Λατρεύω τη φοιτητική ζωή αλλά δεν με ικανοποιούν οι νέες παρέες μου: Τι να κάνω;

Σπουδάζω και λατρεύω τη σχολή μου. Ευτυχώς που κάνω τη φοιτητική ζωή αλλά οι νέες μου παρέες δεν με ικανοποιούν.

Χαίρομαι που κάνω πράγματα μόνη μου, που έχω ένα σπίτι μόνη μου, που μαθαίνω από εμένα και την καθημερινότητά μου αλλά δεν έχω ανθρώπους να τα μοιραστώ όλα αυτά.

Θεωρώ πως τα άτομα στη σχολή μου είναι πολύ δήθεν και δεν δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό. Δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο μα έχω αυτή την αίσθηση.

Τι να κάνω μπας και περάσω καλύτερα; Γιατί έτσι δεν βλέπω να κυλάει η ζωή εδώ…

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Αρχικά είναι υπέροχο που έχεις μπει σε μια σχολή που σου αρέσει και που έχεις μια ωραία φοιτητική ζωή. Είσαι στην αρχή της ενήλικης ζωής σου και ακόμα ψάχνεις πολλά που αφορούν τα θέλω σου και την ταυτότητα σου. Φαίνεται να έχεις τις δεξιότητες να διαχειριστείς τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ζωή σου και να παίρνεις και χαρά από αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι τα άτομα που συζητάνε με τους κοντινούς τους για τα καλά που τους συμβαίνουν, τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι και γεμάτοι από την ζωή τους. Όσο πιο πολύ χαρά μοιραζόμαστε μέσα σε μία μέρα τόσο πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι είμαστε εκείνη την μέρα.

Η αίσθηση της μοναξιάς είναι πολύ φυσιολογική

Οπότε, το να μοιράζεσαι τη χαρά σού δημιουργεί χαρά και είναι λογικό να θες να μοιραστείς όλα τα όμορφα πράγματα που σου συμβαίνουν. Ταυτόχρονα βρίσκεσαι ακόμα σε μια μεταβατική περίοδο της ζωής σου όπου ακόμα υπάρχουν πολλές νέες προκλήσεις όπως η μετακίνηση από το σπίτι για πρώτη φορά, ίσως η έναρξη κάποιας δουλειάς και φυσικά η ένταξη στο πανεπιστήμιο.

arnitikia-sunaisthimata-thlipsi-stenoxoria-apotuxia

Τέτοιες σημαντικές αλλαγές στη ζωή μπορούν να πυροδοτήσουν συναισθήματα μοναξιάς όπως αυτά που βιώνεις εσύ. Η μοναξιά είναι μια συναισθηματική κατάσταση πολύ φυσιολογική, μπορεί όμως να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα. Η αίσθηση της μοναξιάς δυσκολεύει την επικοινωνία με τους άλλους και την κοινωνικότητα.

Είναι ο υποσυνείδητος τρόπος που προστατεύουμε τον εαυτό μας από την απόρριψη. Μου περιγράφεις τα άτομα στην σχολή σου σαν δήθεν και δείχνεις να τα υποτιμάς. Μια ακόμα απόρροια αυτής της κατάστασης είναι και η έλλειψη εμπιστοσύνης σε άτομα και η υποτίμησή τους.

Το «κυνήγι» της ανεξαρτησίας χρειάζεται υπομονή

Προσπάθησε να δώσεις ευκαιρία στους συμφοιτητές σου και δοκίμασε να κοινωνικοποιηθείς σε διαφορετικές καταστάσεις. Δεν θα κολλήσεις αμέσως με κάποιους και ίσως αν δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία να δεις ότι για κάποιους η πρώτη σου εντύπωση ήταν λάθος.

Αν πραγματικά νιώθεις ότι δεν συνδέεσαι με κανέναν από την σχολή σου μπορείς να προσπαθήσεις να βρεις παρέες μέσω κάποιας ομάδας εθελοντικής ή μέσω μιας εργασίας μερικής απασχόλησης ή μέσα από ένα χόμπι, ένα γυμναστήριο κτλ. Μην ξεχνάς ότι όλα τα παιδιά στην ηλικία σου βρίσκονται σε μια κατάσταση που ψάχνουν κάποια κομμάτια της ταυτότητας τους.

Η διαδικασία ανάπτυξης μιας φιλίας δεν είναι μια ευθεία γραμμή και υπάρχει πιθανότητα μέσα από αυτήν να πληγωθείς. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία και αυτό δεν πρέπει να σε κρατήσει πίσω. Το «κυνήγι» της ανεξαρτησίας χρειάζεται δεξιότητες υπομονής, προσαρμογής και την συνειδητοποίηση ότι όλα είναι μια διαδικασία δοκιμής και σφάλματος. Χρειάζεται χρόνος για να βρεις την δική σου συνταγή.

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
nikelakapota.gr
[email protected]
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φοιτητική ζωή: Τι κάνεις αν πέρασες σε μια σχολή που δεν σου αρέσει;

Φοιτητική ζωή: 7 πράγματα που θα μάθεις για τη φιλία τα χρόνια αυτά!

Φοιτητική ζωή μακριά από το σπίτι μου: Νιώθω τόσο μόνη!

Σχετικά άρθρα