Μακαρονάδα με θαλασσινά (Μόνο 486 θερμίδες)

Υλικά

  • 180 γρ. ξηρά μακαρόνια
  • 1 φρέσκο ​​τσίλι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
  • ½ φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
  • 6-8 αντζούγιες
  • 6 γαρίδες μεσαίου μεγέθους
  • 6 μύδια
  • 6 χτένια
  • 1 χούφτα φρέσκο ​​μαϊντανό
  • 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας μαρινάρα (ή χρησιμοποιήστε πουρέ ντομάτας)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι (για τα ζυμαρικά)

Παρασκευή

Βήμα 1 Βράστε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό. Μόλις βράσει, προσθέστε αλάτι.

Βήμα 2 Αφαιρέστε το μίσχο από το τσίλι, κόψτε το στη μέση, ξύστε τους σπόρους και ψιλοκόψτε.

Βήμα 3 Κόψτε το μαϊντανό και αφήστε τον στην άκρη.

Βήμα 4 Βεβαιωθείτε ότι τα μύδια σας είναι καθαρά, διαφορετικά δώστε τους ένα καλό τρίψιμο κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφήνω στην άκρη.

Βήμα 5 Κόψτε τα χτένια σας στη μέση, στο πλάτος, ώστε να έχετε δύο ωραία σχήματα κύκλου. Εάν είναι μικρά, αφήστε τα ολόκληρα.

Βήμα 6 Προσθέστε τα μακαρόνια στο νερό σας και μαγειρέψτε το al dente.

Βήμα 7 Προσθέστε μια μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου σε ένα τηγάνι σε υψηλή φωτιά.

Βήμα 8 Μόλις το λάδι είναι πολύ ζεστό, προσθέστε τις γαρίδες και μαγειρέψτε μέχρι να ψηθούν σε κάθε πλευρά αλλά να μην μαγειρευτούν τελείως. Αφαιρέστε τις γαρίδες και αφήστε τις στην άκρη.

Βήμα 9 Στο ίδιο τηγάνι, ρίξτε λίγο περισσότερο ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέστε τη κάπαρη, το τσίλι και τις ψιλοκομμένες αντζούγιες, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι, συνθλίψτε τες στο τηγάνι για να τα σπάσουν. Προσθέστε τις σκελίδες σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.

Βήμα 10 Σβήστε με λευκό κρασί, προσθέστε τη σάλτσα μαρινάρα (ή πουρέ ντομάτες) και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τα μύδια, καλύψτε το τηγάνι με καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Περίπου 2-3 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος των μυδιών).

Βήμα 11 Αφαιρέστε το καπάκι, επιστρέψτε τις γαρίδες στο τηγάνι και, στη συνέχεια, προσθέστε τα χτένια στη σιγοβρασμένη σάλτσα. Προσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε καλά.

Βήμα 12 Στραγγίξτε τα μακαρόνια και προσθέστε κατευθείαν στο τηγάνι. Μαγειρέψτε 30 δευτερόλεπτα καθώς ανακατεύετε με τη σάλτσα. Εάν τα ζυμαρικά απορροφούν πολύ υγρό, προσθέστε λίγο από το νερό των ζυμαρικών στο μείγμα.

Βήμα 13 Σερβίρετε σε ένα ζεστό πιάτο με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και φρέσκα φύλλα μαϊντανού.

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ:

Ποια είναι τα οφέλη των θαλασσινών στην υγεία μας;

1. Κάνουν καλό στην καρδιά

Τα θαλασσινά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μπορούν να προστατέψουν την καρδιά και να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα.

2. Καθαρίζουν τα αιμοφόρα αγγεία

Η ΕΡΑ και η DHA που υπάρχουν στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα θαλασσινά μπορούν να προστατέψουν το σώμα από την φλεγμονώδη δράση των εικοσανοειδών, ορμονών που ευθύνονται για τη δημιουργία θρόμβων.

3. Προστατεύουν από την αρθρίτιδα

Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης μια σύνδεση μεταξύ των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της οστεοαρθρίτιδας, γεγονός που υποδηλώνει πως η κατανάλωση περισσότερων θαλασσινών θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.

4. Προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Τα θαλασσινά παρέχουν στο σώμα πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που το κάνουν να λειτουργεί ομαλά, καθώς περιέχουν ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Το ιώδιο είναι σημαντικό για τον θυρεοειδή αδένα και το σελήνιο κάνει τα ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο.

5. Βοηθούν τους πνεύμονες

Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι τα οστρακοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων. Όχι μόνο μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά, αλλά έχουν δείξει ότι μπορούν να συμβάλλουν και στην πρόληψή του.

6. Θαλασσινά κατά της κατάθλιψης

Τα θαλασσινά μπορούν επίσης να παίξουν μεγάλο ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης. Η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ χαμηλών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Τα θαλασσινά μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην αποφυγή της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (Seasonal Αffective Disorder-SAD), καθώς και την κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

7. Κάνουν το δέρμα να φαίνεται υπέροχο

Η κατανάλωση θαλασσινών δεν βοηθά απλώς στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά βοηθά παράλληλα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων διαφόρων παθήσεων του δέρματος, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

8. Προστατεύουν από την άνοια

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σε ποσοστό σχεδόν 60% από λίπος με ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτά να είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μάλλον γι’ αυτό το λόγο η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε άφθονα θαλασσινά είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από άνοια και από προβλήματα μνήμης στη μετέπειτα ζωή τους. Η DHA, ένα από τα ωμέγα τρία λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα θαλασσινά, έχει επίσης συνδεθεί με την βελτίωση της συγκέντρωσης των παιδιών, την ικανότητα ανάγνωσης και συμπεριφοράς, καθώς και με την ανακούφιση των συμπτωμάτων της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Μακαρονάδα με θαλασσινά

Λιγκουίνι με γαρίδες, τσίλι, σκόρδο και σπανάκι

 

 

 

Σχετικά άρθρα