Με τον άντρα μου δεν μπορούμε να βρεθούμε σεξουαλικά λόγω του ότι τα παιδιά μας μένουν ακόμα σπίτι. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην χάσουμε τη σεξουαλική μας ζωή;

Καλησπέρα σας, είμαι 55 ετών και έχω ακόμα σεξουαλικές ορμές. Δυστυχώς επειδή μένουν ακόμα τα παιδιά μας σπίτι δεν μπορούμε να βρεθούμε ερωτικά με τον σύζυγο μου όπως θα θέλαμε. Πλέον ο χρόνος συνεύρεσης είναι κάθε καλοκαίρι άντε και κάποια στιγμή που θα λείπει η κόρη μας. Φοβάμαι ότι τα χρόνια περνούν και δεν θα μπορούμε να είμαστε ενεργοί σεξουαλικά. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Στο ερώτημα σας απάντησε η Σοφία Μπεκιάρη, Ψυχολόγος και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητή φίλη,

“Πώς πέρασαν τόσο γρήγορα τα χρόνια;” Αυτό είναι ένα από τα διαχρονικά ερωτήματα που εισακούονται από αμέτρητα στόματα. Παρ’ όλα αυτά κάνεις δεν έχει την ικανότητα να σταματήσει τον χρόνο, ούτε να τον επιβραδύνει. Η ανερχόμενη σκέψη συνοδεύεται από το αρχαίο γνωμικό «Μέτρον βίου το καλόν, ου το του χρόνου μήκος», Πλούταρχος 47-120 μ.Χ.. Το οποίο μεταφράζεται ως «Η αξία της ζωής μετριέται με την ωραιότητά της και όχι με το μήκος της». Με άλλα λόγια, αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει να ζούμε την κάθε στιγμή και ότι η κάθε ηλικία είναι μοναδική και έχει τα ωραία της.

Σίγουρα η σεξουαλική επιθυμία με την πάροδο του χρόνου ελαττώνεται και σε μερικές περιπτώσεις εξαφανίζεται. Υπαίτιοι; Εμείς οι ίδιοι, δηλαδή, το τρίπτυχο μιας καλής βιολογικής, ψυχοσυναισθηματικής και φυσικής υγείας. Η ισορροπημένη διατροφή, η μείωση κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, η φυσική άσκηση, η  έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων,  συμβάλλουν στη διατήρηση μιας καλής σεξουαλικής λειτουργίας. Θεωρητικά με τη συνεχή προσωπική σου φροντίδα για καλή υγεία, αλλά και αυτή του συντρόφου σου, θα πετύχετε μία αμοιβαία σεξουαλική επιθυμία. Απαραίτητη προυπόθεση βεβαίως και η συνεχής καλή επικοινωνία μεταξύ σας σε επίπεδο συναισθηματικό. Η επιδείνωση της επικοινωνίας πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή ενώ γίνεται αντιληπτή η ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας. Οι ανησυχίες για την μείωση της ορμής σε σχέση με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να ελαττωθούν και η απόλαυση της στιγμής να ανέλθει στο προσκήνιο. Εννοείται βέβαια ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν όχι μόνο εμάς αλλά και τον σύντροφό μας.

Και αυτό ακριβώς θα ήταν η συμβουλή μου για το βασικό σας πρόβλημα, το ότι εσύ και ο σύζυγός σου, δεν έχετε χρόνο να συνευρεθείτε σεξουαλικά επειδή τα παιδιά σας μένουν ακόμη μαζί σας. Θα πρότεινα δηλαδή, να συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο που βρίσκεστε ερωτικά μέχρι και σήμερα, απλά χωρίς τις περιττές ανησυχίες και τα άγχη των παιδιών και της βιασύνης. Επίσης, διήμερες εκδρομές στο εξοχικό σας σπίτι ή σε κοντινές τοποθεσίες, θα ήταν ιδανικές για συνεύρεση χωρίς άγχη αλλά και για την αναζωπύρωση της σχέσης σας. Οπότε με το να ζείτε τη στιγμή, θα καταφέρετε και το ακατόρθωτο, θα σταματήσετε τον χρόνο.

Να σημειώσουμε πάντως ότι οι διαταραχές της ερωτικής επιθυμίας είναι στις μέρες μας η συχνότερη σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι μεγάλες αλλαγές στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, στις αξίες, στην διατήρηση της νεότητας και της σεξουαλικότητας, τελικά μπερδεύουν τους ανθρώπους και οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Είναι, επίσης, δύσκολο να ορίσουμε το φυσιολογικό μέγεθος της ερωτικής επιθυμίας στις μέρες μας. Από τη μία μεριά επιζητούμε χαλαρότερες σχέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι και από την άλλη ανησυχούμε υπερβολικά όταν αυτές πραγματικά χαλαρώνουν.

 

Φιλικά,

Σοφία

 

Σοφία Μπεκιάρη, Ψυχολόγος                                                                                                          

και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου,

Μιχαλακοπούλου 58,                                                                                                                                                

Τ.Κ. 115 28, Αθήνα                                                                                                                                             

Τηλέφωνο 2107233102, 2107294065,                                                                                                        

Ιστότοπος http://www.sexmedic.gr/

https://www.facebook.com/ellsinstitouto/

https://www.youtube.com/channel/UCU51UY1CT3QL0o1IH5C4aaA

https://www.instagram.com/ellsinstitute/

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ο άντρας μου πλέον δεν βρίσκει τη διάθεση να συνευρεθούμε ερωτικά. Τι κόλπα μπορώ να κάνω για να τον κερδίσω πίσω σεξουαλικά και να σώσω τον γάμο μας;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα