Είμαι ντροπαλή: Βήμα προς βήμα τι να κάνεις για να μην διστάζεις άλλο!

Είμαι και εγώ σε ένα βαθμό ντροπαλή και όταν πάω να πω τη γνώμη μου για κάποιο θέμα κάτι με σταματάει. Δεν θέλω να γυρίσουν και να με κοιτάξουν όλοι ενώ μιλάω, με αγχώνει.

Πώς θα το ξεπεράσω; Είμαι 21 ετων και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό το να κομπλάρω και συγχρόνως να βλέπω παιδιά μικρότερης ηλικίας να μην έχουν τέτοιο πρόβλημα. Τι κάνω λάθος;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν ένα ελαφρύ άγχος σε κοινωνικές συναθροίσεις. Ένα μικρής έντασης άγχος μπορεί να μας κινητοποιήσει και να φέρει σε ετοιμότητα να δράσουμε, δηλαδή να μιλήσουμε. Εσείς αυτό που περιγράφετε, το ότι διστάζετε να πείτε τη γνώμη σας, παρατηρήσατε ότι σας συμβαίνει όταν μιλάτε σε μεγάλη παρέα/ομάδα; Ρωτάω επειδή αναφέρετε «δε θέλω να με κοιτάξουν όλοι».

Είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για την κοινωνική φοβία, που πρόκειται για τον φόβο (τις περισσότερες φορές πλασματικό) που παρουσιάζουν τα άτομα, ότι θα κριθούν ή θα αξιολογηθούν αρνητικά από τους άλλους σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις. Μπορεί να συνδέεται με τον φόβο πως έτσι θα αναβιώσουν μια απόρριψη που κάποτε ίσως τους είχε τραυματίσει ψυχικά.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός

Κάποιες φορές από το άγχος μπορεί να προβείτε σε αρνητικές σκέψεις και καταστροφολογικά σενάρια ως προς το τι θα συμβεί αν τελικά μιλήσετε. Αν τα επεξεργαστείτε με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου θα μπορέσετε να δείτε ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι λιγότερο τραγικές από όσο φαντάζεστε αρχικά.

Δεν χρειάζεται να βάζετε τον εαυτό σας σε σύγκριση με άλλους. Κάθε άνθρωπος είναι ένας μοναδικός και ανεπανάληπτος συνδυασμός χαρακτηριστικών. Το τονίζω αυτό γιατί πολλές φορές η έντονη κοινωνική συστολή που περιγράφετε ή ακόμη και η κοινωνική φοβία μπορεί να συνδέεται με αίσθημα ανασφάλειας που πηγάζει από μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σας

Αυτοπεποίθηση είναι η πίστη στις δυνάμεις σας. Αυτοπεποίθηση σημαίνει να πιστεύεις ότι μπορείς να επιτύχεις έναν στόχο που έχεις στο μυαλό σας. Από τη στιγμή που δεν σας αρέσει η στάση σας και θα προτιμούσατε να καλλιεργήσετε μια διαφορετική συμπεριφορά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα ψυχολόγο και να διερευνήσετε τι σας εμποδίζει να έχετε την επιθυμητή συμπεριφορά και πώς να δουλέψετε με τον εαυτό σας προς αυτή την κατεύθυνση που θέλετε.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση θα σας βοηθήσει να επιβεβαιώσετε στον εαυτό σας το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του και να χαίρεται τις κοινωνικές συναναστροφές. Το να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας μπορεί να χρειάζεται υπομονή, επιμονή  και χρόνο αλλά θα ανακαλύψετε ότι θα αποτελέσει σπουδαίο εφόδιο στη ζωή σας.

Χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σας, να τον γνωρίσετε, να αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας, να του να του συγχωρέσετε λάθη, να βελτιώσετε τα σημεία που θέλετε, να τον αγαπήσετε και να του επιτρέψετε να μιλήσει και να επικοινωνήσει τη γνώμη του στους άλλους.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
LinkedIn: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυτοπεποίθηση: Συμβουλές για το πώς να πιστέψεις στον εαυτό σου

Φοβάσαι να… δοκιμάσεις νέα πράγματα; Έτσι θα αποκτήσεις ερωτική αυτοπεποίθηση

Αυτοπεποίθηση: Τα 5 βήματα για να σταθείς στα πόδια σου!

Αναζητώντας τη… χαμένη αυτοπεποίθηση!

Κέρδισε αυτοπεποίθηση με μια άσκηση: Θέλει μόλις 3 λεπτά την ημέρα!

Σχετικά άρθρα