Μου αρέσει πολύ η μοναξιά, όμως όλοι με λένε μονόχνοτη. Πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξω;

Καλησπέρα. Θέλω να ρωτήσω αν είναι καλό να είσαι μοναχικός άνθρωπος. Είμαι μοναχική συνειδητά. Από μικρή, από το Δημοτικό ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι γενικά οι άνθρωποι με απογοητεύουν και έτσι θέλω την ησυχία μου. Μου αρέσει το σπίτι είναι η φωλιά μου, δεν μου αρέσει να ξεβολεύομαι και γενικά βαριέμαι εύκολα. Μήπως τελικά είναι μύθος ότι πρέπει να είμαστε κοινωνικοί, να έχουμε φιλίες και γενικά να συμμετέχουμε για να είμαστε και αρεστοί ίσως; Παρεμπιπτόντως φίλους δεν έχω. Μου αρκεί ο σύντροφος μου και ο γάτος μου. Όμως έχω ακούσει να λένε ότι είμαι μονόχνοτη! Γιατί δηλαδή είναι μονόχνοτος και ξενέρωτος, ένας άνθρωπος που του αρέσει η ησυχία του; Πρέπει όλοι να είμαστε κοινωνικοί; Εγώ είμαι μια χαρά έτσι. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί βάσει τα πρότυπα τα συνηθισμένα της εποχής εγώ πρέπει να μπαίνω στο τρυπάκι να αναρωτιέμαι αν είμαι λάθος τόσα χρόνια! Είμαι όντως μονοχνοτη; Θα γίνω μια στριμενη γριά; Ευχαριστώ για την απάντηση περιμένω να ακούσω την συμβουλή σας.

Γράφει η Ψυχολόγος, Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να περνούν χρόνο μόνοι τους και αυτό μπορεί να είναι καλό. Περίπου το 50% του πληθυσμού μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως εσωστρεφής, πράγμα που σημαίνει ότι παίρνουν τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή από τον χρόνο που αφιερώνουν μόνοι τους. Το να είσαι μόνος μπορεί να προσφέρει μια πλούσια ψυχολογική εμπειρία, αλλά η υπερβολική απομόνωση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία.

Υπάρχουν θετικές και αρνητικές πλευρές της μοναχικότητας.

Το να είσαι μόνος επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να επαναφορτίζεται

Ο εγκέφαλός χρειάζεται ισορροπία. Ενώ οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι ζωτικής σημασίας για ορισμένες περιοχές της εγκεφαλικής δραστηριότητας, ο χρόνος μόνο είναι απαραίτητος για να χαλαρώσει και να επαναφορτιστεί ο εγκέφαλός μας. Είναι μια ευκαιρία να αναζωογονήσετε το μυαλό και το σώμα σας ταυτόχρονα .

Το να είσαι μόνος αυξάνει την παραγωγικότητα

 Είστε σε θέση να συγκεντρωθείτε καλύτερα, πράγμα που θα σας βοηθήσει να κάνετε περισσότερη δουλειά σε μικρότερο χρονικό διάστημα. 

Το να είσαι μόνος ενισχύει τη δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα τείνει να ανθίζει στη μοναξιά. Οι μελέτες δείχνουν τώρα ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βρουν τις καλύτερες ιδέες τους μόνοι τους, παρά κατά τη διάρκεια ομαδικών συνεδριών καταιγισμού ιδεών. Τα ανθρώπινα όντα γενικά, και η δημιουργικότητα ειδικότερα, είναι ευαίσθητα στην κριτική των άλλων, ο οποίος είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε πιο ελεύθερα και να εκφράζουμε τον εαυτό μας πιο καθαρά όταν είμαστε μόνοι. 

Το να είσαι μόνος μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει τις σχέσεις με τους άλλους

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το να περνάμε λίγο χρόνο μόνοι μας μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τις σχέσεις μας. Για αρχή, η διαφοροποίηση και η είναι απαραίτητα συστατικά για μια υγιή σχέση. Η διατήρηση ενός ορισμένου επιπέδου ανεξαρτησίας βοηθά να κρατηθεί η σπίθα ζωντανή σε μια σχέση. Περνώντας χρόνο με τον εαυτό σας και αποκτώντας καλύτερη κατανόηση για το ποιος είσαι και τι επιθυμείς στη ζωή, είναι πιο πιθανό να κάνεις καλύτερες επιλογές για το ποιον θέλεις να είσαι».

Από την άλλη πλευρά η μοναχικότητα αυξάνει την εσωτερική αρνητική κριτική προς τον εαυτό σας

Η απομόνωση μπορεί να είναι το τέλειο έδαφος για αρνητικές, αυτοκριτικές σκέψεις. Αυτές οι «κρίσιμες εσωτερικές φωνές» τείνουν να πολλαπλασιάζονται όταν μένουμε μόνοι με τις σκέψεις μας. Οι «κρίσιμες εσωτερικές φωνές» τείνουν να είναι στα χειρότερα όταν δεν είμαστε μόνο μόνοι, αλλά αισθανόμαστε και μόνοι. Σε αυτές τις στιγμές, ο εσωτερικός κριτικός μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς και δεν ανήκουμε σε άλλους ανθρώπους. Με αυτή την έννοια, είμαστε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας.

Το να είσαι μόνος μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρή μοναξιά

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ του χρόνου του «ευτυχισμένος μόνος» και του χρόνου που νιώθει μοναξιά. Η μοναξιά δεν καθορίζεται από τον χρόνο που περνάμε μόνοι μας, αλλά από το πώς αισθανόμαστε για τον χρόνο που περνάμε μόνοι. Το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ότι δεν μας αγαπούν ή δεν μας αρέσουν, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει να στραφούμε στον εαυτό μας. Είναι στην πραγματικότητα επώδυνο σε φυσικό, καθώς και σε συναισθηματικό επίπεδο. 

Αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης

Ο χρόνος που περνάτε μόνος και η αίσθηση της μοναξιάς μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν τώρα ότι ένας μοναχικός εγκέφαλος είναι δομικά και βιοχημικά διαφορετικός. Όταν κάποιος είναι μόνος, οι νευρικές του αντιδράσεις σε θετικές εικόνες και γεγονότα καταστέλλονται, οπότε ο κόσμος γίνεται αντιληπτός μέσω ενός αρνητικού φίλτρου. Είναι πιο πιθανό να πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι απελπιστικά όταν είμαστε μόνοι. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να συγκεντρώσουμε την ενέργεια και τη γενναιότητα για να βρούμε την ευτυχία και την αλλαγή.

Ενώ τα ανθρώπινα όντα χρειάζονται χρόνο μόνο για να επιτρέψουν στον εγκέφαλό τους να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί, η απομόνωση ή η έλλειψη κοινωνικών συνδέσεων μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική και σωματική υγεία. Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ υγιούς χρόνου μόνος, όπου είμαστε παραγωγικοί, δημιουργικοί έναντι του αρνητικού χρόνου μόνος, όπου κάνουμε αυτοκριτική ή νιώθουμε μοναξιά. Είτε είστε εσωστρεφής είτε εξωστρεφής, είναι σημαντικό να βρείτε τη σωστή ισορροπία για εσάς.

 

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια

www.alexandrapavletsi.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Είμαι μόνη μου και πρέπει να αποδεχτώ την μοναξιά μου που δεν την επέλεξα και δεν την θέλω. Τι να κάνω;

Φόβος εγκατάλειψης: Κάνω τα πάντα για να κρατήσω τους ανθρώπους δίπλα μου. Φταίει ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ την μοναξιά;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα