Στο μυαλό μιας παθολογικής ψεύτρας: Ένα τέτοιο άτομο νιώθει ενοχές;

Νομίζω πως είμαι παθολογική ψεύτρα αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει αυτό. Το παρατήρησα από τότε που ήμουν 18 ετών και πώς χειρίζομαι άψογα τον λόγο.

Έχω πει πολλά ψέματα και μου αρέσει να κοροϊδεύω τον κόσμο και όταν λέω κόσμο, εννοώ την οικογένειά μου μόνο και μπορεί να νομίζετε πως και τώρα αυτό κάνω αλλά δεν συμβαίνει γιατί νιώθω ότι χρειάζομαι βοήθεια. Λέω πως έκανα κάτι, ενώ δεν το έκανα μόνο και μόνο για να δω την αντίδρασή τους. Δεν με νοιάζουν οι συνέπειες.

Τους είπα ότι τελείωσα τη σχολή, ενώ δεν την τελείωσα, τους είπα ότι είμαι άνεργη ενώ αυτό δεν ισχύει, τους είπα πως δεν έχω σχέση ενώ ούτε αυτό ισχύει. Και δεν νιώθω ενοχές. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Τα ψέματα συχνά οδηγούν σε κάποιο όφελος. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να πει ψέματα για να αποφύγει την κοινωνική ντροπή. Ενώ κάποιοι άνθρωποι λένε ψέματα περισσότερο από άλλους ,αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κάποιου είδους ψυχική διαταραχή. Ένα άτομο που λέει ψέματα παθολογικά συνήθως τα λέει παρορμητικά και χωρίς κάποιο ξεκάθαρο όφελος για τον εαυτό του.

Συνήθως μπορούμε να προσδιορίσουμε γιατί κάποιος λέει ψέματα. Είτε για να κερδίσει κάτι ή για να αποφύγει μια ντροπιαστική ή στρεσογόνο κατάσταση. Αν χρησιμοποιείς τα ψέματα για να αποφύγεις να πληγώσεις τους γονείς σου που περίμεναν από σένα περισσότερα ή για να τους κάνεις να σου δείξουν ενδιαφέρον ή ακόμα και για να αποφύγεις να τσακωθείτε τότε έχεις κάτι να κερδίσεις και άρα δεν ψεύδεσαι παθολογικά.

Κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή έχει και συνέπειες

Όταν η κατάσταση είναι παθολογική, τότε το ψέμα εμφανίζεται χωρίς κανένα λόγο και δεν φαίνεται να ωφελεί το άτομο. Καμιά φορά βέβαια οι παθολογικοί ψεύτες χρησιμοποιούν το λόγο τους για να κάνουν τον εαυτό τους να φανεί ηρωικός ή θύμα και δεν νιώθουν ενοχές ή δεν μετράνε το ρίσκο να τους καταλάβουν. Κάτι που σε ένα βαθμό συμβαδίζει με την ιστορία σου.

Κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή έχει και συνέπειες. Το θέμα είναι αν όντως δεν σε νοιάζουν αυτές οι συνέπειες ή θεωρείς ότι μπορείς να τις διαχειριστείς και ότι είναι καλύτερες (για σένα) από τις εναλλακτικές επιλογές που θεωρείς ότι έχεις.

Λες πως έχεις δουλειά. Πόσο καιρό είσαι σε αυτό το περιβάλλον και πώς είσαι με τους συναδέρφους και τους φίλους σου; Ένας παθολογικός ψεύτης δεν μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνιες σχέσεις ούτε να μείνει πολύ καιρό σε μια δουλειά. Από τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω πως έχεις και σχέση. Με αυτό το άτομο πώς είσαι;

Ο λόγος που λες ψέματα στους γονείς σου

Αν τα ψέματα σου αφορούν κυρίως τους γονείς σου, τότε το θέμα έχει να κάνει με τη σχέση σου μαζί τους και δεν είναι κάποια πάθηση. Αν νιώθεις την ανάγκη να λες σε όλους ψέματα προκειμένου να αλλάζεις την πραγματική εικόνα σου και να κάνεις τον εαυτό σου να φαίνεται καλύτερος ή αναλόγως να σε λυπούνται, τότε πιθανόν υπάρχουν κάποια θέματα με τα οποία χρειάζεσαι κάποια στήριξη.

Από τη στιγμή που αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι βοήθεια ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της διάγνωσης σου καλό θα ήταν να επισκεφτείς ένα ειδικό ψυχικής υγείας για να συζητήσεις το πρόβλημα σου ώστε να σε κατευθύνει ανάλογα με το ιστορικό σου στην κατάλληλη διαχείριση του προβλήματος.

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
nikelakapota.gr
[email protected]
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η κόρη μου μού είπε ψέματα ότι τελείωσε τη σχολή της και το ανακάλυψα: Να δεχτώ τη συγγνώμη της;

Ποιος είναι ο λόγος που ένα παιδί αποφασίζει να πει ψέματα στους γονείς του;

Μεταθανάτιες εμπειρίες: Αλήθεια, ψέματα ή κάτι άλλο;

Σχετικά άρθρα