Η κόρη μου μού είπε ψέματα ότι τελείωσε τη σχολή της και το ανακάλυψα: Να δεχτώ τη συγγνώμη της;

Η κόρη μου είναι 26 ετών και στα 18 της πέρασε σε μια σχολή. Από την πρώτη στιγμή εγώ καταχάρηκα γιατί ήταν στην Αθήνα και κυριολεκτικά στην περιοχή που μένουμε στο Αιγάλεω.

Ακόμα όμως, δεν την έχει τελειώσει και όλο παραπονιέται ότι δεν της αρέσει. Πριν 2 χρόνια μάλιστα, μου είχε πει ψέματα ότι την τελείωσε ενώ δεν το είχε κάνει αυτό. Και το ανακάλυψα, αν και ζήτησε συγγνώμη.

Είμαι άνθρωπος που δεν συγχωρώ και δεν δίνω ευκαιρίες. Μια φορά ψεύτης ισούται με το για πάντα ψεύτης. Όταν τη ρωτάμε, τι γίνεται δεν μας απαντά και αν η συζήτηση ξεφύγει, κλαίει. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου

Αυτό που είναι αρκετά εμφανές από το μήνυμά σας, είναι ότι είστε αγχωμένη σχετικά με τη φοίτηση της κόρης σας και είναι πολύ λογικό να ενδιαφέρεστε για την πρόοδό της. Ίσως εκεί θα έπρεπε να εστιάσετε και να εκφράσετε στην κόρη σας την ανησυχία σας.

Πολλές φορές παρασυρόμαστε από το δικό μας άγχος και τη δική μας ανησυχία με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε. Η συζήτηση και η έκφραση των ανησυχιών μας είναι η καλύτερη λύση τις περισσότερες φορές. Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι ότι δεν δίνετε ευκαιρίες και η έκφρασή σας «μια φορά ψεύτης ισούται για πάντα ψεύτης».

Επιλέγει τα ψέματα για να αποφύγει τις συνέπειες

Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι εκφράσεις κρύβουν μια αυστηρότητα, η οποία μπορεί να είναι η αιτία που η κόρη σας καταφεύγει στα ψέματα. Είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο εγκλωβίζονται μερικές φορές οι άνθρωποι, επιλέγουν δηλαδή να λένε ψέματα προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες.

Εάν της δείξετε ότι την ακούτε και ότι είστε πρόθυμη να την εμπιστευθείτε, θα έχετε την ευκαιρία να χτίσετε τη σχέση σας σε άλλη βάση και να μάθετε και το λόγο που δεν της αρέσει η σχολή της. Εάν σας ανοιχτεί και σας εξηγήσει τους λόγους που είπε ψέματα, και εκείνη θα μπορεί να σας εμπιστεύεται πιο εύκολα χωρίς να φοβάται ότι θα την κατακρίνετε για τις επιλογές της, αλλά και εσείς θα είστε πιο ανακουφισμένη και πιο κοντά στην κόρη σας.

Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Απόφοιτος Παντείου
Facebook: Marilenagrammatikopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χρωστάς μαθήματα; 7 tips για τους φοιτητές που θέλουν να τελειώσουν τη σχολή τους

Τα 5 μαθήματα ζωής που «παραδίδει» ο Καρλ Γιούνγκ για τον εαυτό και την ευτυχία

3 τρόποι για να στηρίξεις το παιδί που μόλις έχασε τη μητέρα του

Είμαι ανύπαντρη μητέρα: Μπορώ να πάρω το παιδί μου και να πάω στην πατρίδα μου;

Σχετικά άρθρα