Αντηλιακό: Ποιο πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με την ηλικία και τον δερματικό σας τύπο

Όλοι οι Δερματολόγοι ανά τον κόσμο “ορκίζονται” στην αντηλιακή προστασία και τονίζουν πολύ συχνά τόσο στον γυναικείο, όσο και στον ανδρικό πληθυσμό την αξία χρήσης των ανάλογων προϊόντων. Παρόλα αυτά, εσείς γνωρίζετε ποιο αντηλιακό πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με την ηλικία, αλλά και με τον τύπο της επιδερμίδας σας;

Για ποιους λόγους δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε το αντηλιακό;

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως πρέπει πάντοτε να φοράμε το αντηλιακό μας ακόμα και τις βροχερές ημέρες, καθώς το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα. Συνεπώς είναι απαραίτητο να μην ξεχνάμε ποτέ να το εφαρμόζουμε στην επιδερμίδα μας, ώστε να προστατευτούμε από τις ακτίνες UVA και UVB, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Αξίζει να επισημανθεί σε αυτό το σημείο πως η αντηλιακή προστασία συμβάλλει στην πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του δέρματος κατά 50%, επιβραδύνει την γήρανση, την χαλάρωση, την εμφάνιση ρυτίδων και τους αποχρωματισμούς. Έτσι, με την χρήση αυτού θα μπορέσετε να έχετε έναν ομοιόμορφο δερματικό τόνο, χωρίς να θέσετε την επιδερμίδα σας σε κίνδυνο, εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ταυτόχρονα, το αντηλιακό μπορεί να σας προστατεύσει από την θερμοπληξία (την οποία συνοδεύουν και ανάλογα συμπτώματα, όπως η ναυτία και οι μυϊκές κράμπες), αλλά και από το στρώμα του όζοντος που υφίσταται στην ατμόσφαιρα. Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως η χρήση του είναι απαραίτητη ανεξάρτητα από τον τύπο και το χρώμα της επιδερμίδας σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Πώς μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό ανάλογα με τις ανάγκες σας;

Για αρχή, η Αμερικανική Δερματολογική Εταιρεία συνιστά στους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “broad spectrum” (=ευρύ φάσμα), καθώς αυτό σημαίνει πως θα μπορέσετε να προστατευτείτε από τις ακτίνες UVA και UVB. Ειδικότερα, οι πρώτες είναι υπεύθυνες για την πρόωρη δερματική γήρανση, ενώ οι δεύτερες για το ηλιακό έγκαυμα. 

Αξίζει να γνωρίζετε πως το SPF καταδεικνύει το πόσο μπορεί το αντηλιακό να φιλτράρει το ηλιακό φως. Για παράδειγμα, το SPF 30 αποκλείει περίπου το 97% της ακτινοβολίας, ενώ το SPF 15 το 93%. Η ΑΔΑ (Αμερικανική Δερματολογική Εταιρία) συνιστά στους καταναλωτές να προτιμούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 30 και άνω.  Παράλληλα, σε περίπτωση που έρθει το πρόσωπο σας σε επαφή με το νερό (πχ κατά το κολύμπι) τότε θα χρειαστεί να εφαρμόσετε ξανά το αντηλιακό σας, ώστε να παραμείνετε προστατευμένοι.

Αν έχετε ακμή ή λιπαρό δέρμα, τότε προμηθευτείτε προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “Μη φαγεσωρογόνο” (non-comedogenic) που σημαίνει ότι οι πόροι δεν “εγκλωβίζονται” και δεν “ασφυκτιούν”, αλλά παραμένουν ελεύθεροι. 

Αν έχετε ξηρό δέρμα προτιμήστε προϊόντα με ενυδατικά συστατικά, όπως κεραμίδια ή υαλουρονικό οξύ.

Αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα επιλέξτε ένα φυσικό αντηλιακό (διαθέτει οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο τιτανίου για την δερματική προστασία).

Ποια μορφή αντηλιακού είναι η καλύτερη; (πχ κρέμα, spray)

Μπορείτε να βρείτε αντηλιακά σε μορφή κρέμας, gel, spray και stick. Το καλύτερο προϊόν είναι εκείνο που πραγματικά χρησιμοποιείτε ανελλιπώς και εφαρμόζετε σωστά στο δέρμα σας. Μην ξεχνάτε να το ανανεώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως και μετά από κάθε δραστηριότητα σας (πχ κολύμπι).

Αν διαθέτετε αντηλιακό σε μορφή spray καλύτερα ψεκάστε στα χέρια και έπειτα εφαρμόστε το σε όλο το πρόσωπο για μια ομοιόμορφη κάλυψη.

Συμπερασματικά, το αντηλιακό είναι το πολύτιμο όπλο μας και ο σύμμαχος μας ενάντια στην επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία. Συνεπώς, δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε ή να το παραλείπουμε, ώστε να καταφέρουμε να προστατεύσουμε το δέρμα μας από πιθανούς κινδύνους και παθήσεις. Ας παραμείνουμε ασφαλείς!

Πηγές

https://ehe.health/blog/always-wear-sunscreen/

https://www.fargoderm.com/top-8-reasons-why-sunscreen-is-important/

https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/how-choose-best-sunscreen-according-these-dermatologists-ncna1002451

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Προστασία από τον ήλιο: “Τι μπορεί να πάθει το δέρμα μου εάν δεν βάζω αντηλιακό”;

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο αντηλιακό προσώπου με χρώμα;

Βρείτε το κατάλληλο αντηλιακό προσώπου για το δέρμα σας

 

Σχετικά άρθρα