Εάν νιώθεις απέχθεια για τον ερχομό της Δευτέρας και μελαγχολία για το Σ/Κ που έφυγε, τότε έχεις το Σύνδρομο της Κυριακής

Πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν μια ανεξήγητη μελαγχολία κάθε Κυριακή, κάτι σαν ένα βάρος που δεν τους αφήνει να χαρούν και να ξεκουραστούν.

Κάποιοι θα έλεγαν πως φταίει το γεγονός ότι δεν πέρασαν ωραία μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ότι για παράδειγμα έφταιγε η παρέα ή ο καιρός κλπ. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, αφού τα άτομα με το σύνδρομο της Κυριακής, νιώθουν την ίδια μελαγχολία κάθε Κυριακή.

Τι είναι όμως αυτό το περιβόητο Σύνδρομο της Κυριακής και γιατί μας επηρεάζει;

Τι είναι το Σύνδρομο της Κυριακής

Ένα άτομο με Σύνδρομο της Κυριακής, νιώθει δυσαρέσκεια για τον ερχομό της επόμενης ημέρας, δηλαδή της Δευτέρας και πένθος και μελαγχολία για το Σαββατοκύριακο που μόλις έφυγε. Αυτό που δημιουργεί ουσιαστικά αυτή την απέχθεια για την Δευτέρα, είναι οι υποχρεώσεις. Σχολείο, δουλειά, ένα κακό περιβάλλον, τσακωμοί φωνές στον εργασιακό χώρο κλπ, είναι μερικές από τις αφορμές για να νιώσει ένα άτομο το Σύνδρομο της Κυριακής.

Πως όμως αντιμετωπίζεται το Σύνδρομο της Κυριακής;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια φόρμουλα αντιμετώπισης, αφού τα προγράμματα των περισσοτέρων εργαζομένων δεν είναι 5 μέρες δουλειάς και 2 ξεκούρασης. Πάντα θα υπάρξει κάτι έκτακτο, πάντα θα πρέπει να δουλέψεις λίγο μέσα στο Σ/Κ, πάντα θα σκεφτείς κάτι για την δουλεία που θα τρέχει από Δευτέρα. Έτσι το να αναπολούμε τις στιγμές ευτυχίας μέσα στο Σ/Κ γίνεται όλο και πιο σύνηθες και το άγχος και η απέχθεια για την Δευτέρα όλο και μεγαλώνουν. Ωστόσο υπάρχουν μερικά tips που μπορούν να βοηθήσουν κάπως το αίσθημα της μελαγχολίας και του μίσους για την επόμενη ημέρα.

Χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μελαγχολίας και του Συνδρόμου της Κυριακής

  • Ολοκληρώστε όλες σας τις υποχρεώσεις από την Παρασκευή, ούτως ώστε να μην έχετε το άγχος μέσα στο Σ/Κ.
  • Κάντε κάτι για τον εαυτό σας. Όταν σας πιάνει το αίσθημα της μελαγχολίας, δώστε χαράς σε εσάς, ούτως ώστε να ξεφύγετε από την πλήξη και την απέχθεια της επόμενης ημέρας. Δείτε μια ταινία, ακούστε μουσική, πηγαίντε μια βόλτα ή δείτε τους φίλους σας. Σίγουρα θα ξεγελάσετε τον εαυτό σας και θα ξεχάσετε για λίγο τις υποχρεώσεις της Δευτέρας.
  • Μην επηρεαστείτε από τις υποχρεώσεις των γύρων σας. Πχ εάν έχετε παιδιά και έχουν διαβάσματα ή εάν ο σύντροφος σας δουλεύει μέσα στο Σ/Κ, προσπαθήστε να απέχετε. Το άγχος είναι μεταδοτικό οπότε θέλει προσοχή.
  • Ένας καλό ύπνος πάντα βοηθάει, αφού την επόμενη ημέρα νιώθουμε αναζωογονημένοι και έτοιμοι να πετύχουμε τους στόχους μας. Για καλύτερη ποιότητα και ποσότητα ύπνου, καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, και τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη και τανίνη. Αν αυτού, προτιμήστε ένα αφέψημα όπως χαμομήλι ή μια κούπα ζεστό γάλα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Απώλεια διάθεσης: Όταν το άτομο «βουλιάζει» στη μελαγχολία

Blue Monday: Νίκησε τη μελαγχολία με… μια αγκαλιά!

Πηγές

https://www.psychologytoday.com/us/blog/lifetime-connections/201510/sunday-syndrome-mourning-the-weekend-got-away

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα