Παιδί και συμπεριφορά: Τι να κάνω για να του μάθω πώς να φέρεται; Ένας χρήσιμος οδηγός

Η καλλιέργεια δεξιοτήτων καλής συμπεριφοράς μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία. Από πολύ μικρά μπορείτε να εξοικειώσετε τα παιδιά με τους «καλούς τρόπους», αφήνοντας τους, όμως, το περιθώριο να εκφραστούν ανάλογα με την προσωπικότητα τους.

Μέσα από τα σωστά πρότυπα συμπεριφοράς τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης στις καθημερινές ενέργειες και συνήθειες. Πρέπει να δουλεύετε καθημερινά για την υιοθέτηση καλών τρόπων συμπεριφοράς σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια. Η κατανόηση των κοινωνικών συμβάσεων μαθαίνεται μέσω της καθημερινότητας.

Η μάθηση καλών τρόπων, εξάλλου, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο:

  • Ο γονιός είναι πρότυπο

Αν του επαναλαμβάνετε από νωρίς «σε ευχαριστώ» και« σε παρακαλώ πολύ» κάθε φορά που του ζητάτε κάτι, σύντομα θα κάνει το ίδιο.

  • Έχει και εκείνο προσωπική ζωή

Μην το υποχρεώνετε να σας λέει πώς πέρασε την μέρα του όταν γυρίζετε από τη δουλειά. Έχει και το ίδιο δικαίωμα στην προσωπική του ζωή.

  • Μιλήστε του για τους άλλους πολιτισμούς

Από την ηλικία των 2,5 ετών, πάρτε του ένα βιβλίο με φωτογραφίες παιδιών από όλο τον κόσμο και εξηγείστε του ότι διαφέρουμε μόνο στο χρώμα. Μπορείτε επίσης, να το πάτε να φάει σε κινέζικο, ινδικό ή αμερικάνικο εστιατόριο, βοηθώντας το να καταλάβει τους διαφορετικούς τρόπους διατροφής και πολιτισμού. Η καλλιέργεια της αποδοχής της διαφορετικότητας αρχίζει από τη μικρή ηλικία!

  • Μην ανεχτείτε το «ξύλο»

Μην δεχτείτε ποτέ να σας δείρει ή να σας δώσει κλωτσιά. Εξηγήστε του ότι αυτό δεν είναι δεκτό και, βέβαια, μην παρασυρθείτε στο παιχνίδι του και κάνετε και εσείς το ίδιο, γιατί χάνετε το κύρος σας. Μην ξεχνάτε, όμως, κάθε φορά που κάνει κάτι καλό να το επαινείτε με κάθε τρόπο, βοηθώντας το να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

  • Να είστε σταθεροί σε όσα λέτε

Μην επιτρέψετε σήμερα αυτό που απαγορεύσατε χθες. Το παιδί σάς δοκιμάζει για να δει την αποφασιστικότητα σας. Θα πρέπει να δείχνετε σιγουριά για τα λόγια σας, ακόμα και αν δεν τα πιστεύετε μέσα σας, γιατί έτσι μπορεί να καθορίζει τα όρια του και αισθάνεται ασφάλεια.

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»
kentro-exelixi.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Περιμένουμε το πρώτο μας παιδί: Πώς θα «κόψω» το κάπνισμα;

Γιατί όταν ένα παιδί αποτυγχάνει στο διαγώνισμα, μαθαίνει καλύτερα από εκείνο που γράφει άριστα;

Πώς μπορούμε να δουλέψουμε με τα παιδιά τόσο ως γονείς όσο και ως ζευγάρι;

Σχετικά άρθρα