O σύντροφος μου ζήτησε σεξ χωρίς προφύλαξη. Να τον εμπιστευτώ ή θα κάνω μεγάλο λάθος;

“Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ζητήσω τη γνώμη σας για ένα θέμα που με προβληματίζει. Το καλοκαίρι γνωρίστηκα με ένα παιδί που μου άρεσε πολύ εξ αρχής. Κάποια στιγμή θελήσαμε να προχωρήσουμε σεξουαλικά. Εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Του ζήτησα να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό και στην αρχή μου είπε ότι έχει θέμα με αυτό γιατί χάνει τη στύση του εξαιτίας της πίεσης του προφυλακτικού. Προσπαθήσαμε και έχανε συνεχώς τη στύση του όντως με αποτέλεσμα να μη γίνεται. Μου εξήγησε πως είναι πιο δύσκολο γιατί έχει χοντρό πέος και εγώ αρκετά στενό κόλπο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην κάνουμε κάτι γιατί δεν ήθελα χωρίς. Βρεθήκαμε κι άλλες φορές και πάλι τα ίδια.. Προσπάθεια με προφυλακτικό χωρίς επιτυχία οπότε δεν κάναμε κάτι ούτε τότε.. Έχουμε μέρες να μιλήσουμε τώρα και το θέμα είναι πως τον θέλω πολύ και μου αρέσει. Θέλω να γίνει κάτι απλά δεν τον κόβω να θέλει αφού δε θέλω χωρίς προφυλακτικό και τον βλέπω πολύ αρνητικό στη χρήση του. Ώρες ώρες σκέφτομαι να κάνω έστω μόνο μια φορά χωρίς γιατί τον θέλω και δε θέλω να χάσω αυτή την εμπειρία μαζί του αλλά από την άλλη δε θέλω ποτέ να βάλω σε κίνδυνο την υγεία μου. Ο ίδιος λέει ότι είναι καθαρός και αν είχε θέμα θα το ήξερε. Δεν εμπιστεύομαι όμως. Τι κάνω;;;;”

Στο ερώτημα σας απάντησε η Σοφία Μπεκιάρη, Ψυχολόγος και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητή φίλη,

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ξεγνοιασιάς, αυξάνεται η ερωτική μας διάθεση και μέσα στις βόλτες μας, όλο και κάπου γνωρίζουμε τον καλοκαιρινό μας έρωτα. Η ανάγκη να περάσουμε το καλοκαίρι μας όσο πιο ανέμελα γίνεται είναι αρκετά υψηλή και το τελευταίο που θα ήθελε κανείς είναι να αγχώνεται, να πιέζεται και να συναντά εμπόδια ως προς το κομμάτι της ευχαρίστησης και της ικανοποίησης.

Στη δική σου περίπτωση, αυτό που σε προβληματίζει είναι το ότι δε μπορείς να συνευρεθείς σεξουαλικά με ένα παιδί που γνώρισες πρόσφατα και σε ελκύει αρκετά. Ο λόγος της αποτυχίας αυτής ή αλλιώς, αυτό που σε εμποδίζει από το να γίνει η σεξουαλική πράξη είναι οι διαφορετικές απόψεις που υποστηρίζετε όσον αφορά στην ατομική σας ασφάλεια και την υγεία στο σεξ. Οι αντικρουόμενες στάσεις σας έχουν δημιουργήσει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, το οποίο για να αλλάξει θα πρέπει κάποιος από τους δύο να υποχωρήσει. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναγνωρίσω και να επιβραβεύσω τη δική σου συμπεριφορά από την αρχή, που ζήτησες να γίνει χρήση προφυλακτικού μέχρι και τώρα που παρόλες τις σεξουαλικές  σου ορμές και την παράλληλη κάθετη στάση του αγοριού, εσύ επιμένεις, υποστηρίζεις και σέβεσαι το σώμα σου και τα θέλω σου.

Από την δική του οπτική και έπειτα από συνεχόμενες προσπάθειες, εκείνος έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, πως το προφυλακτικό του ασκεί τέτοια πίεση, που η στύση του δεν μπορεί να διατηρηθεί. Η δικαιολογία που έχει αποδοθεί και υιοθετηθεί από τον ίδιο είναι το χοντρό πέος του αλλά και ότι η επίτευξη διείσδυσης χωρίς προφυλακτικό σε έναν “στενό” κόλπο είναι πιο δύσκολη. Τα παραπάνω λόγια του ιδίου δεν ισχύουν. Αρχικά, η φύση προνοεί για τις διαστάσεις των γεννητικών οργάνων των ανθρώπων οι οποίες δεν μεταβάλλονται κάνοντας χρήση προφυλακτικού. Επιπλέον, στην αγορά υπάρχει διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία προφυλακτικών για όλους τους τύπους και τις προτιμήσεις των ανδρών. Οπότε, θα ήταν καλό για τον ίδιο να ψάξει, να δοκιμάσει και να δει τι του ταιριάζει ώστε και εκείνος να αισθάνεται άνετα, να μη μεταδίδει σεξουαλικά νοσήματα και να παραμένει ασφαλής. Επιπρόσθετα, η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι μια διαδικασία η οποία μαθαίνεται όπως για παράδειγμα ο έλεγχος της εκσπερμάτισης. Πιο συγκεκριμένα, η ικανότητα εκσπερμάτισης την επιθυμητή στιγμή είναι αποτέλεσμα μαθησιακής διαδικασίας. Μια γυναίκα θα μπορούσε να βοηθήσει τον άνδρα της αν κάποιες φορές δοκιμάζουν χρήση προφυλακτικού, με παράλληλη διατήρηση της στύσης. Επομένως, τα παραπάνω επιχειρήματα αναιρούν όσα αναφέρει ο ίδιος και είναι στο χέρι του να ισορροπεί την ευχαρίστηση με την υγεία του, διότι το ένα μπορεί να επηρεάσει το άλλο σε σημαντικό βαθμό. Μια ιδιαίτερη πληροφορία για εκείνον είναι πως όλες οι σκέψεις και οι συμπεριφορές σε σχέση με τη χρήση προφυλακτικού και την μη διατήρηση επίτευξης στύσης δείχνουν πως ο ίδιος έχει ήδη φορτωθεί ψυχολογικά ένα άγχος επίδοσης και αποτυχίας. Αυτές οι πληροφορίες αποκαλύπτουν μια προκατειλημμένη συμπεριφορά, έναν άνθρωπο που είναι πεπεισμένος πως δε θα τα καταφέρει. Η αυτοπαρατήρηση αυτή συναντάται γενικά στους άνδρες με πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, με επακόλουθο τη διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας ανεξάρτητα από τη χρήση ή όχι προφύλαξης.

Τέλος, με τα στατιστικά δεδομένα της Ελλάδας και πιο αναλυτικά με το 70%-80% των σεξουαλικά ενεργών νέων να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό των κονδυλωμάτων, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι εκείνος θα γνώριζε πως έχει νοσήσει. Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν φαίνονται και είναι συνήθως ανώδυνα και ως αποτέλεσμα δεν προκαλούν την προσοχή ή την ανησυχία του πάσχοντα. Εάν λοιπόν, δεν γίνεται χρήση προφυλακτικού και οι κατάλληλες εξετάσεις ελέγχου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η μετάδοση νοσημάτων μπορεί να γίνει και με μία μόνο φορά. Εκτός από την σεξουαλική υγεία, είναι αδιαμφησβήτητο να μη συμπεριληφθεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις. Μέθοδοι αντισύλληψης προτείνονται για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης, παρόλα αυτά δε συστήνονται αν μία γυναίκα δεν έχει τακτικές σεξουαλικές επαφές. 

Έχοντας παρουσιάσει μια σειρά επιχειρηματολογίας από καθόλου απίθανους κινδύνους που προσβάλλουν την σωματική σου ακεραιότητα και την μετέπειτα ψυχοσυναισθηματική σου κατάσταση, θα συνιστούσα να διατηρήσεις τις απόψεις σου και να προχωρήσεις σεξουαλικά με κάποιον που σέβεται τις επιλογές σου. Η ανεμελιά και ένας έρωτας αντιπροσωπεύουν την καλοκαιρινή μας απόδραση, ωστόσο ας μην αφεθούμε σε μία απόλαυση στιγμής θυσιάζοντας την σεξουαλική μας υγεία.

Φιλικά,

Σοφία

Σοφία Μπεκιάρη, Ψυχολόγος                                                                                                          

και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου,

Μιχαλακοπούλου 58,                                                                                                                                                

Τ.Κ. 115 28, Αθήνα                                                                                                                                             

Τηλέφωνο 2107233102, 2107294065,                                                                                                        

Ιστότοπος http://www.sexmedic.gr/

https://www.facebook.com/ellsinstitouto/

https://www.youtube.com/channel/UCU51UY1CT3QL0o1IH5C4aaA

https://www.instagram.com/ellsinstitute/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Έκανα πρώτη φορά σεξ χωρίς προφύλαξη και φοβάμαι για εγκυμοσύνη…

Κινδυνεύω να κολλήσω HIV από στοματικό σεξ χωρίς προφύλαξη;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα