Ποια είναι τα 7 σημάδια που προδίδουν τους ανθρώπους με κατάθλιψη;

Πολλοί είναι εκείνοι που ενώ πάσχουν από κατάθλιψη διστάζουν να το πουν στους γύρω τους, είτε γιατί δεν θέλουν να πάνε σε ψυχολόγο, είτε γιατί δεν θέλουν να φανούν “αδύναμοι” στα μάτια των δικών τους ανθρώπων. Ακόμα υπάρχουν και οι άλλοι που δεν ξέρουν πως να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Όπως και να έχει η φετινή χρονιά επηρέασε κατά πολύ την ψυχική μας υγεία και μας ώθησε πολλές φορές στην απομόνωση και την στεναχώρια, με αποτέλεσμα την αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης.

Εσύ γνωρίζεις ποια είναι τα σημάδια που χτυπάνε αμέσως το καμπανάκι της κατάθλιψης;

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη ορίζεται ως διαταραχή της διάθεσης. Μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρα, τον τρόπο που σκέφτεσαι και που αισθάνεσαι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη επηρεάζει πάνω από 264 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Συχνά οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και βιώνουν τη κατάθλιψη με πολύ διαφορετικό τρόπο ο ένας από τον άλλον, το οποίο όμως έχει ένα κοινό αποτέλεσμα, το οποίο είναι η διαταραχή της φυσικής και της ψυχικής υγείας του ατόμου.

Ποια είναι τα σημάδια που προδίδουν τους ανθρώπους με κατάθλιψη;

Αϋπνία

Η αϋπνία, αποτελεί ένα από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης, αφού οι συνεχείς σκέψεις και οι προβληματισμοί επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Τα άτομα με κατάθλιψη δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, καθώς οι σκέψεις έχουν την τάση να επηρεάζουν τη κατάσταση του σώματος μας. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που έχουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή κοιμούνται πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Όπως και να έχει όμως τα διαταραχή στον ύπνο, είναι ένα από τα πρώτα σημάδια.

Σεξουαλικά προβλήματα

Όλοι λίγο πολύ έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να μην έχει διάθεση για σεξ όταν δεν νιώθει καλά. Το ίδιο ακριβώς αλλά σε έναν συνεχή ρυθμό, παθαίνουν τα άτομα με κατάθλιψη. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν διάθεση για σεξ, ενώ προτιμούν να λάβουν μια απόλαυση από τις καταχρήσεις, όπως αλκοόλ και ουσίες. Τέλος πολλές φορές δεν φταίει μόνο η κατάθλιψη σαν ύπαρξη, αλλά και η θεραπεία της, αφού έχει αποδειχθεί ότι πολλά φάρμακα κατά της κατάθλιψης προκαλούν παρόμοια σεξουαλικά προβλήματα.

Υπερβολική κούραση

Ένα ακόμα πολύ σύνηθες σύμπτωμα της κατάθλιψης, είναι η υπερβολική κόπωση, σε σημεία εξάντλησης. Το άτομο αυτό, δεν έχει τη δύναμη να κάνει τις καθημερινές του εργασίες, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να επηρεάζουν την λειτουργικότητα του. Σύμφωνα κιόλας με μια έρευνα, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κόπωση, ενώ τα άτομα με κόπωση έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Ημικρανίες

Συχνά οι άνθρωποι με κατάθλιψη, πάσχουν από πολύ συχνές ημικρανίες και πονοκεφάλους. Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη, έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες, ενώ τα με ημικρανίες, έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

Απότομες μεταβολές της όρεξης

Εδώ οι άνθρωποι χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Σε εκείνους που τους κόβεται η όρεξη και σε εκείνους που τους ανοίγει. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την στεναχώρια και τη θλίψη που νιώθει ένα καταθλιπτικό άτομα ή με το τι εικόνα έχουμε για το σώμα μας, πράγμα που συχνά οδηγεί σε διατροφικές διαταραχές. Το αποτέλεσμα είναι η απότομη απώλεια ή αύξηση του βάρους, που συχνά προκαλεί βουλιμία, ανορεξία και υπερφαγία.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Όπως έχουμε ξαναπεί όταν επηρεάζεται η ψυχή, επηρεάζεται και το σώμα μας. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, τα άτομα με κατάθλιψη, έχουν συχνά γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, ή δυσκοιλιότητα. Ο λόγος δεν είναι άλλος, από το συνεχόμενο στρες που νιώθουν.

Πόνος

Οι ασθενείς με κατάθλιψη συχνά παραπονιούνται για πόνους στο σώμα τους. Οι πόνοι αυτοί είναι άλλοτε χαμηλής έκτασης και άλλοτε δυνατής. Τα συνηθέστερα σημεία πόνου, είναι η πλάτη, η καρδιά, οι μύες και οι αρθρώσεις. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι με κατάθλιψης περνάνε σε αυτοάνοσα προβλήματα και έτσι αναπτύσσουν χρόνιους πόνους.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα, οι αιτίες, τα είδη και η θεραπεία της;

Ποιες οι επιπτώσεις της κατάθλιψης στο ανοσοποιητικό, καρδιαγγειακό και πεπτικό σύστημα;

Έχεις κατάθλιψη; Κρίσεις πανικού; Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή; Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία, είναι η λύση που αναζητάς!

Πηγές

https://www.medicinenet.com/depression_symptoms/views.htm

 

Σχετικά άρθρα