Το παιδί μου γεννήθηκε με κινητικές αναπηρίες και νοητική στέρηση. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποια παρέμβαση;

“Καλησπέρα σας είμαι 30 ετών και το παιδί μου είναι 5 ετών. Γεννήθηκε με κινητικές αναπηρίες και νοητική υστέρηση. Τι με συμβουλεύετε να κάνω για να την βοηθήσω; Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί μια παρέμβαση; Υπάρχει κάποιο ειδικό σχολείο που θα μπορούσατε να μου προτείνατε;”

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, Αθηνά Μπανδέλη

Τα παιδιά με κινητικές αναπηρίες πολλές φορές παρουσιάζουν και άλλες διαταραχές όπως στην αντίληψη, τη συμπεριφορά, τον λόγο, την ακοή και την όραση. Αρχικά, επειδή δεν αναφέρετε αν η κόρη σας έχει κάποια επίσημη διάγνωση θεωρώ ότι έχει από ιατροπαιδαγωγικό φορέα. Ωστόσο, αν πρόκειται να μπει πρώτη φορά σε σχολικό πλαίσιο, καλό θα ήταν να υπήρχε μια επίσημη αξιολόγηση από τα ΚΕΣΥ καθώς προσδιορίζουν τόσο το σχολικό πλαίσιο φοίτησης όσο και εξατομικευμένες προτάσεις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 

Σε οποιαδήποτε δυσκολία, αναπηρία, διαταραχή παρουσιάζουν τα παιδιά το πρώτο βήμα σίγουρα είναι η διάγνωση. Έπειτα είναι απαραίτητο να υπάρχει παρέμβαση. Όταν μιλάμε για πρώιμη παρέμβαση εννοούμε την έγκαιρη παρέμβαση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού. Επομένως, όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η παρέμβαση σε ένα παιδί τόσο καλύτερη αναπτυξιακή πορεία θα έχει. Η κόρη σας θα είναι καλό να ξεκινήσει άμεσα τη θεραπευτική της παρέμβαση με ατομικό πρόγραμμα, αρχικά, που θα ανταποκρίνεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. 

Τα εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητές και στα ενδιαφέροντά του κάθε παιδιού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα προγράμματα παρέμβασης είναι πολύπλευρα και εμπερικλείουν διάφορους τομείς . Ένα σωστό πρόγραμμα παρέμβασης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τους εξής τομείς: Εργοθεραπεία- αισθητηριακή ολοκλήρωση, λογοθεραπεία, ειδική αγωγή, ψυχολόγο καθώς και συμβουλευτική γονέων. Να σημειώσουμε ότι τα παιδιά με κινητικές αναπηρίες χρειάζονται και φυσικοθεραπείες. Επίσης, υπάρχουν αρκετά προγράμματα όπως θεραπευτική ιππασία, θεραπευτική κολύμβηση που βοηθάνε τα παιδιά στις δυσκολίες τους και στην καλύτερη ανάπτυξή τους συνδυάζοντας ένα διαφορετικό πλαίσιο θεραπείας. 

Εφόσον σας έχουν δώσει διάγνωση για ειδικό σχολείο, καλό θα ήταν να δείτε ποια σχολεία υπάρχουν στην περιοχή που μένετε. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε και υποστηρικτικές δομές όπως είναι η ΕΛΕΠΑΠ για μια πρώτη επαφή με το θεραπευτικό πλαίσιο. Μην ξεχνάτε το σχολείο θα πρέπει να είναι σε συνδυασμό με το θεραπευτικό πρόγραμμα σε κέντρο ειδικών θεραπειών για την καλύτερη εξέλιξη του παιδιού και την ομαλότερη ένταξη του στην κοινωνία.  

Μπανδέλη Αθηνά Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, MEd Special education (https://www.facebook.com/AthinaBandeli)

AXION KIDS, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Παιδιού & Εφήβου (21 0642 1184)

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Το παιδί μου έχει αυτισμό. Θα πρέπει να το πάω σε ειδικό σχολείο;

Η κόρη μου έχει δυσλεξία και κάνει μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Πως μπορώ να την βοηθήσω;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα