Είναι η πρώτη σου εξεταστική και θες να πετύχεις; Να τι πρέπει να κάνεις

Είναι η πρώτη μου εξεταστική και αγχώνομαι πάρα πάρα πάρα πολύ! Δεν ξέρω τι να κάνω και ο όγκος των μαθημάτων και της ύλης φαντάζει τεράστιος.

Μερικοί έχουν ήδη τελειώσει αλλά εγώ τώρα θα δώσω. Τι να κάνω για να ηρεμώ; Να παίρνω βαλεριάνα;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Φίλε αναγνώστη,

Όλοι θυμόμαστε αυτό το άγχος της πρώτης εξεταστικής μας. Κάτι τόσο πρωτόγνωρο, άγνωστο ακόμη και σίγουρα φαντάζει «βουνό» στο μυαλό του κάθε φοιτητή και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Αχανής η ύλη χωρίς αρχή και τέλος, νιώθεις απελπισμένος και είσαι ήδη πεπεισμένος ότι δεν θα τα καταφέρεις.

Έτσι θα μετατρέψεις τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές

Αρχικά, πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου. Να μετατρέψεις τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές. Να πεις στον εαυτό σου «θα τα καταφέρω». Ο τρόπος που σκεφτόμαστε καθοδηγεί τις πράξεις μας. Επομένως  έχοντας στο μυαλό μας οτι θα τα περάσουμε στην εξεταστική κατευθύνουμε τις κινήσεις μας προς τον στόχο αυτό. Το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί σαν ρομπότ.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι και τόσο δύσκολα τα πράγματα. Στη θέση σου έχουμε βρεθεί όλοι, το στοίχημα με τον εαυτό σου είναι να μετατρέψεις όλο αυτό το άγχος σε δημιουργικότητα και να είσαι παραγωγικός. Το άγχος είναι κακός σύμβουλος και σε κάθε περίπτωση επιζήμιο τόσο γιατί επηρεάζει τη διάθεσή μας και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να αποβεί μοιραίο για την επίδοσή σου.

Θα τα καταφέρεις!

Οι σκέψεις σμιλεύουν τον εγκέφαλο μας και δίνουν  εντολές στην συμπεριφορά και στο σώμα μας. Έπειτα να οργανωθείς και να προετοιμαστείς καλά για την εξεταστική. Μάζεψε σημειώσεις, ζήτα βοήθεια από καθηγητές, μείνε σίγουρος θα εκτιμήσουν πολύ τον ενδιαφέρον σου.

Σημαντικό να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια σειρά με τα σωστά βήματα που θα χρειαστείς να ακολουθήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα διαχειριστείς και θα μειώσεις το άγχος σου. Εάν πάλι το θεωρείς απαραίτητο μια βαλεριάνα από το φαρμακείο, είναι ένα φυσικό παρασκεύασμα που ίσως σε βοηθήσει πριν τον ύπνο. Σίγουρα θα τα καταφέρεις. Καλή επιτυχία!

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δούλεψε αυτό το χαρακτηριστικό σου για να σταματήσεις να νιώθεις άχρηστη και αποτυχημένη

Άνοια: Διάβασμα ή επιτραπέζια παιχνίδια; Τι είναι καλύτερο για το μυαλό;

Παιδί και διάβασμα: 5 tips για να διευκολύνετε τη μελέτη του στο σπίτι!

Σχετικά άρθρα