περίοδο δεν με συμφέρει λόγω μαθημάτων κιθάρας και γαλλικών που σημαίνει πως πρέπει να αφιερώσω χρόνο για αυτά.

Παρατηρώ συχνά στον εαυτό μια τάση για απομόνωση. Έχω λίγες φίλες από το πανεπιστήμιο και δεν είμαι και πολύ ευχαριστημένη με αυτές. Δυστυχώς σχέση δεν έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου και δεν αισθάνομαι καθόλου καλά για αυτό. Ενώ μερικές φορές βγαίνω με φίλες νιώθω ότι κάτι δεν είναι αρκετό και θέλω να γνωρίσω και άλλο κόσμο.

Φοβάμαι μην μάθουν οι άλλοι ότι δεν έχω πολλές εμπειρίες στη ζωή μου

Όμως, είμαι αρκετά αγχώδης και ντροπαλή και φοβάμαι μην μάθουν οι άλλοι ότι δεν έχω πολλές εμπειρίες στη ζωή μου και ότι δεν έχω κάνει ποτέ σχέση. Επίσης δεν μου αρέσουν πολύ τα κλαμπ. Προτιμώ άλλον τρόπο διασκέδασης αλλά αυτά θέλουν οι νέοι πάνω κάτω στις μέρες μας. Έχω μόνο ένα αγόρι φίλο ο οποίος μπορεί και να με βλέπει ερωτικά μα εγώ δεν αισθάνομαι το ίδιο γιατί δεν είναι ο τύπος μου.

Γενικά σπάνια μου προτείνουν οι φίλες μου και οι γνωστές μου να βρεθούμε. Τις περισσότερες φορές εγώ παίρνω τη πρωτοβουλία και προτείνω. Οπότε τυχαίνει κάποια Σάββατα να κάθομαι μέσα. Και είναι πολύ σπαστικό όταν κάποιος τρίτος με ρωτάει γιατί δεν έχω κανονίσει τίποτα το Σάββατο το βράδυ και γιατί κάθομαι μέσα. Επιπλέον, έχω παρατηρήσει ότι δεν βγαίνω εύκολα από το comfort zone μου.

Θέλω να βγω από το comfort zone μου

Δεν γνωρίζω συχνά καινούριο κόσμο και νιώθω ότι δεν με ικανοποιεί τίποτα. Κάθομαι συχνά τα βράδια στο κινητό στο γραφείο μου και βλέπω σειρές. Γενικά δεν το έχω πολύ με το «έξω». Και οι γονείς μου δε με βοηθούν και δεν είναι και οι ίδιοι κοινωνικοί. Παντρεύτηκαν καθαρά για λόγους κοινωνικής πίεσης και απελπισίας και όχι από έρωτα. Φίλους δεν έχουν.

Με τους γονείς μου σπάνια επικοινωνώ καλά. Ο πατέρας μου είναι πολύ θρησκόληπτος και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Θέλω κάποια στιγμή να του πω ότι θέλω να πάω σε ψυχολόγο αλλά είναι κατά των ψυχολόγων γιατί προβάλλουν τις απόψεις των άθεων.

Αυτό που θέλω να καταφέρω σιγά σιγά είναι να βγαίνω λίγο πιο συχνά από το comfort zone μου και να γνωρίσω περισσότερο ποιοτικό κόσμο αλλά παράλληλα το λέω με σιγουριά και με ειλικρίνεια ότι έχω ανάγκη ορισμένες φορές να μένω μόνη μου γιατί καμιά φορά η πολλή συναναστροφή με κόσμο, μού απορροφά ενέργεια και δεν έχω πολλή διάθεση να μιλήσω. Για αυτό ζητάω τη βοήθεια και τη συμβουλή σας.

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη

Βλέπω στο γράμμα σου να είσαι ανάμεσα σε δυο σου πλευρές, οι οποίες σε τραβούν τη μια από τη μια, την άλλη από την άλλη.

Ενώ θέλεις να εκφραστείς περισσότερο, να συνδεθείς με κόσμο, να απολαύσεις νέες εμπειρίες, συγχρόνως περιορίζεις τον εαυτό σου και μειώνεις στο μυαλό σου τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω σου.

Είναι κρίμα να είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου και τους άλλους, σε ασυνείδητο επίπεδο πάντα μιλάμε, και να μην χαλαρώνεις σε αυτό που σου συμβαίνει ή σε αυτό που εσύ η ίδια είσαι.

3 συμβουλές για εσένα

Να εστιάσεις στις ανάγκες του εαυτού σου, τις συναισθηματικές και τις ψυχικές χωρίς αρνητισμό, όλα χρειάζονται χρόνο και πειραματισμό.

Να γραφτείς σε ομάδα δημιουργικής έκφρασης, ή θεατρικού παιχνιδιού, ώστε να μάθεις να εκφράζεσαι με διάφορους τρόπους, να χαλαρώσεις και να επικοινωνήσεις, αφού δεν έχεις τη δυνατότητα να πας σε ψυχολόγο.

Βγες έξω ακόμα και μόνη σου να εξερευνήσεις την πόλη, την τέχνη, διάφορες δράσεις που συμβαίνουν δωρεάν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε να ανακαλύψεις ποιοι άνθρωποι σου ταιριάζουν, αρκεί να είσαι ανοικτή, δεκτική και διεκδικητική.

Λουκία Αποστολίδη
Ψυχολόγος
Msc Ψυχολόγος της Υγείας
Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Δραματοθεραπεύτρια
[email protected],
www.psychotherapycenter.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εσωτερική αναζήτηση: Πώς θα βρεις τον εαυτό σου όταν η καθημερινότητα είναι τόσο δύσκολη και απαιτητική;

Αυτοπεποίθηση: Συμβουλές για το πώς να πιστέψεις στον εαυτό σου

Αυτοπεποίθηση: Τα 5 βήματα για να σταθείς στα πόδια σου!

Σχετικά άρθρα