«Έχασα τον παππού μου. Είναι σαν να έχασα τον πατέρα μου! Πώς θα το ξεπεράσω;»

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έχασα τον παππού μου και ακόμα το παλεύω. Δεν το έχω ξεπεράσει. Είναι εκείνος που με μεγάλωσε γιατί δεν είχα τον μπαμπά μου ο οποίος είναι ναυτικός και πριν 6 χρόνια βγήκε στη στεριά.

Αυτό που νιώθω είναι ότι έχασα τον πατέρα μου. Αλλά η μάνα μου και η θεία μου δεν το καταλαβαίνουν αυτό και το βρίσκουν τρελό. Πώς να ξεπεράσω τον χαμό του; Και γιατί νιώθω σαν να έχασα τον μπαμπά μου αλλά έχασα τον παππού μου;

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Αρχικά, τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον παππού σας. Κατανοώ ότι λόγω της σύνδεσης που είχατε με τον παππού σας είναι πιο έντονο το συναίσθημα της απώλειας. Η διαχείριση του πένθους είναι μια κατάσταση, η οποία έχει διάφορα στάδια και το κάθε άτομο έχει το δικό του ρυθμό που καταφέρνει να περάσει από το ένα στάδιο στο επόμενο.

Το πένθος μπορεί να επηρεάσει το άτομο σε διάφορα επίπεδα, όπως σε συναισθηματικό με συναισθήματα θυμού, φόβου, ενοχής, ανασφάλειας, κενού και απόγνωσης, αλλά και σε σωματικό επίπεδο με διαταραχές ύπνου, αυξομειώσεις βάρους, μειωμένη ενέργεια και πονοκεφάλους.

Η διατήρηση του πένθους εξυπηρετεί την ανάμνηση και την προσκόλληση στο παρελθόν, κάνοντας τη διαχείριση πιο δύσκολη. Υπάρχουν, λοιπόν στάδια για τη διαχείριση του πένθους χωρίς αυτό να καθορίζει την ένταση και τη διάρκεια.

Τα 5 στάδια του πένθους

  • Στάδιο της άρνησης, κατά το οποίο το άτομο δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και επιλέγει να αποστασιοποιηθεί από την κατάσταση ως άμυνα.
  • Στάδιο του θυμού, κατά το οποίο το άτομο εμφανίζει οξυθυμία που μπορεί να εκφράζεται σε διάφορες πλευρές.
  • Στάδιο της διαπραγμάτευσης, κατά το οποίο το άτομο προσπαθεί να αποδώσει το γεγονός σε μια πιο ανώδυνη εξήγηση (Θεός ή μοίρα) και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.
  • Στάδιο της κατάθλιψης, κατά το οποίο ο θρήνος και η θλίψη υπερισχύουν και επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής του με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται.
  • Στάδιο της αποδοχής, κατά το οποίο έχοντας το άτομο περάσει αυτή την επίπονη διαδικασία, εξοικειώνεται με την ιδέα της απώλειας και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της ζωής.

Είναι σημαντική, λοιπόν η ιδέα συμφιλίωσης του αποχωρισμού και η στήριξη από το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον. Επίσης, η ανοιχτή έκφραση των συναισθημάτων βοηθάει στην αναγνώριση, την αποδοχή και την αντιμετώπιση των συναισθημάτων.

Τέλος, το να φροντίζετε τον εαυτό σας είναι βασικό μέσω της διατροφής, του καλού ύπνου και της γυμναστικής, καθώς έτσι βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση. Σε περίπτωση που αναπτύσσονται συναισθήματα αβοηθησίας, αναξιότητας και απελπισίας και όλες οι σκέψεις περιστρέφονται γύρω από το πένθος, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε.

nekros

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο θάνατος αγαπημένων προσώπων: Τα 5 στάδια πένθους που ΟΛΟΙ περνάμε

Πώς η απώλεια αγαπημένου προσώπου επηρεάζει τα άτομα με κρίσεις πανικού;

Σχετικά άρθρα