Το παιδί μου δεν μπορεί να κοιμηθεί γιατί κάνει συνεχώς κακές σκέψεις. Πώς μπορώ να το βοηθήσω ;

Καλησπέρα, είμαι 36 ετών και έχω ένα γιο, ο οποίος είναι 12 χρονών και εδώ και 2 μήνες περίπου δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Δε θέλει το βράδυ να πάει για ύπνο κλαίει και στεναχωριέται γιατί όταν ξαπλώνει μου λέει του έρχονται κακές σκέψεις. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω;

Στο ερώτημα σας απάντησε η Έλενα Τσαμκόσογλου, Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αγαπητέ αναγνώστη, 

   Έχει πάντα ενδιαφέρον να δούμε τη χρονική στιγμή που ξεκινάει μια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού. Αναφέρετε ότι πριν 2 μήνες περίπου παρουσιάζει δυσκολίες στο να κοιμηθεί, στενοχωριέται και του έρχονται κακές σκέψεις. Μπορείτε να σκεφτείτε εάν συνέβη κάτι στο περιβάλλον του παιδιού περίπου 2 μήνες πριν ή και νωρίτερα ? Υπάρχει κάποια αλλαγή, κάποιο γεγονός συγκεκριμένο που μπορεί να ήταν στρεσογόνο για το παιδί; Μπορεί να αυτό να αφορά οτιδήποτε που το επηρεάζει συναισθηματικά (π.χ. διαζύγιο γονέων, θάνατο ή απώλεια κοντινού προσώπου, μετακόμιση , διαπληκτισμός με φίλους, δυσκολίες στο σχολείο κ.α.).

    Ο ύπνος αποτελεί μια φυσιολογική λειτουργία, μια ανθρώπινη ανάγκη που μας βοηθάει να αναπαυόμαστε και να μπορούμε να λειτουργούμε με ικανοποιητικά επίπεδα ενέργειας και εγρήγορσης μέσα στη μέρα. Οπότε εάν διαταράσσεται αυτή η λειτουργία, το πιθανότερο είναι να επηρεαστεί η ποιότητα ζωής του ατόμου και είναι σημαντικό να διερευνηθούν τα αίτια για να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Υπάρχει περίπτωση να προκύπτει δυσκολία στον ύπνο από οργανικά αίτια, γι αυτό καλό είναι να απευθυνθεί κανείς και σε παιδίατρο όταν παρατηρηθεί διαταραχή ύπνου στο παιδί. Ωστόσο σύμφωνα με την περιγραφή σας φαίνεται να συνδέεται με αρνητικές σκέψεις του παιδιού, οπότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε παιδοψυχολόγο για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και την διαχείρισή του.

   Εάν εντοπιστεί τι είναι αυτό που προκαλεί τις αρνητικές σκέψεις πριν τον ύπνο, ποιο είναι το περιεχόμενό τους , το επόμενο βήμα είναι να γίνει η επεξεργασία του θέματος αυτού που απασχολεί το παιδί σε ένα ασφαλές υποστηρικτικό πλαίσιο.  Είναι πιθανό να νιώθει ότι υπάρχει εκκρεμότητα στο να δοθούν απαντήσεις γύρω από κάποιο θέμα, ή το ίδιο το παιδί να αισθάνεται ανήμπορο να αντιμετωπίσει μια κατάσταση. Είναι επίσης πιθανό οι φόβοι του και οι ανησυχίες του να εκφραστούν μέσα από επαναλαμβανόμενους εφιάλτες και αυτό να τρομάζει το παιδί και να μη θέλει να κοιμηθεί για να μην επαναληφθούν. Με την κατάλληλη συζήτηση και με την βοήθεια ψυχολόγου αν χρειαστεί θα μπορέσει να βρει διεξόδους  και απαντήσεις στα θέματα που το απασχολούν και θα καταφέρει να καθησυχάσει τις ανησυχίες του. 

   Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλικία του παιδιού σημαίνει την έναρξη της εφηβείας. Πολλές αλλαγές συμβαίνουν σε αυτή την αναπτυξιακή περίοδο στο σώμα και στον ψυχισμό του εφήβου. Το γνωστικό του σύστημα αναπτύσσεται, ονειροπόληση, ευερεθιστότητα , ανησυχία και απόσυρση μπορεί να εμφανιστούν. Μπορεί να ξεκινήσουν να το απασχολούν θέματα υπαρξιακά συνηθισμένα στην εφηβεία, όπως η ταυτότητά του,  οι δυνάμεις και οι αδυναμίες του, οι σχέσεις με τους άλλους κτλ. Είναι σημαντικό η οικογένεια να σταθεί δίπλα στο παιδί , ακούγοντας υποστηρικτικά τις ανησυχίες του  και τις στεναχώριες του και παρέχοντας ένα ασφαλές πλαίσιο για συζήτηση.  Η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών βοηθάει στο να τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων που παρουσιάζονται. Εσείς από την πλευρά σας μπορείτε να ρωτήσετε ανοιχτά το παιδί πως αισθάνεται και τι σκέψεις κάνει  σε κλίμα αποδοχής και όχι απόρριψης , ώστε να μη φοβηθεί να μοιραστεί μαζί σας τι τον  στεναχωρεί. Στην προσπάθεια αυτής της προσέγγισης μπορείτε να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο, για να διερευνήσετε τον τρόπο που μπορείτε να το κάνετε πιο αποτελεσματικά, και το πώς να διαχειριστείτε τις δικές σας ανησυχίες γύρω από το θέμα του παιδιού.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πάω Τρίτη Γυμνασίου και έχω πολύ λίγους φίλους και νιώθω πολύ μόνη. Τώρα που θα πάω λύκειο φοβάμαι πως δεν θα καταφέρω να κάνω ούτε εκεί φίλους και θα είμαι μόνη μου. Τι να κάνω;

Ύπνος: Ένα ατελείωτο πεδίο μάχης. 5 τρόποι για να κοιμάται το παιδί σου πιο γρήγορα

Σχετικά άρθρα