Σεξ μετά την περιτομή: 5 συχνές ερωτήσεις που γίνονται σε έναν ανδρολόγο

Η περιτομή πέους είναι η συχνότερη επέμβαση που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ασθενών με πρόβλημα φίμωσης. Αποτελεί μια από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως, καθώς και μια από τις παλαιότερες.

Γράφει ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Ιωάννης Μπελημπασάκης

Τι είναι η περιτομή;

Με τον όρο περιτομή, εννοούμε την αφαίρεση της πόσθης ή ακροποσθίας, δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο. Γίνεται με τοπική αναισθησία και χωρίς εισαγωγή στο νοσοκομείο. Μετά την αποκατάσταση από τον Ουρολόγο, το αποτέλεσμα είναι άψογο αισθητικά και λειτουργικά για τον άνδρα.

Η περιτομή του πέους μπορεί να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια χειρουργικής αντιμετώπισης ή μπορεί να γίνεται για πολιτιστικούς και θρησκευτικούς λόγους, όπως συμβαίνει σε ορισμένες κουλτούρες.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται;

Οι ιατρικές ενδείξεις της περιτομής, περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Φίμωση,
  • Παραφίμωση,
  • Επαναλαμβανόμενες βαλανοποσθίτιδες,
  • Σκληρός και ατροφικός λειχήνας,
  • Πρόωρη εκσπερμάτιση,
  • Αισθητικό αποτέλεσμα στην περίπτωση των ενήλικων ασθενών,
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).

Πως γίνεται η περιτομή;

Η επέμβαση της περιτομής θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο μια μικροεπέμβαση ρουτίνας. Έχει συνολική διάρκεια περίπου 30 λεπτών, κατά τη διάρκεια της οποίας αφαιρείται το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο και στη συνέχεια ακολουθεί πλαστική συρραφή της ακροποσθίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια κιόλας μέρα.

Πιο αναλυτικά, η διαδικασία της επέμβασης της περιτομής, πραγματοποιείται ως εξής. Στην αρχή γίνεται κυκλική αφαίρεση της ακροποσθίας, η οποία ακολουθείται από προσεκτική αιμόσταση. Στη συνέχεια πραγματοποιείται συρραφή του εσωτερικού πέταλου της ακροποσθίας με το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά και απορροφήσιμα ράμματα.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση της περιτομής, τα ράμματα δεν χρειάζονται αφαίρεση, καθώς αποβάλλονται φυσικά από τον οργανισμό. Ο χρόνος ανάρρωσης και η επούλωση του τραύματος είναι περίπου 2 εβδομάδες, ενώ όσον αφορά στην περιτομή και το σεξ, ο ασθενής μπορεί να έχει ξανά σεξουαλική δραστηριότητα, μετά από ένα διάστημα 3 – 4 εβδομάδων.

Ο ασθενής, μετά την επέμβαση, επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα, ενώ μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του από την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το μόνο αίσθημα δυσφορίας που θα νιώσει, δημιουργείται από την ευαισθησία στη βάλανο και αποκαθίσταται μέσα σε περίπου 10 ημέρες.

Ο λόγος που η βάλανος παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία, οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον παραμένει ακάλυπτη και έρχεται σε άμεση επαφή με εσώρουχα ή πιτζάμες, δημιουργώντας ένα αίσθηση τριβής.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της περιτομής;

Ο ασθενής που υποβάλλεται σε περιτομή, έχει τα εξής οφέλη:

  • Αποκτά καλύτερη συνολική υγιεινή στην περιοχή του πέους.
  • Μειώνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
  • Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  • Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού HIV.
  • Εξαλείφεται οριστικά το ενδεχόμενο δημιουργίας φίμωσης, παραφίμωσης και βαλανίτιδας.
  • Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πέους.

Ιωάννης Μπελημπασάκης
Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Λεωφ. Κηφισίας 99, Αμπελόκηποι
210 6914404
athensandrology-gr.webnode.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σεξ και στύση: Πώς ερμηνεύονται οι διαταραχές στη λίμπιντο;

Σεξ μετά τα 50: Οι 7 παράγοντες που επηρεάζουν τη στύση

4 οι βασικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τη στυτική δυσλειτουργία

Σχετικά άρθρα