Μπορούν τα κατοικίδια να βελτιώσουν την κατάσταση της ψυχικής μας υγείας;

Πολλοί είναι εκείνοι που λόγω του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, έχει χειροτερέψει η κατάσταση της ψυχικής τους υγείας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης, άγχους και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Έτσι αρκετές έρευνες αφοσιώθηκαν στο να βρουν μια λύση ειδικά για τους ανθρώπους που περνάνε μοναχικά την περίοδο της καραντίνας.

Η λύση βρέθηκε και είναι η παρέα ενός κατοικίδιου, είτε αυτό είναι σκύλος, γάτα, ψάρι, πουλί ή xάμστερ.

Σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάχθηκαν, η ύπαρξη ενός κατοικιδίου ή ακόμα καλύτερα, η υιοθέτηση ενός αδεσπότου στο σπίτι μας, μπορεί να μειώσει δραματικά τα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, μοναξιάς, πόνου, καθώς και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Κάποιες από τις θετικές επιδράσεις των κατοικιδίων στη ψυχική μας υγεία είναι οι εξής:

  • Μειώνουν τα ποσοστά κατάθλιψης
  • Μειώνουν τον πόνο
  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
  • Μειώνουν το άγχος
  • Αυξάνουν την έκκριση θετικών ορμονών

Μειώνουν τα ποσοστά κατάθλιψης

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε νοσοκομείο, όπου χορηγήθηκαν κατοικίδια σε ασθενείς, φάνηκε πως μειώθηκαν δραματικά τα ποσοστά κατάθλιψης και μοναξιάς, με αποτέλεσμα την αύξηση της κοινωνικότητας, καθώς και του αισθήματος της προσφοράς και της υπευθυνότητας.

Μειώνουν τον πόνο

5 λεπτά με ένα κατοικίδιο, είναι αρκετά για να παράξει ο οργανισμός τις ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες λειτουργούν σαν ένα άλλο παυσίπονο για το σώμα, αφού ενεργοποιούν τους υποδοχείς των οπιοειδών του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνοι για την ανακούφιση από τον πόνο.

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με έρευνες το American Heart Association, δήλωσε πως οι ιδιοκτήτες σκύλων καθώς και οι ιδιοκτήτες ψαριών, έχουν χαμηλότερα ποσοστά αρτηριακής πίεσης κατά 36%, καθώς και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά ένα τέταρτο.

Μειώνουν το άγχος

Το άγχος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης πολλών ασθενειών, καθώς και διαταραχών της ψυχικής υγείας. Έρευνες έδειξαν πως άνθρωποι που εργάζονταν και είχαν υψηλά ποσοστά άγχους, βρήκαν μεγαλύτερη βοήθεια στη καταπολέμηση από τα κατοικίδια τους, παρά από τον/την σύντροφο τους. Έτσι διαπιστώθηκε πως τα κατοικίδια μπορούν να μειώσουν σημαντικά το αντιληπτό άγχος σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν κατοικίδια.

Αυξάνουν την έκκριση θετικών ορμονών

Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, αποτελούν δυο από τις πιο βασικές ορμόνες για τον οργανισμό μας, αφού προκαλούν χαρά και θετική διάθεση. Συγκεκριμένα, τα κατοικίδια είναι ικανά να αυξήσουν τα επίπεδα αυτών των ορμονών και έτσι να προκαλέσουν θετικά συναισθήματα.

Πηγές

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383762/

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21728449/

(3) https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/features/6-ways-pets-improve-your-health#1

(4) https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/statistics-and-facts-about-mental-health/how-common-are-mental-health-problems/#:~:text=1%20in%204%20people%20will,week%20in%20England%20%5B2%5D

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11119784/

(6) https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/cir.0b013e31829201e1

(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12271103/

(8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21728449/

 

Article Image cover from http://www.depositphotos.com

 

 

 

Σχετικά άρθρα