Είμαι ντροπαλή: Με αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου σχετίζεται η κριτική που τόσο φοβάσαι

Είμαι ντροπαλή και εσωστρεφής και αυτό με πάει πίσω, όπως το να μην συμμετέχω στο μάθημα, στην παρέα μου, στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Δεν μπορώ να εκφράσω τη γνώμη μου γιατί φοβάμαι τι θα πουν οι άλλοι για εμένα. Θέλω όσο μπορώ να φύγει αυτό το πρόβλημα. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που όλοι μπορεί να αισθανθούν κατά καιρούς. Σημασία έχει όμως, η ένταση και η συχνότητα του συναισθήματος, που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα και δεν αφήνει το άτομο να ζήσει ελεύθερα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε το συναίσθημα της ντροπής και τις καταστάσεις που το πυροδοτούν.

Σκεφτείτε με ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας σχετίζεται η κριτική που σας φοβίζει από τους άλλους. Εστιάστε σε αυτά τα χαρακτηριστικά και προσπαθήστε να αποδεχτείτε και τη θετική πλευρά και την αρνητική πλευρά αυτών. Τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται επιθυμητά από εμάς και τους άλλους, έχουν καθοριστεί από την οικογένεια και το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγαλώσαμε.

Να είστε ο εαυτός σας

Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα ανεπάρκειας και επηρεάζει την αυτοεκτίμηση του ατόμου, με αποτέλεσμα να αισθάνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να διεκπεραιώσει με επιτυχία. Πολλές φορές, λοιπόν προκύπτει από την αίσθηση τελειομανίας του ατόμου. Σημασία έχει να είστε ο εαυτός σας και να κάνετε πράγματα σύμφωνα με αυτό. Τολμήστε να κάνετε μικρά πράγματα που θα σας βγάλουν από τη ζώνη άνεσης σας και θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε.

Στην αρχή θα είναι αρκετά άβολο, αλλά όταν το ολοκληρώσετε θα αυξηθεί η αυτοπεποίθηση σας και θα σας παρακινήσει να εμπλακείτε και σε άλλες καταστάσεις που σας φόβιζαν. Η εσωτερική κριτική έχει ως αποτέλεσμα να διογκώνει καταστάσεις της πραγματικότητας, ενώ στα αλήθεια οι άνθρωποι δε θα είναι τόσο αυστηροί. Ο τρόπος σκέψης είναι καθοριστικός για τη συμπεριφορά, την ψυχική υγεία και την ποιότητα της ζωής ενός ατόμου.

Αποδεχτείτε την ντροπή που αισθάνεστε σε διάφορες καταστάσεις και μην αφήνετε τις ενοχές να σας κατακλύζουν, καθώς έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που σας κάνει να αισθάνεστε συνεχώς ανεπαρκής. Η υπερβολική ντροπή και το άγχος σε κοινωνικές συναναστροφές εμφανίζεται σε άτομα που έχουν κοινωνική φοβία. Με την βοήθεια από έναν ειδικό μπορεί να το άτομο να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να ξεπεράσει την ντροπή που αισθάνεται στις κοινωνικές περιστάσεις.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είμαι ντροπαλή: Βήμα προς βήμα τι να κάνεις για να μην διστάζεις άλλο!

H 11χρονη κόρη μου είναι πολύ ντροπαλή και δεν έχει φίλες. Πώς να τη βοηθήσω;

Τι πρέπει να κάνω για να μην είμαι ντροπαλή;

Σχετικά άρθρα