Κώστας Βουτσάς: «Έφυγε» από τη ζωή ο αιώνιος… έφηβος του ελληνικού κινηματογράφου και… σκλάβος των γυναικών – Τα φτωχά παιδικά χρόνια, ο λόγος που άλλαξε το επώνυμό του και η πρώτη του δουλειά σε πανηγύρι

Ο αγαπητός καλλιτέχνης, Κώστας Βουτσάς «έφυγε» σε ηλικία 88 ετών μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Στις 7 Φεβρουαρίου 2020 εισήχθη εσπευσμένα στη ΜΕΘ με καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια και λοίμωξη του αναπνευστικού. Όμως, δεν άντεξε και απεβίωσε τα ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου 2020, έπειτα από 19 ημέρες νοσηλείας. Είναι ένας άνθρωπος που «σφράγισε» ανεξίτηλα τον ελληνικό κινηματογράφο και έμεινε αξέχαστος για τον τρόπο που ερμήνευε τους ρόλους του.

Πού και πότε θα γίνει η κηδεία

Η κηδεία του τελείται την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Η σορός του αγαπημένου ηθοποιού θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών στις 09.00 το πρωί της Παρασκευής και στις 11.00 θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία. Αμέσως μετά, με πομπή, θα μεταφερθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η οικογένειά του ζήτησε μέσα από τα social media «εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει δωρεά εις μνήμην Κώστα Βουτσά ας προτιμήσει τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, γιατί ο Κώστας αγαπούσε τη ζωή ή τη Μέριμνα- Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και το Θάνατο, γιατί αγαπούσε τα παιδιά».

Θεωρείται «παιδί του λαού» που προσπάθησε και πέτυχε

Θεωρείται «παιδί του λαού» που προσπάθησε και πέτυχε, κάνοντας καριέρα 70 ετών. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τους Επιβάτες Ανατολικής Θράκης. Το οικογενειακό επίθετο ήταν Σαββόπουλος, αλλά το «Βουτσάς» επικράτησε από τον παππού του που έφτιαχνε βαρέλια και τα βαρέλια παλαιότερα τα έλεγαν «βουτσιά».

https://www.instagram.com/p/Bz_DonuIhAy/

Όταν ξεκίνησε την καριέρα του, τού είχε προτείνει θιασάρχης να το αλλάξει σε «Βέσελης», αλλά αρνήθηκε. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, από όπου αποφοίτησε το 1953 και αρχικά έλαβε μέρος σε παραστάσεις περιπλανώμενων θιάσων (μπουλούκια).

Με τους ρόλους του, χάρισε άφθονο γέλιο στο κοινό ενώ ήταν εξαιρετικός στον αυτοσχεδιασμό, όντας ένας ευρηματικός ατακαδόρος που «έγραψε» ιστορία με τις αξέχαστες κινηματογραφικές ατάκες του. Ποιος δεν θυμάται τα: «Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;» ή το «Κάτινααα σαλαμάκι…».

https://www.instagram.com/p/B9CUqCoF2g6/

Πάλεψε με γενναιότητα και σθένος, μέχρι το τέλος

«Όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που είχε την φροντίδα του από τις 7 Φεβρουαρίου που εισήχθη στη ΜΕΘ έμεινε κατάπληκτο από την προσπάθειά του, από τη γενναιότητά του και από το σθένος του σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για τον ίδιο», δήλωσε ο Ηρακλής Τσαγκάρης, αναπληρωτής καθηγητής της ΜΕΘ του Π.Γ.Ν. Αττικόν, μιλώντας στον Alpha.

«Προσπάθησε πάρα πολύ, μαζί με όλους εμάς βέβαια, για να αναστρέψει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Υπήρξαν σύνθετα οργανικά προβλήματα που σε συνδυασμό με τη μεγάλη ηλικία έκαναν το πρόβλημα εξαιρετικά δυσεπίλυτο. Παρόλα αυτά, πρέπει να πούμε ότι πραγματικά ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός έδωσε με μεγάλο κουράγιο αυτή τη μάχη και πραγματικά μας άφησε όλους κατάπληκτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τρυφερή ανάρτηση της συζύγου του

«Κλάψε καρδιά μα μην ραγίσεις. Αντί να γιορτάσουμε αύριο την 4η επέτειο του γάμου μας σε αποχαιρετώ λατρεμένε μου! Θα ζεις στην καρδιά μου και στο γέλιο του Φοίβου μας. Είσαι ένας γίγαντας σε όλα σου, που ως και ο Χάρος σε φοβήθηκε και 20 μέρες τώρα πάλευε να σε πάρει. Σε ευχαριστώ για όλα». Αυτό έγραψε χαρακτηριστικά η τελευταία του σύζυγος, Αλίκη Κατσαβού, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

https://www.instagram.com/p/B9BVcPslOez/

Ο Χρήστος Χωμενίδης, αποχαιρετώντας τον Κώστα Βουτσά, κοινοποίησε στο Facebook μια άγνωστη ιστορία που είχε ζήσει ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός στα πρώτα χρόνια του στο θέατρο, όταν εμφανιζόταν στην ελληνική επαρχία με τους πλανόδιους θιάσους της εποχής.

Μια ιστορία από τα παλιά

Στην ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από τις διηγήσεις του θα μοιραστώ μαζί σας την τρυφερότερη, την πιο αποκαλυπτική του χαρακτήρα του». «Άμα ήταν καλοκαίρι, δεν υπήρχε αμφιβολία πως θα κοιμόμασταν στα παγκάκια της πλατείας. Μα είχε ψοφόκρυο. Χιόνιζε. Το είχε στρώσει δέκα πόντους. Μάς σπλαχνίστηκε ο χανιτζής, ξενοδοχείο το έλεγε μα χάνι ήταν, και μάς παραχώρησε μερικά δωμάτια».

«Σε εμένα έτυχε το μικρότερο, η σοφίτα, τουλάχιστον δεν θα το μοιραζόμουν. Μπαίνω και τι να δω; Ράντζο ετοιμόρροπο, στρατιωτικού τύπου, και το χειρότερο σπασμένα τζάμια. Έμπαζε παγωνιά. Έπεσα με τα ρούχα, σκεπάστηκα όπως – όπως με μια κουβέρτα και με κάτι εφημερίδες και έκλεισα τα μάτια. Κροτάλιζαν τα δόντια μου ώσπου με πήρε ο ύπνος…»

Στη μέση της νύχτας όμως, ξύπνησε από τη ζέστη. «Μια ξαφνική χόβολη άλλο πράγμα! Αυτό ήταν, σκέφτομαι, πέθανα και πήγα στον παράδεισο... Ανασηκώνομαι και τι να δω στο φως του φεγγαριού; Μισή ντουζίνα γάτες και γατάκια, οικογένεια ολόκληρη, είχαν τρυπώσει από το σπασμένο τζάμι και είχαν κουρνιάσει και γουργούριζαν πάνω μου. Σε αγαπάει ο Θεός, Κωστάκη!, είπα τότε στον εαυτό μου».

Σε σοκ ο καλλιτεχνικός κόσμος

«Μαγική» προσωπικότητα, χαρακτήρισε τον Κώστα Βουτσά, ο Δημήτρη Πιατάς, εκφράζοντας τη θλίψη για το χαμό του.  Όπως ανέφερε στο CNN Greece, o κος Πιατάς, «ήταν ένας άνθρωπος με ανεξάντλητη ενεργητικότητα, χιούμορ και αγάπη για τη ζωή». «Ο Κώστας Βουτσάς ήταν φοβερός πατέρας και σύζυγος. Τα λάτρευε τα παιδιά του και το έδειχνε με κάθε ευκαιρία».

«Είμαι τόσο ταραγμένη, τόσο συγκινημένη. Νομίζω ότι έχασε το γέλιο της όλη η Ελλάδα πλέον». Αυτό δήλωσε η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου, μιλώντας για την απώλεια του Κώστα Βουτσά, στον ΑΝΤ1. «Του έλεγα: Κώστα μου θες να πάμε κάπου, 5 – 6 μέρες στην εξοχή; Και μου έλεγε: Μην μου το ξαναπείς αυτό, γιατί δεν θα σου μιλήσω! Εγώ δεν φεύγω από τη σκηνή μέχρι να πεθάνω», θυμήθηκε.

https://www.youtube.com/watch?v=GLWcWRmk4U8

Και συνέχισε: «Έφυγε πάνω στη σκηνή, όπως ήθελε. Θα πάει πάνω να τους διασκεδάσει. Καλό σου ταξίδι Κώστα μου! Περίμενα να βγω στο θέατρο να γελάσω, όχι να κλάψω. Κλαίω! Λυπάμαι!».

Η πρώτη δουλειά που έκανε, ήταν σε ένα πανηγύρι με έναν κόκορα

Συγκινημένος είναι και ο Ρένος Χαραλαμπίδης ο οποίος δεν μπορεί να πιστέψει ότι πλέον ο Κώστας Βουτσάς δεν είναι ανάμεσά μας. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» για τη γνωριμία, τη σχέση και τις μνήμες μαζί με τον αξέχαστο ηθοποιό ενώ αποκάλυψε και ένα πολύ γλυκό περιστατικό που έζησε μαζί του.

https://www.instagram.com/p/B9CAZlFj0HL/

«Μου είχε πει ότι η πρώτη δουλειά που έκανε ήταν σε ένα πανηγύρι με έναν κόκορα. Ήταν η πρώτη δουλειά στη ζωή του. Ακόμα και ο Βουτσάς βρήκε κλειστές πόρτες. Πήγε λοιπόν, και κατάφερε να γίνει αυτό που γνωρίσαμε όλοι εμείς». Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης δεν σταμάτησε εκεί αλλά αποκάλυψε επίσης, πως «πριν από καμία 15ετία ήταν να παίξω σε ένα σίριαλ και με είδε πολύ αγχωμένο. Μου είπε: Αν είναι να φτάσεις, θα φτάσεις. Γιατί βιάζεσαι και δεν απολαμβάνεις την ομορφιά της διαδρομής Ρένο;».

https://www.instagram.com/p/B9BxTd1Fotc/

«Σας ευχαριστώ για την ευγένεια για την υπέροχη συνεργασία στα παντελόνια κάτω για τις υπέροχες συμβουλές και για την αστείρευτη δύναμη και ενέργεια πάνω και κάτω από τη σκηνή. Ήταν μια απο τις μεγαλύτερες χαρές μου όταν σε γνώρισα ποσό μάλλον που έπαιξα δίπλα σου εγώ ο μικρός Πυγμαλιωνάκος, όπως μου λέγατε», έγραψε ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης χαρακτηριστικά στο Ιnstagram του.

https://www.instagram.com/p/B9BuUlmHNW5/

Είχε δηλώσει πως είναι «σκλάβος» των γυναικών

Και η Ελένη Μενεγάκη ήταν φανερά συγκλονισμένη από τον θάνατο του Κώστα Βουτσά. «Όλα αυτά τα χρόνια που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε μέσα από τη δουλειά μας ένα μήνυμα περνούσε σε όλους μας: ότι γερνάει κανείς όταν γερνά στην ψυχή του».

Και συνέχισε: «Εκείνος που είναι νέος στην ψυχή και στο μυαλό παραμένει νέος. Έφυγε από τη ζωή πραγματικά χαμογελαστός. Δεν ξέρω πώς ήταν οι τελευταίες του στιγμές, αλλά εγώ έτσι θέλω να τον θυμάμαι…».

https://www.instagram.com/p/BtvKezanQLE/

Σε μια συνέντευξή του είχε παραδεχτεί πως ήταν «σκλάβος» των γυναικών. «Σκεφτόμουν πάντα τι να κάνω για να την ευχαριστήσω χωρίς να το ξέρει. Και λέω πως με όλες μου τις γυναίκες είμαι πάρα πολύ αγαπημένος. Και όλες με αγαπούν, όχι γιατί τους έκανα δώρα αλλά γιατί τις πρόσεχα και τις θεωρούσα ιερό σημείο στη ζωή μου».

Οι 4 γυναίκες της ζωής του

Ο Κώστας Βουτσάς ήταν αθεράπευτος λάτρης των γυναικών τόσο στο πανί όσο και στη ζωή, μα πάνω από όλα εραστής της ίδιας ζωής. Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού και χορεύτριας Έρρικας Μπρόγιερ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Σάντρα (1972).

Είχε άλλες δύο κόρες από τον δεύτερο γάμο του, με τη Θεανώ Παπασπύρου, τη Θεοδώρα (1977) και τη Νικολέτα (1979), με την πρώτη να ακολουθεί τα δικά του βήματα στον χώρο της υποκριτικής. Είχε έναν θετό γιο από προηγούμενο γάμο με την τρίτη σύζυγό του, την πρώην μοντέλο και ηθοποιό Εύη Καραγιάννη, τον Άνθιμο Ανανιάδη, που είναι επίσης ηθοποιός.

Το 2015, ο Κώστας Βουτσάς έκανε σχέση με τη 39 χρόνια μικρότερή του ηθοποιό, Αλίκη Κατσαβού, με την οποία παντρεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2016 και στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους απέκτησαν ένα γιο, τον Φοίβο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αλ Πατσίνο: Η 40χρονη σύντροφός του χώρισε τον αμετανόητο εργένη του Χόλιγουντ επειδή είναι «ηλικιωμένος και τσιγγούνης» – Ο λόγος που παράτησε το σχολείο στα 17 του, η καριέρα των 60 ετών και το κυνήγι των ωραίων γυναικών

Ρενέ Ζελβέγκερ: Η γυναίκα ηθοποιός που σάρωσε σε όλα τα βραβεία ως «Τζούντι Γκάρλαντ» – Η πρώτη της δουλειά σε στριπ κλαμπ, οι αποτυχημένες πλαστικές, οι διάσημοι άνδρες στη ζωή της και η απόλυτη καταξίωση

Χοακίν Φίνιξ: Ο αντισυμβατικός σταρ του Χόλιγουντ και η περιπετειώδης ζωή του – Ο θάνατος του αδερφού του στο κλαμπ του Τζόνι Ντεπ, ο εθισμός στο αλκοόλ και η απόφαση να γίνει… ράπερ!

Τζoν Κατσιματίδης: O αυτοδημιούργητος Ελληνοαμερικανός γιος φαροφύλακα που έγινε δισεκατομμυριούχος και… κολλητός πολλών Προέδρων

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Ο ξαφνικός θάνατος που συγκλόνισε – Η καταγγελία ότι υπήρχαν ελπίδες, τα αντάρτικα τραγούδια και η τελευταία συναυλία που έδωσε 

Σχετικά άρθρα