Εναλλακτική τάρτα λεμονιού με τυρί ρικότα

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ή 250 γρ αλεύρι
  • 4 κουταλιές της σούπας ή 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό

Για την γέμιση

  • 500 γραμμάρια ρικότα πλήρους λίπους
  • 3 αυγά
  • ¾ φλιτζάνι ή 70 γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα 1 ολόκληρου λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές της σούπας λιμοντσέλο ή μπράντυ
  • Λίγη κανέλα
  • Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Παρασκευή

Βήμα 1 Για τη ζύμη, χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή τροφίμων προσθέστε όλα τα ξηρά συστατικά και χτυπήστε για 30 δευτερόλεπτα, ώστε να αναμιχθούν καλά. Στη συνέχεια προσθέστε το αυγό και όλο το βούτυρο σε κύβους και χτυπήστε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία ψιλή αμμουδιά. Εάν το μείγμα είναι πολύ ξηρό, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας νερό. Για δοκιμή, συγκεντρώστε λίγο μαζί και αν κολλήσει, τότε είναι εντάξει. Εάν καταρρέει, προσθέστε άλλη μια κουταλιά της σούπας νερό. Ρίξτε τα περιεχόμενα στον πάγκο εργασίας σας, σχηματίστε μια μπάλα και στη συνέχεια πατήστε τη λίγο με τα χέρια σας μέχρι να γίνει πλακουτσωτή. Τυλίξτε με μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για 60-90 λεπτά.

Βήμα 2 Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, βγάλτε τη από το ψυγείο, αφαιρέστε τη μεμβράνη και τοποθετήστε τη στον πάγκο εργασίας σας για να ξεκουραστεί 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 3 Ενώ ξεκουράζεται, λαδώστε τη τάρτα με βούτυρο.

Βήμα 4 Πασπαλίστε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, χρησιμοποιώντας τον πλάστη σας ανοίξτε τη μέχρι να είναι αρκετά μεγάλη ώστε και να χωράει στη τάρτα, συμπεριλαμβανομένων των άκρων. Μόλις ανοίξει αρκετά αρκετά, τυλίξτε τη ζύμη γύρω από τον πλάστη και στη συνέχεια ξετυλίξτε τη πάνω από τη τάρτα. Αφαιρώντας τα περισσευούμενα και τρυπήστε μερικές φορές με ένα πιρούνι.

Βήμα 5 Τοποθετήστε το τυρί ρικότα σε ένα μπολ μίξερ με εκχύλισμα βανίλιας, φρεσκοτριμμένο ξύσμα λεμονιού και λιμοντσέλο ή μπράντυ, χτυπήστε καλά σε υψηλή ταχύτητα για 1 έως 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 6 Εάν έχετε δύο μπολ μίξερ, χρησιμοποιήστε το δεύτερο, διαφορετικά αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα μπολ και πλύνετε για να το ξαναχρησιμοποιήσετε. Προσθέστε τα αυγά και τη ζάχαρη. Χτυπήστε ελαφρά σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά.

Βήμα 7 Προσθέστε το ένα τρίτο του μείγματος τυριών στα χτυπημένα αυγά και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε άλλο ένα τρίτο, αυτή τη φορά διπλώστε απαλά. Μόλις αναμιχθεί καλά, επαναλάβετε με το υπόλοιπο τρίτο.

Βήμα 8 Ρίξτε το περιεχόμενο στο τσέρκι σας. Πασπαλίστε λίγο κανέλα στην κορυφή. Σηκώστε τη τάρτα και ρίξτε τη στον πάγκο μερικές φορές για να αφαιρέσετε τυχόν φυσαλίδες αέρα.

Βήμα 9 Τοποθετήστε στο φούρνο και ψήστε για 30 λεπτά στους 160 ° C. Αν υπάρχει λίγο τρεμόπαιγμα στο κέντρο, αυτό είναι τέλειο.

Βήμα 10 Μόλις μαγειρευτεί, αφαιρέστε και αφήστε το να κρυώσει. Μπορείτε να τελειώσετε με άχνη ζάχαρης.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τάρτα με κρέμα φράουλας

Τάρτα με κρέμα κανέλας και μήλο

Σχετικά άρθρα