Αδερφικό… bullying: Όταν η κόντρα ξεπερνά τα όρια και η κατάσταση είναι αφόρητη, τι κάνεις;

Μένω με τον αδερφό μου στην Αθήνα λόγω σπουδών και πραγματικά η κατάσταση είναι αφόρητη πλέον. Δεν τα πάμε καλά και μαλώνουμε συνέχεια.

Τσακωνόμαστε, χτυπιόμαστε και μου κάνει συνέχεια πόλεμο νεύρων. Τώρα πριν φύγει είχαμε μια διαφωνία και νευρίασε. Πήρε το κουτί των δημητριακών και το έριξε στο πάτωμα και με απείλησε να το μαζέψω αλλιώς θα μαλώσουμε.

Μπορεί να φαίνεται αστείος ή αμελητέος λόγος αλλά πραγματικά με φέρνει στα όριά μου. Νιώθω ότι δεν μπορώ να του επιβληθώ. Τι να κάνω; Πώς μπορώ να τον προσεγγίσω;

Στο ερώτημα απαντά η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Σκαμπαρδώνη

Αγαπητέ αναγνώστη,

Μας περιγράφετε μια δυσάρεστη κατάσταση στο σπίτι αλλά και στη σχέση σας με τον αδερφό σας. Αναρωτιέμαι αν ποτέ έχουν μπει όρια στη μεταξύ σας σχέση. Υπάρχουν προβλήματα στη συμπεριφορά του και θα πρέπει να αλλάξετε πρώτα τη δική σας αν θέλετε να δείτε αλλαγή και στην δική του.

Η πρώτη προσέγγιση είναι μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση και εκεί χωρίς συγκρούσεις και εντάσεις ( άρα όχι συζήτηση με αφορμή κάποια διαφωνία αλλά όταν θα είστε ήρεμοι). Ρωτήστε τον ξεκάθαρα αν καταρχάς υπάρχει κάτι στη δική σας συμπεριφορά που τον ενοχλεί και τον πυροδοτεί να ξεσπάει.

Αν όχι, ρωτήστε τον αν αντιμετωπίζει εκείνος κάποιο προσωπικό πρόβλημα που τον πυροδοτεί και ξεσπάει και προσφερθείτε να τον βοηθήσετε και να του συμπαρασταθείτε. Αν δεν έχει κάτι να σας πει, τότε μιλήστε του για το πώς νιώθετε εσείς για όλο αυτό που συμβαίνει και θέστε τα όρια σας άμεσα.

orgi-neura

Ξεκαθαρίστε τι θα ανέχεστε και τι όχι

Όταν μιλάμε για όρια, εννοούμε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι θα ανέχεστε και τι όχι από δω και στο εξής και θα πρέπει να τηρήσετε πρώτα εσείς για να πειστεί και εκείνος στην πράξη και να τα σέβεται. Αν εσείς τα τηρείτε κάποιες μέρες και κάποιες άλλες είστε πιο ελαστικός, τότε και εκείνος θα συνεχίσει την ασεβή συμπεριφορά.

Ουσιαστικά, το παράδειγμα που μας δώσατε με τα δημητριακά που πέταξε στο πάτωμα, αποτελεί ένα είδος bullying, και σε επόμενη τέτοια περίπτωση εσείς δεν πρέπει να υποκύπτετε στις απαιτήσεις του buller, αλλά να απομακρύνεστε άμεσα από το σημείο και να κόβετε τη διένεξη.

Θα πρέπει να ανταποκρίνεστε μόνο στη θετική του συμπεριφορά και να του δίνετε προσοχή και να τον ενισχύετε θετικά μόνο όταν παρουσιάζει μια θετική και ευγενική συμπεριφορά. Αν πάλι δεν υπάρχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να κάνετε μια κουβέντα και με την υπόλοιπη οικογένειά σας για να του τεθούν όρια και από κει όσον αφορά σε αυτό το θέμα και να σας στηρίξουν στην προσπάθειά σας.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
6944606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χρωστάς μαθήματα; 7 tips για τους φοιτητές που θέλουν να τελειώσουν τη σχολή τους

Φοιτητική ζωή: Τι κάνεις αν πέρασες σε μια σχολή που δεν σου αρέσει;

Φοιτητική ζωή: Οι βασικές διαφορές της σχολής και του σχολείου

Σχετικά άρθρα