Κατάθλιψη: Πώς η ψυχική υγεία επηρεάζει το σώμα;

Η σοβαρότητα της κατάθλιψης σε ένα άτομο ενδέχεται να αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών ασθενειών ή εγκεφαλικού σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, τον περιασμένο Νοέμβριο, στη Φιλαδέλφεια.

«Οι καρδιαγγειακές ασθένειες επηρεάζονται και σχετίζονται με ποικίλες καταστάσεις υγείας συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής υγείας», σχολίασε ο συντάκτης της μελέτης Τζόζεφ Μ. Καν, εθνικός διευθυντής του τμήματος πληροφορικής και ανάλυσης δεδομένων για την υγεία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στο Ντάλας του Τέξας.

Οι ερευνητες εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ κατάθλιψης και μη θανατηφόρων καρδιακών καταστάσεων, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο καρδιάς, στηθάγχη, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό σε ενηλίκους από τις ΗΠΑ, ηλικιών από 20 ετών και πάνω.

Χιλιάδες οι ενήλικες που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη

Με τη χρήση ερωτηματολογίων κατάθλιψης, που συμπληρώθηκαν στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Εξέτασης της Υγείας και τη Διατροφής, πάνω από 11.000 ενήλικες διαγνώστηκαν με κατάθλιψη. Αυτό ανάγεται σε 231 εκατομμύρια ενηλίκους στο γενικό πληθυσμό. Από αυτούς περίπου 1.200 άνθρωποι (20 εκατομμύρια στο γενικό πληθυσμό) δήλωσαν ότι είχαν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Μια ανάλυση για τη σύνδεση της κατάθλιψης με μη θανατηφόρες καρδιακές νόσους και εγκεφαλικό βρήκε ότι τα ποσοστά αυτών των περιστατικών αυξήθηκαν κατά 24% για κάθε άνοδο του επιπέδου σοβαρότητας της κατάθλιψης (ήπια, μέση, μετρίως σοβαρή, σοβαρή).

«Οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου είναι τεράστιες», προέταξε η Καν. «Κατανοώντας τη σχέση και τον βαθμό της επίδρασης της κατάθλιψης μπορούμε να εντοπίσουμε, να προλάβουμε, να θεραπεύσουμε και να δημιουργήσουμε στρατηγικές για να βοηθήσουμε τη μείωση των καρδιαγγειακών ασθενειών και για να βελτιώοσυμε τις ζωές των ατόμων αντιμετωπίζοντας συγχρόνως ψυχικές διαταραχές και καρδιακές νόσους».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών που θα διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη αιτιακής σχέσης μεταξύ καρδιαγγειακών ασθενειών και κατάθλιψης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μετατραυματικό στρες: Μπορεί να εμφανίσει κανείς και συμπτώματα κατάθλιψης;

Μπορεί το πένθος να εξελιχθεί σε κατάθλιψη; Και αν ναι, μπορείς να το ξεπεράσεις;

Οι ενδείξεις που «φωνάζουν» ότι κάποιος πάσχει από ψυχωτική κατάθλιψη

Σχετικά άρθρα