Ο σύζυγος μου βλέπει πορνό και αυτοϊκανοποιείται. Είναι λογικό να νιώθω ανασφάλεια και κόμπλεξ;

38 ετών Υπάρχουν στιγμές μέσα στο γάμο μας που υπάρχει ένταση, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο (κυρίως λόγω οικονομικού) δηλαδή ο σύζυγός μου δεν είναι ικανοποιημένος από την εργασία του. Περνάμε λοιπόν φάσεις έντονου πάθους και σεξ με απόλυτη συνεννόηση καθημερινά και περνάμε και φάσεις που υπάρχει μεταξύ μας μια απομάκρυνση και σχετική αδιαφορία. Τότε λοιπόν έχω παρατηρήσει ότι αν τύχει να μείνει μόνος του στο σπίτι, θα δει πορνό και θα αυτοϊκανοποιηθεί. Είναι κάτι που με στεναχωρεί πολύ και του το έχω πει. Με στεναχωρεί και με κάνει να νιώθω λίγη, μου δημιουργεί ανασφάλειες και κόμπλεξ. Εννοείται ότι ο ίδιος δεν παραδέχεται ότι βλέπει. Δεν ξέρω πως να το χειριστώ πραγματικά. Νιώθω απαίσια.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Σοφία Μπεκιάρη, Ψυχολόγος και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητή φίλη,

Ο κάθε άνθρωπος προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις δικές του καθημερινές ανάγκες. Σε έναν γάμο με κοινή συμβίωση δύο ατόμων, αυτές οι ανάγκες δεν παύουν να υπάρχουν. Οι πιέσεις για την κάλυψή τους και η παράλληλη αλληλεπίδραση, δημιουργούν όχι μόνο ένα νέο άθροισμα αναγκών αλλά ένα νέο σύνολο, μία νέα δυναμική κατάσταση μεταξύ σας. Το οικονομικό πρόβλημα του άνδρα σου, όπως και το ότι το επάγγελμά του δεν τον ικανοποιεί, είναι ένα θέμα που μπορεί να επιφέρει εντάσεις στη σχέση σας, επηρεάζοντας τις ψυχολογικές του ανάγκες, οι οποίες και με τη σειρά τους επιδρούν στην συζυγική σας σχέση. Ως γνωστόν, τα οικονομικά αποτελούν σημαντικό στοιχείο στήριξης του ανδρισμού. Επομένως, οι τσακωμοί ίσως και να προέρχονται από μία συγκεκριμένη αιτία, την οποία εσύ να μην λαμβάνεις υπόψιν σου ή να μη την θεωρείς ιδιαίτερα σημαντική. 

Εάν λοιπόν δεν είναι εύκολο να κατανοήσεις την αιτία, θα ήταν καλό να αναγνωρίσεις πως οι λόγοι έντασης διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και σχετίζονται με τη ζωή του καθενός, συνεπώς και να τους σεβαστείς. Παρόλα αυτά, οι φάσεις που μου περιγράφεις αν και αντιφατικές, δίνουν την αίσθηση μίας ιδανικής ισορροπίας. Είναι λογικό και υγιές μετά από μία καθημερινή επικοινωνία με έντονο πάθος και σεξ να υπάρχει μια αισθητή απομάκρυνση, την οποία μόνο εσύ μπορεί να εκλαμβάνεις σαν αδιαφορία. Η καθημερινή τριβή στη σχέση δύο ανθρώπων, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και η απόδειξη σε αυτό είναι οι αυξημένες αιτήσεις διαζυγίων την περίοδο του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρητικά η αποστασιοποίησή σας είναι αυτή που πυροδοτεί τη φλόγα στη σχέση σας και παρακινεί έναν παθιασμένο έρωτα.

Συνεχίζοντας, η ευκαιριακή ενασχόληση του συζύγου σου με πορνογραφικό υλικό δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα εφόσον παραμένει ευκαιριακή και γίνεται την περίοδο απομάκρυνσής σας.  Η συχνή πάντως χρήση πορνογραφικού υλικού με παράλληλο αυνανισμό εντάσσεται στο πλαίσιο της καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς, η οποία έχει ανάγκη από ψυχολογική θεραπεία. Οι άνδρες όμως με τέτοιες συμπεριφορές συνήθως δεν έχουν κίνητρο για θεραπεία, γιατί περνάνε καλά με το πρόβλημά τους. Από τη δική σου πλευρά είναι σημαντικό και πολύ σωστό που εξέφρασες την ενόχλησή σου σε εκείνον, η οποία κυμαίνεται σε φυσιολογικό πλαίσιο. Το ότι δεν έχεις εντοπίσει κάποια αλλαγή βέβαια στη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ίσως και να δείχνει πως για εκείνον αυτό είναι ένας απλός τρόπος εκτόνωσης και τίποτα παραπάνω. Μία αγχολυτική μέθοδος που έχει υιοθετηθεί από την εφηβική του ηλικία και παραμένει μέχρι σήμερα ως μαθησιακή. Παρόλα αυτά δήλωσες πως έχεις παρατηρήσει ότι «εάν τύχει να μείνει μόνος του στο σπίτι θα δει πορνό και θα αυτοικανοποιηθεί» και το δικό μου ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι τελικά πώς και από που το έχεις καταλάβει αυτό; Μήπως, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μη κάνει χρήση πορνογραφικού περιεχομένου; Και ίσως αυτό να σχετίζεται με την μη παραδοχή συμπεριφοράς αυτής εκ μέρους του; Είναι τέλος συνηθισμένο φαινόμενο οι άνθρωποι να δημιουργούν ή να μεγεθύνουν προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να μην υφίστανται. 

 

Φιλικά,

Σοφία

 

Σοφία Μπεκιάρη, Ψυχολόγος                                                                                                          

και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου,

Μιχαλακοπούλου 58,                                                                                                                                                

Τ.Κ. 115 28, Αθήνα                                                                                                                                             

Τηλέφωνο 2107233102, 2107294065,                                                                                                        

Ιστότοπος http://www.sexmedic.gr/

https://www.facebook.com/ellsinstitouto/

https://www.youtube.com/channel/UCU51UY1CT3QL0o1IH5C4aaA

https://www.instagram.com/ellsinstitute/

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ο άντρας μου πλέον δεν βρίσκει τη διάθεση να συνευρεθούμε ερωτικά. Τι κόλπα μπορώ να κάνω για να τον κερδίσω πίσω σεξουαλικά και να σώσω τον γάμο μας;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα