Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Ο ξαφνικός θάνατος που συγκλόνισε – Η καταγγελία ότι υπήρχαν ελπίδες, τα αντάρτικα τραγούδια και η τελευταία συναυλία που έδωσε 

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πέθανε τα ξημερώματα από καρδιακή προσβολή.

Ο αιφνίδιος θάνατος του γνωστού τραγουδοποιού σε ηλικία 63 ετών σοκάρει και γεμίζει θλίψη την ελληνική μουσική σκηνή στην οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του. Ξεκίνησε από το συγκρότημα «Τερμίτες» στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για να ακολουθήσει την προσωπική του σταδιοδρομία το 1989, ως συνθέτης και ερμηνευτής.

https://www.instagram.com/p/B2LoZNhoXuj/?utm_source=ig_embed

Έκανε διακοπές στο εξοχικό του

Έκανε διακοπές στο εξοχικό σπίτι του στην περιοχή Πτελεός Μαγνησίας. Στις 04:30 το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση για το περιστατικό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Αμέσως εστάλη κινητή μονάδα με γιατρό, ο οποίος ουσιαστικά διαπίστωσε ότι ήταν ήδη νεκρός.

Στη συνέχεια, το άψυχο σώμα του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βόλου. «Ένας μεγάλος τραγουδοποιός, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, δεν είναι πια κοντά μας. Τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν πάντα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΚΑΒ ειδοποίησε η κόρη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, που κάνει λόγο για έλλειψη ασθενοφόρων στα κέντρα υγείας του νομού Μαγνησίας.

«Για άλλη μια φορά, το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, δεν είχε βάρδια. Το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε για επείγον περιστατικό από την περιοχή Πτελεό Μαγνησίας στις 04:27 το πρωί. Αμέσως κινητή ιατρική μονάδα ξεκίνησε από τον Βόλο, η απόσταση είναι 70 χλμ. με μεγάλο μέρος της διαδρομής να είναι επαρχιακός δρόμος».

https://www.instagram.com/p/B2LyIEwI6rq/

«Όταν έφτασε στο σημείο, 45 λεπτά περίπου μετά ήταν ήδη αργά. Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης που έγιναν από τους διασώστες και τον ιατρό του ΕΚΑΒ δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Εάν υπήρχε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, θα έφτανε στο περιστατικό σε πολύ λιγότερο χρόνο».

Η απάντηση του ΕΚΑΒ

«Θα υπήρχαν ελπίδες για τη ζωή του ασθενούς που τυγχάνει να ήταν γνωστός καλλιτέχνης», υποστηρίζει η Ομοσπονδία. Να σημειωθεί πως ο γνωστός τραγουδοποιός είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε επέμβαση bypass. Στον αντίποδα, ανακοίνωση εξέδωσε το ΕΚΑΒ ως απάντηση στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ πως δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο το βράδυ του θανάτου του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

https://www.instagram.com/p/BMr2vqmBBTQ/

«Η κλήση διαβιβάστηκε σε Κινητή Μονάδα με Ιατρό (Κ.Ι.Μ.), η οποία αφίχθη στο σημείο στις 05:10. Όσοι ανεύθυνα καταλογίζουν ευθύνες, υπονοώντας ότι ο τραγουδοποιός μπορεί να ζούσε αν είχε πάει στο σημείο το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αλμυρού, οφείλουν να γνωρίζουν πως σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να περιμένουν την ιατροδικαστική έκθεση και να επιδεικνύουν σεβασμό στη μνήμη του νεκρού και στον πόνο των οικείων του».

Όπως προτάσσουν στην ανακοίνωση, η Ιατρός της Κινητής Ιατρικής Μονάδας διαπίστωσε τον θάνατο του τραγουδοποιού και μάλιστα διαπίστωσε ότι παρουσίαζε υποστάσεις στο κάτω μέρος του σώματός του.

Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 15.30 στο Κοιμητήριο Ζωγράφου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του. Η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση «Μαζί για το παιδί». Τα στοιχεία για όποιους θα θέλουν να κάνουν δωρεά αντί στεφάνου, έχουν ως εξής:

EUROBANK

Αρ. Λογ. 0026.0102.16.0200303078

IBAN: GR 8302 601020000 160200303078

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αρ. Λογ. 6017 0400 56698

ΙΒΑΝ: GR210 171 0170 0060 1704 0056 698

*Παρακαλούμε σημειώστε στην αιτιολογία: Εις μνήμην Μαχαιρίτσα

Έβγαλε δίσκο στην εταιρία που δούλευε σαν αποθηκάριος

Γεννημένος στις 5 Νοεμβρίου 1956, ο αμετανόητος οπαδός του Παναθηναϊκού ήταν Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης της ελληνικής έντεχνης και ροκ σκηνής. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την τέχνη και σπούδασε Μουσική στο Ελληνικό Ωδείο.

Αργότερα εργάστηκε χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρίας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους «P.L.J. Band» με τίτλο «Gaspar», έναν δίσκος extended play 45’ στροφών.

Από τα αντάρτικα, στο έντεχνο και ροκ

Ακολούθησαν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J.

Το 1983 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος το οποίο μετονομάστηκε σε «Τερμίτες». Πρόκειται για όνομα που παραπέμπει στους Beatles (Σκαθάρια). Έτσι, το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Η τελευταία συναυλία του

Όσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο γνώριζε τη δόξα και οι συνεργασίες έπεφταν… βροχή. Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη και Γιάννης Κότσιρας είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συνεργαστεί.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες είχε δώσει συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο ανοιχτό θέατρο Μελίνα Μερκούρη, ενώ την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου θα έδιναν μια ακόμα κοινή συναυλία. Αυτή τη φορά στο Ηρώδειο υπέρ των 30.000 παιδιών που αγκαλιάζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί».

https://www.instagram.com/p/B2L-todC6Uv/

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

«Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ένας μεγάλος τραγουδοποιός και η απώλειά του αφήνει ένα κενό σε όλους μας. Ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά. Η μουσική του θα μας συνοδεύει πάντα».

Αυτό αναφέρει στο twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του σημαντικού καλλιτέχνη, ενώ παρόμοια ήταν και η δημοσίευση του Αλέξη Τσίπρα.

https://www.instagram.com/p/B2L5LJ5lCVB/

«Δημιουργός, τραγουδιστής, καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Από το Διδυμότειχο Μπλουζ μέχρι τον Νότο συντρόφευε και θα συνεχίσει να συντροφεύει γενιές και γενιές».

«Ένας αγαπημένος φίλος του Φεστιβάλ της ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, έφυγε αφήνοντας τα τραγούδια του, που τόσα χρόνια τραγουδάγαμε μαζί, ρίχνοντας κόκκινο στη νύχτα». Αυτό δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ήταν καλεσμένος και σε εκπομπή

Μάλιστα, ο αξιότιμος καλλιτέχνης θα εμφανιζόταν στον αέρα της εκπομπής «Alpha Παντού», προκειμένου να μιλήσει για τη συναυλία στο Ηρώδειο για φιλανθρωπικό σκοπό.

Συγκινημένος ο Γιάννης Ζουγανέλης στον αέρα του Alpha, μη μπορώντας να πιστέψει πως ο αδερφικός του φίλος, έφυγε από τη ζωή. «Ο Λαυρέντης ήταν φίλος. Η απώλεια που νιώθω είναι ουσιαστική. Δεν μπορώ πραγματικά να ισορροπήσω με όλη αυτή τη λογική. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα αυτό που συμβαίνει. Ήμαστε αδερφικοί φίλοι».

https://www.youtube.com/watch?v=UJLiOYFDNPc

«Πριν από λίγο καιρό είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο. Ήταν ένας λαμπρός άνθρωπος και σπουδαίος. Είχαμε περάσει πολύ όμορφα στις συνεργασίες μας, είχε πηγαίο χιούμορ… Φεύγει πάρα πολύ μικρός και αφήνει πίσω του τεράστια κληρονομιά για το τραγούδι και τον ελληνικό πολιτισμό»., σχολίασε ο Κώστας Μακεδόνας.

https://www.youtube.com/watch?v=nK4bPfM369U

Μια ακόμα εκπομπή που τον αποχαιρέτησε, ήταν εκείνη της Κατερίνας Καραβάτου και του Κρατερού Κατσούλη. «Αν μας είδατε κάποια στιγμή που χάσαμε το κέφι μας και τη χαρά μας γιατί όλα μέσα στη ζωή είναι και δυστυχώς είναι και οι απώλειες. Δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του, στους φίλους, σε όλους…», πρόταξε ο Κρατερός Κατσούλης.

https://www.youtube.com/watch?v=VaBPTGOBQWY

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Οι τελευταίες του στιγμές

Takis: Ο αυτοδίδακτος γλύπτης που… έπεσε από τα πλούτη στη φτώχια – Τα παιδικά χρόνια που σημαδεύτηκαν από την καταστροφή και η… επανάσταση μέσω της τέχνης του

Πριγκίπισσα Χάγια: Η σύζυγος του Σεΐχη του Ντουμπάι το «έσκασε» για να γλιτώσει – Η ζωή δίπλα στο αδίστακτο και πέμπτο πλουσιότερο βασιλικό πρόσωπο στον κόσμο

Δημήτρης Χριστόφιας: Ο Ελληνοκύπριος βιοπαλαιστής από φτωχή, πολύτεκνη οικογένεια που δούλευε από τα 10 του – Γιατί άλλαξε το επώνυμό του και ποια αποκαλούσε «δεύτερη μάνα»

Οι νεαροί απόγονοι των Κένεντι: Ποιοι ασχολούνται με την… παράδοση της θρυλικής οικογένειας και ποιοι τα «βρόντηξαν» για να ακολουθήσουν το όνειρό τους

Σχετικά άρθρα