Ο ψυχολογικός μηχανισμός που εξηγεί τον λόγο που οι άνθρωποι είναι 80 ετών και θέλουν να δείχνουν όπως στα 30 τους

Το γήρας δεν είναι μια νόσος αλλά μια φυσιολογική διαδικασία που σχετίζεται με τη συσσώρευση των βλαβών που έχει υποστεί ο οργανισμός στη διάρκεια του βίου εξαιτίας εξωγενών και ενδογενών παραγόντων.

Και επειδή το γήρας δεν είναι νόσος, δεν υπάρχει φάρμακο ή γονίδιο ή τεχνική που μπορεί να θεραπεύσει ή να αντιστρέψει την πορεία του. Σήμερα στη Δυτική Ευρώπη το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών είναι 5,5% και υπολογίζεται ότι το 2050 θα ανέλθει στο 10%. Στην Ελλάδα η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων οφείλεται αφενός στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και αφετέρου στην υπογεννητικότητα.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που εμφανίζονται μαζί με το γήρας ασχολείται η γηριατρική, η οποία όμως δεν έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ηλικιωμένοι να μην αντιμετωπίζονται από ειδικούς και να υποβάλλονται σε πάρα πολλές ιατρικές εξετάσεις , θεραπείες ή επεμβάσεις χωρίς να γίνεται αξιολόγηση του τι θα ήταν πιο ωφέλιμο για αυτούς.

Όλοι θέλουμε να είμαστε στα 60, στα 70 και στα 80 όπως ήμαστε στα 20 και στα 30

Τα παραπάνω τόνισε στο ΑΠΕ, στο περιθώριο  του 2ου Προσυνεδριακού Σεμιναρίου της «European Geriatric Medicine Society-EuGMS», τον περασμένο Νοέμβριο, με θέμα «Γηριατρικός ασθενής σε ανάγκη χρόνιας φροντίδας: Από την κοινότητα στις δομές υγείας και πάλι πίσω», ο καρδιολόγος – γηρίατρος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νανσί στη Γαλλία και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Γηριατρικής Εταιρείας, Θάνος Mπενέτος.

«Όλοι θέλουμε να είμαστε στα 60, στα 70 και στα 80 όπως ήμαστε στα 20 και στα 30. Αυτό ευχαριστεί τον κόσμο, μα οι υποσχέσεις που δίνουν οι διαφημίσεις με τα διάφορα θαυματουργά ματζούνια είναι ψεύτικες. Η γήρανση γενικότερα είναι μία φυσιολογική κατάσταση που έχει σχέση με όλες τις βλάβες που συσσωρεύονται στον οργανισμό από εξωγενείς και από ενδογενείς παράγοντες», τόνισε.

ilikiomenoi

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δυνατότητα να επιδιορθώνει βλάβες που υφίσταται από τις… επιθέσεις που δέχεται ή να αντιστέκεται σε αυτές τις επιθέσεις. Με το πέρασμα των χρόνων και ανάλογα με τις βλάβες που έχει υποστεί ένας οργανισμός ο μηχανισμός επιδιόρθωσης φθείρεται. Και αυτό έχει σχέση με διάφορους παράγοντες. Ο τρόπος που γερνάει κανείς έχει σχέση με το πώς ζει ως νέος. Κάποιος που κάνει καθιστική ζωή, δεν ασκείται, καπνίζει και δεν προσέχει τη διατροφή του, θα γεράσει γρηγορότερα.

Γιατί κάποιοι γερνούν περισσότερο από άλλους;

Επίσης, η ταχύτητα με την οποία ένας οργανισμός γερνάει εξαρτάται και από γενετικούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές η γήρανση είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών, γενετικών και τυχαίων παραγόντων. »Όλος αυτός ο συνδυασμός θα καθορίσει πόσο περισσότερο ή λιγότερο γρήγορα θα επέλθει η γήρανση», τόνισε ο κος Μπενέτος. Με το γήρας επέρχεται έκπτωση στη φυσική, την πνευματική, τη ψυχολογική και γενικότερα τη λειτουργική κατάσταση των ανθρώπων και εμφανίζονται χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση, οστεοπόρωση και Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, υπάρχει πολύ μεγάλη ετερογένεια στη γενική κατάσταση των ατόμων ηλικίας άνω των 75 – 80 ετών. Παράλληλα αναφέρει ότι σήμερα ένας άνθρωπος 65 ή 70 ετών δεν χαρακτηρίζεται ως ηλικιωμένος και έχει μεγάλη διαφορά από ένα άτομο αντίστοιχης ηλικίας που ζούσε πριν 30 ή 40 χρόνια. «Σήμερα κάποιος που είναι 70 ετών στην Ελλάδα ή στη Γαλλία έχει κατά μέσο όρο άλλα περίπου 15 χρόνια επιβίωσης. Μετά τα 80 πολλοί άνθρωποι έχουν προβλήματα υγείας ή περισσότερα προβλήματα υγείας. Το ζητούμενο δεν είναι η αθανασία αλλά να βρίσκουμε τρόπους να αποφεύγουμε αυτές τις βαριές χρόνιες ασθένειες».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 7 κριτήρια για να καταλάβεις αν χρειάζεται να πας σε ψυχολόγο ή σε ψυχίατρο

Γιατί τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας φοβούνται περισσότερο τον θάνατο;

Είμαι ντροπαλή: Με αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου σχετίζεται η κριτική που τόσο φοβάσαι

Συναισθηματική βία: Τα χαρακτηριστικά των κακοποιητικών ανθρώπων

Σχετικά άρθρα