12 συμβουλές για να μπορέσεις να εφαρμόσεις τη δίαιτα μετά τις γιορτές

Οι γιορτές για πολλούς σηματοδοτούνται από υπερκατανάλωση φαγητών, ποτών και γλυκών. Όμως, με το τέλος των γιορτών, οι… μαύρες σκέψεις αρχίζουν να ζώνουν αυτούς που έφαγαν και ήπιαν λίγο ή πολύ παραπάνω.

«Παρόλο που συνεχώς γίνονται αλλαγές στην επιστήμη της διατροφής, οι εορταστικοί διατροφικοί μύθοι και οι αρνητικές σκέψεις έχουν μια συνεχή σταθερή παρουσία. Στις γιορτές θα φάτε πολύ, θα φάτε του… σκασμού και θα βάλετε βάρος, γιατί θα βρεθείτε στα γιορτινά τραπέζια με την πληθώρα των εδεσμάτων. Ακόμη όμως και αν έχετε αποδιοργανωθεί τις μέρες των γιορτών, η επόμενη μέρα είναι μια καινούργια μέρα», τόνισε η διαιτολόγος – διατροφολόγος Κική Γούτα.

Η Παναγιώτα Καρακασίδουυ, από την πλευρά της, προέταξε το εξής: «Το αύριο είναι μια νέα ημέρα. Ας αφήσουμε στο παρελθόν τις ημέρες που πέρασαν και ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποιες καθημερινές μας συνήθειες, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε απώλεια των κιλών που πήραμε ή στη μείωση των φουσκωμάτων του σώματος μας. Ας θυμόμαστε ότι το φαγητό είναι υγεία και φυσική ανάγκη, που καθορίζεται όμως από θρεπτική και ψυχολογική ισορροπία».

Για αυτό ακολουθούν μερικές συμβουλές για όσους έχουν… ξεφύγει στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια των εορτών να ακολουθήσουν όσες περισσότερες μπορούν από τις παρακάτω συμβουλές:

diaita

Αποφύγετε να κάνετε στερητικές δίαιτες μετά τις γιορτές

Όταν έχετε μάθει στον οργανισμό σας να διατρέφεται σωστά, αυτό σημαίνει ότι έχει καλύτερη ορμονική ισορροπία, καλύτερη ενυδάτωση άρα και πολύ καλύτερες καύσεις. Επομένως ο οργανισμός μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις πιο θερμιδογόνες τροφές, χωρίς να βάλει ουσιαστικά βάρος λίπους.

Να θυμάστε ότι το σώμα αποθηκεύει λίπος μετά από 48 ώρες ακατάλληλου φαγητού. Άρα το να έχετε ισορροπημένη διατροφή στη διάρκεια του χρόνου θα σας βοηθήσει να μεταβολίσετε σωστά τις τροφές των γιορτινών γευμάτων.

Θυμηθείτε τη συχνότητα των γευμάτων

Μην ξεχνάτε τον συνδυασμό των τροφών. Η σημασία της τριάδας κάτι φρέσκο, μια πηγή ζωικής πρωτεΐνης, ένας σύνθετος υδατάνθρακας είναι ακόμα πιο σημαντική μετά τις γιορτές.

Ενεργοποιήστε τον μεταβολισμό σας.

Φάτε πρώτα το φρούτο ή τη σαλάτα, ώστε με αυτό τον τρόπο να εκκριθούν τα κατάλληλα πεπτικά ένζυμα και να ενεργοποιηθούν οι καύσεις σας και μετά καταναλώστε το υπόλοιπο γεύμα σας.

Οργανώστε τη διατροφή σας

Προσπαθήστε να καταναλώσετε περισσότερο γεύματα με λαχανικά σαν κύριο γεύμα ή χορτόσουπες, μανιταρόσουπες για να μπορέσει ο οργανισμός να ενυδατωθεί.

Καταναλώστε περισσότερο ψάρι

Γιατί σίγουρα οι μέρες των γιορτών χαρακτηρίζονται από πολύ συχνή κατανάλωση κρέατος .

Ασκηθείτε

Άσκηση δεν κάνετε μόνο στο γυμναστήριο. Η μυϊκή σας κατάσταση δεν χάνεται σε δύο μέρες. Άλλωστε αυτό που χρειάζεστε για να διατηρήσετε το βάρος σας είναι και αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων. Μπορείτε να κάνετε μια μακρινή βόλτα, μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ, να ανεβοκατεβαίνετε τα σκαλιά, μπορείτε να χορέψετε.

Ενυδατωθείτε

Το νερό αποτελεί το βασικό συστατικό του σώματος και η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στις καλύτερες καύσεις. Καλό είναι μεταξύ των γευμάτων να πίνετε νερό ή κάποιο αφέψημα (τσάι βουνού, χαμομήλι, μέντα, μάραθο και κανέλα), που θα σας βοηθήσει να είστε σωστά ενυδατωμένοι και να αποφύγετε τα… τσιμπολογήματα, που στηρίζονται στο τελικά διψούσα, δεν πεινούσα.

Όταν ο οργανισμός μας είναι σωστά ενυδατωμένος, αυτό βοηθάει στην αποβολή των απόβλητων συστατικών του μεταβολισμού. Δεν αμελούμε την κατανάλωση τουλάχιστον 8 – 10 ποτηριών νερού την ημέρα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τις ημέρες των εορτών έχει προκαλέσει αφυδάτωση.

diaita koilia

Καλό μάσημα

Η πέψη ξεκινάει από το στόμα. Η καλά μασημένη τροφή θα διευκολύνει τη χώνεψη και την αποφυγή δημιουργίας αερίων στα έντερα, καθώς και το φούσκωμα στο στομάχι.

Πολλά και μικρά γεύματα ξεκινώντας πάντα από το πρωινό

Είναι σημαντικό να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια από τις πρώτες ώρες της ημέρας μας . Αυτό θα μας οδηγήσει με μια μέρα με αυξημένη διάθεση, δημιουργικότητα και διαύγεια. Τα ενδιάμεσα γεύματα όσο και αν μας απασχολούν και συνήθως τα ξεχνούμε θα πρέπει να γίνονται. Το σώμα μας δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο να μας ζητήσει τροφή, θα πρέπει να του την δώσουμε πριν εξαντληθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ένα φρούτο , ένας χυμός θα μπορέσει να μας καλύψει.

Μην παραλείπετε γεύματα

Ξεχάστε τη δικαιολογία ότι θα δειπνήσετε το βράδυ. Μπορείτε να εμπλουτίσετε την ημέρα σας με πολλά και μικρά γεύματα.

Πείτε «όχι» στη ζάχαρη

Τις ημέρες των εορτών σίγουρα καταναλώσατε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ήρθε η ώρα να αποφύγετε την υψηλή κατανάλωση γλυκών, ζάχαρης , αναψυκτικών και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες τουλάχιστον για 15 ημέρες.

Ψάρι, λαχανικά και όσπρια

Να καταναλώσετε στο κύριο γεύμα ψάρι, λαχανικά και όσπρια για να ρυθμιστεί η χοληστερόλη που με τόσο κρέας έχει ανέβει.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σού έχουμε μια υγιεινή, διαιτητική λύση αν αναρωτιέσαι τι να φας για πρωινό

Υπάρχουν τροφές χωρίς υδατάνθρακες; Αν ναι, τι επιτρέπεται να τρώω;

3 μυστικά ώστε να πετύχει σίγουρα η συνταγή για πίτα με μπέικον

Διαλείπουσα νηστεία ή fasting: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για αυτόν τον τύπο δίαιτας

Ψ

Σχετικά άρθρα