Τζέιν Φόντα: Τα… πολλά πρόσωπα μιας σταρ που αποδέχτηκε τον εαυτό της μετά τα 60 – Η Χολιγουντιανή σταρ που είχε βουλιμία, η σύγχρονη επαναστάτρια που έχει συλληφθεί πολλάκις και η γυναίκα που «κέρδισε» στα Όσκαρ 2020 με το κατακόκκινο φόρεμά της

Τζέιν Φόντα. Μπορεί η τελευταία φορά που προτάθηκε για Όσκαρ να ήταν το 1986 για τον ρόλο της στην ταινία «The Morning After», αλλά ήταν η γυναικεία παρουσία που κυριάρχησε στα βραβεία της Ακαδημίας το 2020 με την εμφάνιση που έκανε.

Επέλεξε να φορέσει ένα κατακόκκινο φόρεμα που κολάκευε τη σιλουέτα της και που το είχε φορέσει και στο παρελθόν σε αντίστοιχη περίπτωση ενώ εμφανίστηκε με αγορέ μαλλί δίχως να είναι βαμμένο στην αγαπημένη της απόχρωση. Και φαίνεται πως το γενικό look σχετίζεται με την έντονη δράση της υπέρ της αποδοχής του εαυτού όπως είναι.

https://www.instagram.com/p/B8YnQI3By4M/

Πέρασαν δεκαετίες για να αποδεχτεί τον εαυτό της

Όπως δήλωσε η ίδια, αποφάσισε να σταματήσει να κάνει πλαστικές επεμβάσεις και να μην…κόψει κάποιο άλλο μέρος του σώματός της. Η διάσημη ηθοποιός είναι 82 ετών, καθώς έχει γεννηθεί τον Δεκέμβριο του 1937, μίλησε για την πίεση που υπάρχει στο Χόλιγουντ για την ομορφιά, σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Elle Canada», υποσχόμενη πως δεν θα ξανακάνει κάποια αισθητική επέμβαση ξανά.

Επιπροσθέτως, σε άλλη συνέντευξή της είχε αποκαλύψει από πού πηγάζει αυτή η αξεπέραστη ενέργεια που τη διακατέχει. «Αυτό που κάνει μια γυναίκα να φαίνεται νέα είναι η συμπεριφορά της και η ενέργεια που εκπέμπει. Σημαντική είναι η στάση του σώματός της. Εάν μια γυναίκα καμπουριάζει δεν είναι καλό. Πρέπει μια γυναίκα να έχει όρεξη για μάθηση. Έχει μεγαλύτερη σημασία να ενδιαφέρεσαι να μάθεις από το να προκαλείς ενδιαφέρον».

Παραδέχτηκε, εξάλλου, πως πέρασε πολλά χρόνια ανησυχώντας για την εμφάνισή της. «Δεν μπορώ να προσποιούμαι πως δεν είμαι ματαιόδοξη, αλλά δεν θα υπάρξουν άλλες πλαστικές επεμβάσεις, δεν πρόκειται να κόψω τίποτε άλλο από μένα», σχολίασε. «Πρέπει να δουλεύω κάθε μέρα το θέμα της αποδοχής μου, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο για μένα».

Τα «σκοτεινά» σημεία στη ζωή της

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο της πνευματικής διαύγειας και ψυχικής κάθαρσης, πέρασε αρκετές… γκρίζες περιόδους στη ζωή της και υπάρχουν «σκοτεινά» σημεία στην πορεία της. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που κέρδισε το Όσκαρ το 1971, μέχρι και την προβολή της ταινίας «Fun with Dick and Jane» το 1977, η Φόντα δεν είχε εμπορική επιτυχία παρά το γεγονός ότι γύριζε ταινίες.

https://www.instagram.com/p/B9MZjVBgMyn/

Οι πολιτικές της πεποιθήσεις είχαν αμαυρώσει την εικόνα της. Το 1972 συμμετείχε στην ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Όλα Πάνε Καλά», ενώ ένα χρόνο μετά χώρισε από τον Ροζέ Βαντίμ και παντρεύτηκε τον Αμερικάνο ακτιβιστή Τομ Χέιντεν με τον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον Τομ Γκάριτι. Ήταν μια περίοδος με πολλά σκαμπανεβάσματα και επαγγελματικά και προσωπικά.

Η ζωή της ήταν όμως, ανέκαθεν ιδιαίτερη. Γεννημένη στη Νέα Υόρκη και όντας κόρη του μεγάλου Αμερικανού ηθοποιού Χένρι Φόντα και της Φράνσις Φορντ Σέιμουρ, ονομάστηκε Λαίδη Τζέιν Σέιμουρ. Η έμπνευση δόθηκε από τη μακρινή απόγονο της μητέρας της, την Τζέιν Σέιμουρ, η οποία ήταν τρίτη σύζυγος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου του Η’.

Η μητέρα της αυτοκτόνησε

Η μητέρα της, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να αυτοκτονήσει όταν η Τζέιν ήταν 13 ετών και ο πατέρας της να παντρευτεί ξανά. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας της η Τζέιν Φόντα εργάστηκε ως μοντέλο κοσμώντας 2 φορές το εξώφυλλο του περιοδικού «Vogue», ενώ στα 17 της έλαβε τα πρώτα ερεθίσματα που την οδήγησαν να ασχοληθεί με την υποκριτική.

Ήταν η ηλικία που εμφανίστηκε στο πλάι του πατέρα της στο θεατρικό του Κλίφορντ Όντετς «Η Χωριατοπούλα». Μετά την αποφοίτησή της από το αριστοκρατικό κολλέγιο Βασάρ, αναχώρησε για την Ευρώπη. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Παρίσι για 2 χρόνια και όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, η Φόντα γνωρίστηκε με τον πρωτοπόρο της υποκριτικής και καθηγητή του Actor’s Studio, Λι Στράσµπεργκ, ο οποίος της είπε ότι έχει ταλέντο.

https://www.instagram.com/p/B9LELwQAluL/

Η δήλωση του Στράσμπεργκ άλλαξε ριζικά τη ζωή της Τζέιν, που πλέον μοχθούσε να γίνει ηθοποιός. Έτσι, το 1960 η Φόντα έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο Μπρόντγουέϊ στο θεατρικό «There was aΑ Little Girl», ενώ την ίδια χρονιά γύρισε και την πρώτη της ταινία στο πλευρό του Άντονι Πέρκινς με τίτλο «Οι γυναίκες Τρελαίνονται για τους Ψηλούς».

Πολιτικοποιήθηκε από τα 30 της

Ακολούθησαν οι ταινίες «Το Σπίτι της Αμαρτίας», που της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, «Γάμος υπό δοκιμή» το  1963, βασισμένο σε θεατρικό του Τένεσι Γουίλιαμς και «Κυριακή στη Νέα Υόρκη» το 1965. Ήταν όμως, η συμμετοχή της στην ταινία του 1965 «Η Λησταρχίνα» που την έκανε σταρ.

Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον Γάλλο σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, ο οποίος τη σκηνοθέτησε το 1968 στην καλτ πλέον ταινία «Μπαρμπαρέλα». Η ταινία αυτή την καθιέρωσε ως «σύμβολο του σεξ» και «Αμερικανίδα Μπριζίτ Μπαρντό», καθώς η υπερχειλίζουσα σεξουαλικότητά της αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο από τα εντυπωσιακά κοστούμια του έργου φέρνοντας ρίγη ανεκπλήρωτου πόθου σε εκατομμύρια αρσενικούς θαυμαστές της.

Παραμένοντας στην ίδια χρονιά, απέκτησε το πρώτο της παιδί, τη Βανέσσα Βαντίμ. Η ζωή με τον Βαντίμ διεύρυνε τους ορίζοντες της Τζέιν, η οποία μυήθηκε στην έντονη και ταραχώδη πολιτικοποίηση, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης της, πράγμα που άρχισε να γίνεται εμφανές και στη δουλεία της ως ηθοποιός εφόσον το ταλέντο της άρχισε να ωριμάζει.

Κατά των πολέμων, υπέρ του περιβάλλοντος

Αν και η Φόντα βίωνε την πιο παραγωγική της περίοδο ως ηθοποιός, η έντονη πολιτικοποίηση της και το γεγονός ότι ήταν υποστηρίκτρια του κινήματος κατά του πολέμου του Βιετνάμ, είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί αρνητικές κριτικές και έντονα πυρά από τον Τύπο.

Το 1970 η Φόντα μαζί με τον ηθοποιό Ντόναλντ Σάδερλαντ και τον ακτιβιστή Φρεντ Γκάρντνερ δημιούργησαν ένα είδος πολιτικής επιθεώρησης που αποκαλούσαν FTA Tour (Free the army tour) με την οποία περιόδευσαν κατά μήκος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ συνομιλώντας με στρατιώτες που θα πήγαιναν να πολεμήσουν στο Βιετνάμ.

https://www.instagram.com/p/B9K3EuiA6bb/

Όταν κέρδισε το Όσκαρ το 1972, η νίκη της έλαβε χλιαρή υποδοχή. Στον λόγο της η Φόντα ευχαρίστησε όσους τη χειροκρότησαν και προσέθεσε ότι θα μπορούσε να πει πολλά περισσότερα, αλλά δεν επρόκειτο να το κάνει εκείνη τη βραδιά. Την ίδια χρονιά επισκέφτηκε το Βόρειο Βιετνάμ και μπήκε για άλλη μια φορά στο… μάτι του κυκλώνα. Έκτοτε αποκαλούνταν από τον Τύπο «Χάνοϊ Τζέιν».

Επισκέφθηκε Αμερικάνους αιχμαλώτους πολέμου για να μεταφέρει μηνύματα από τις οικογένειές τους

Η Φόντα κατά την παραμονή της στο Βιετνάμ συμμετείχε σε 10 ραδιοφωνικές εκπομπές όπου αποκαλούσε τα ανώτατα στελέχη του αμερικάνικου κράτους και του αμερικανικού στρατού «εγκληματίες πολέμου». Επισκέφτηκε επίσης, τους Αμερικάνους αιχμαλώτους πολέμου για χάρη των οποίων μετέφερε μηνύματα από τις οικογένειές τους.

https://www.instagram.com/p/B9KowICA5Mu/

Πέρα από την αντιπολεμική της δράση, γνωστή είναι και η περιβαλλοντική διάθεση για αλλαγή. Του τελευταίους μήνες του 2019, η ηθοποιός συνελήφθη, για πολλοστή φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια μιας εν εξελίξει διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή στην Ουάσινγκτον.

Πολλές φορές δεν είναι μόνη της καθώς τη στηρίζουν και άλλοι ηθοποιοί, όπως οι συνάδερφοί της, Τεντ Ντάνσον, Σάλι Φιλντ και Χοακίν Φίνιξ. Μάλιστα, η ίδια έχει ανοίξει έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον οποίο ονομάζει «Fire Drill Fridays» όπου δημοσιεύει βίντεο και υλικό σχετικά με τα όσα κάνει και γίνονται.

https://www.instagram.com/p/B8gwYE0Ascg/

Πώς ξεπέρασε τη… σκοτεινή περίοδο της ζωής της;

Να σημειωθεί πως εκείνη άρχισε τη διαμαρτυρία της πριν από μερικούς μήνες με στόχο να παροτρύνει τους πολιτικούς να λάβουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής και υποσχέθηκε, ότι αν χρειαστεί, θα συλλαμβάνεται κάθε Παρασκευή μέχρι τέλος του 2019.

Όσο για το πώς ξεπέρασε τη… σκοτεινή περίοδο της ζωής της, τη δεκαετία του 1970, έγινε όταν… χτύπησε φλέβα χρυσού, πρωταγωνιστώντας στο πλευρό του Τζον Βόιτ στον «Γυρισμό« το 1978 που της απέφερε το δεύτερό της Όσκαρ.

https://www.instagram.com/p/B9KcoNdIaHj/

Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις συνεχίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, καθώς ίδρυσε τη δική της εταιρία παραγωγής και πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως το «Σύνδρομο της Κίνας» και «Στη Χρυσή Λίμνη», η μοναδική ταινία στην οποία συμπρωταγωνίστησε με τον διάσημο πατέρα της.

Ήταν βουλιμική και έχει περάσει καρκίνο

Πάντως, η ζωή της και τα προβλήματα τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας ήταν καθοριστικά, με αποτέλεσμα να διδαχθεί πολλά. Στην εφηβεία για παράδειγμα, αντιμετώπισε βουλιμία και δεν το αντιμετώπισε μέχρι που έφτασε στα 40 τη έτη για να αναλάβει δράση. «Έκανα καριέρα, έκανα οικογένεια, οπότε έπρεπε να πάρω μια απόφαση: ή ζω ή πεθαίνω».

https://www.youtube.com/watch?v=80iOdpibKyg

«Μεγάλωσε στη δεκαετία του 1950 και ο πατέρας μου με δίδαξε πως το μόνο που μετρούσε, είναι το πώς έδειχνα. Ήταν καλός άνθρωπος αλλά μού έδινε μηνύματα που ένας πατέρας δεν πρέπει να προωθεί: Αν δεν είσαι τέλεια, κανείς δεν θα σε αγαπήσει». Επίσης, είχε καρκίνο στο στήθος, οστεοπόρωση και προ-μελάνωμα στο δέρμα. Όλα τα αντιμετώπισε και κατάφερε να σταθεί στα πόδια της, εκ νέου.

Η πολυτάραχη ερωτική της ζωή

Σχετικά με την προσωπική της ζωή, η Τζέιν Φόντα έχει παντρευτεί και έχει χωρίσει 3 φορές. Ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο Βαντίμ, από τον οποίο χώρισε το 1973 και 3 ημέρες αργότερα παντρεύτηκε τον Τομ Χέιντεν στο σπίτι της, με τον οποίο απέκτησε τον γιο της, Τρόι Ο’ Ντόνοβαν.

https://www.instagram.com/p/B71AZdGHaMX/

Οι δυο τους χώρισαν το 1990 και έναν χρόνο αργότερα, το 1991, παντρεύτηκε τον Τεντ Τέρνερ σε ένα ράντσο αλλά χώρισαν μια δεκαετία μετά. Έμεινε για αρκετά χρόνια μόνη και το 2009 ξεκίνησε τη σχέση της με τον παραγωγό, Ρίτσαρντ Πέρι, αν και το… έληξαν το 2017.

«Κάποιοι άνδρες δυσκολεύονται στο να διαχειριστούν ότι μια γυναίκα είναι δυναμική και έξυπνη, οπότε δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Όλοι τους (οι πρώην) μού ενίσχυαν το αίσθημα της ανασφάλειας και βίωνα την απογοήτευση συνέχεια. Είναι κρίμα όμως, που σχηματίζουμε έννοιες τόσο εύκολα. Όπως και να έχει, ό,τι κάνεις, το κάνεις για εσένα και μόνο», είναι το μήνυμά της προς όλους του ανθρώπους.

https://www.instagram.com/p/B816yCiHzyS/

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι κάνει η 82χρονη Τζέιν Φόντα για να δείχνει τόσο νέα; Οι 3 συμβουλές προς όλες μας

Κώστας Βουτσάς: «Έφυγε» από τη ζωή ο αιώνιος… έφηβος του ελληνικού κινηματογράφου και… σκλάβος των γυναικών – Τα φτωχά παιδικά χρόνια, ο λόγος που άλλαξε το επώνυμό του και η πρώτη του δουλειά σε πανηγύρι

Ρενέ Ζελβέγκερ: Η γυναίκα ηθοποιός που σάρωσε σε όλα τα βραβεία ως «Τζούντι Γκάρλαντ» – Η πρώτη της δουλειά σε στριπ κλαμπ, οι αποτυχημένες πλαστικές, οι διάσημοι άνδρες στη ζωή της και η απόλυτη καταξίωση 

Αλ Πατσίνο: Η 40χρονη σύντροφός του χώρισε τον αμετανόητο εργένη του Χόλιγουντ επειδή είναι «ηλικιωμένος και τσιγγούνης» – Ο λόγος που παράτησε το σχολείο στα 17 του, η καριέρα των 60 ετών και το κυνήγι των ωραίων γυναικών

Adele: Η γυναίκα – πρότυπο η οποία παλεύει με τους «δαίμονές» της – Από τον εθισμό στο αλκοόλ και τους αποτυχημένους έρωτες λόγω του πατέρα της, στην απόλυτη καταξίωση 

Χοακίν Φίνιξ: Ο αντισυμβατικός σταρ του Χόλιγουντ και η περιπετειώδης ζωή του – Ο θάνατος του αδερφού του στο κλαμπ του Τζόνι Ντεπ, ο εθισμός στο αλκοόλ και η απόφαση να γίνει… ράπερ!

Σχετικά άρθρα