Κάνεις νηστεία; Τα 7 σημεία… κλειδιά που οφείλεις να προσέξεις

Η νηστεία είναι ένας τρόπος για την πρόληψη παθήσεων αλλά αποτελεί και σημαντικό παράγοντα στη διατήρηση της υγείας ενώ παράλληλα φαίνεται ότι συσχετίζεται με τον περιορισμό της κατάθλιψης.

Ωστόσο, στη νηστεία υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, με τις οποίες πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι νηστεύουν ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με διατροφικές ελλείψεις. Σκοπός είναι να αποκομίσει κανείς τα οφέλη της νηστείας. Αλλά πώς θα το καταφέρει αυτό;

  • Συνδυάστε πρωτεϊνούχες τροφές.

Υπάρχουν διατροφικές ανησυχίες σχετικά με τις φυτικές τροφές, που είναι χαμηλότερες σε ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης, σε σύγκριση με τα ζωικά τρόφιμα. Οι νηστεύοντες μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τους, μέσω συνδυασμών των διαφόρων πηγών φυτικών πρωτεϊνών.

Επομένως συνδυάστε: ή όσπρια με δημητριακά (ρύζι, πλιγούρι, φαγόπυρο, κινόα, κλπ) ή όσπρια με ξηρούς καρπούς, σουσάμι, ταχίνι ολικής και σπόρους (ηλιόσπορους, λιναρόσπορο, κλπ).

  • Καταναλώστε τροφές με τα απαραίτητα Ω3 λιπαρά οξέα.

Η διατροφή όσων νηστεύουν περιέχει πολλά Ω6 λιπαρά οξέα σε βάρος των Ω3 λιπαρών οξέων, γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε Ω3, όπως π.χ. λιναρόσπορο, καρύδια, αβοκάντο, σουσάμι, ταχίνι ολικής κλπ.

  • Εξασφαλίστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάθε μέρα.

Σε όσους νηστεύουν, συχνά παρατηρείται έλλειψη στη βιταμίνη B12- διότι αυτή υπάρχει κυρίως σε ζωικές τροφές- που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η παρουσία της σε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου. Καλές φυτικές πηγές Β12 είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης και το βιολογικό γάλα σόγιας.

  • Δώστε σημασία στις πηγές διατροφικού σιδήρου για την αποφυγή αναιμίας.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια, ο αρακάς, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ καλές πηγές μη-αιμικού σιδήρου (που δεν προέρχεται δηλαδή από ζωικές τροφές). Ο συνδυασμός αυτών των τροφών με τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 και C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαρκή κάλυψη του οργανισμού.

  • Προσθέστε βιταμίνη C στη διατροφή σας για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου

Ο συνδυασμός των τροφών που συνιστούν πηγές σιδήρου με μια πηγή βιταμίνης C, όπως είναι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, επιτυγχάνει πολύ καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό.

  • Να θυμάστε τη σημασία του ψευδαργύρου.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμμετέχει στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και, επιπλέον, έχει σημαντική δράση για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και για το νευρικό σύστημα. Πηγές ψευδαργύρου είναι: καρύδια, κάσιους, φασόλια, κουκιά, φάβα, φύτρο σιταριού, κάρδαμο κλπ.

  • Καταναλώστε τροφές με ασβέστιο για την αποφυγή οστεοπόρωσης

Τροφές με ασβέστιο δεν υπάρχουν μόνο στα γαλακτοκομικά, αλλά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, αμύγδαλα, καρότα, αλλά και τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά πρωινού.

Να σημειωθεί πως τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, με αφορμή τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, η διαιτολόγος – διατροφολόγος Παναγιώτα Καρακασίδου, μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών καθώς και της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καθαρά Δευτέρα. 10 διατροφικά tips για να μην βάλεις ούτε μια θερμίδα στη νηστεία

Απώλεια κιλών στη νηστεία; Γίνεται με αυτή τη διατροφή των 1.500 θερμίδων!

Σου αρέσει ο χαλβάς; Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για τα οφέλη και τις θερμίδες που έχει

Σχετικά άρθρα