Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να ενταχτεί σωστά στο σχολείο τώρα με τον κορωνοϊό

Καλησπέρα σας, είμαι 44 χρονών και θέλω να ρωτήσω μερικά πράγματα για το παιδί μου. Τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία θα ήθελα να μάθω τι μπορώ να κάνω σαν καλή μητέρα προκειμένου να βοηθήσω το παιδί μου να ενταχθεί ξανά με σωστό και υγιή τρόπο στη νέα αυτή συνθήκη. Να τονίσω πως πάει για πρώτη φορά γυμνάσιο και όσο νάναι τα πράγματα είναι πιο ζόρικα από τη φύση τους σε σχέση με το δημοτικό. Όμως εμένα το θέμα μου εκτός από τα διαβάσματα, είναι το πως θα ενταχθεί σωστά και στο κομμάτι του κορωνοϊού. Ακούμε καθημερινά για ανεμβολιαστους δασκάλους ή γονείς που κάνουν φασαρίες στο σχολείο γιατί εκείνοι δεν επιθυμούν να ελέγχονται τα παιδιά τους κλπ. Τι μπορώ να κάνω ούτω ώστε το παιδί μου να μην επηρεαστεί από όλη αυτή την κατάσταση; Θα περιμένω την απάντηση σας!

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, Αθηνά Μπανδέλη

Η μετάβαση του παιδιού στο Γυμνάσιο αποτελεί μια αρκετά σημαντική διαδικασία. Το παιδί περνά πλέον στην εφηβεία. Από τη μια έχει να αντιμετωπίσει και να αποδεχτεί τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του και στη ψυχοσύνθεση του. Από την άλλη μεριά βρίσκεται σε ένα διαφορετικό σχολικό πλαίσιο από αυτό που είχε συνηθίσει στο Δημοτικό. Οι καθηγητές είναι πολύ περισσότεροι όπως και τα μαθήματα, από τα οποία σε πολλά έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά. 

Ειδικότερα, μετά από σχεδόν έναν χρόνο απουσίας από τις σχολικές αίθουσες, τα παιδιά έχουν να διαχειριστούν επιπρόσθετα συναισθήματα. Πολλοί έφηβοι νιώθουν ανασφάλεια, άγχος ή ακόμη και αισθήματα παραίτησης. Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η αντιμετώπιση και η βοήθεια από τους γονείς αλλά και από το σχολείο. 

Για να υπάρξει μια ομαλή ένταξη του παιδιού στο Γυμνάσιο, μαθησιακά, καλό θα ήταν να υπάρχει οργάνωση. Δηλαδή, ο χώρος ο οποίος θα μελετάει ο μαθητής να είναι καθαρός, μόνο με τα απαραίτητα που χρειάζεται όπως στυλό, τετράδια. Τα βιβλία του να είναι σε ράφια ή βιβλιοθήκη ώστε να μπορεί να τα βρίσκει εύκολα ανάλογα με το πρόγραμμα του σχολείου. Κάτι που βοηθάει πολλούς μαθητές, είναι ένα πρόχειρο να σημειώνουν τις ασκήσεις του κάθε μαθήματος, ειδικά στην αρχή ώσπου να συνηθίσουν τα μαθήματα και τους καθηγητές. Το διάβασμα να γίνεται σε σταθερή ώρα, όσο είναι εφικτό. Να τονίσουμε εδώ ότι ένας μαθητής Γυμνασίου δε χρειάζεται να διαβάζει όλο το απόγευμα. Θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χρόνος να ασχολείται με μια δραστηριότητα εκτός σχολείου ή γενικότερα για ξεκούραση. Το Γυμνάσιου δε χρειάζεται να τρομάζει ούτε τους γονείς ούτε τα παιδιά, ο καλύτερος τρόπος είναι η οργάνωση και η διαχείριση του χρόνου.

Το μέρος της κοινωνικοποίησης αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην εφηβεία. Τα παιδιά θα γνωρίσουν και θα έρθουν σε επαφή με νέους συμμαθητές, θα δημιουργήσουν νέες φιλίες που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Καλό θα είναι οι γονείς να δείξουν στο παιδί ότι είναι εκεί για οποιοδήποτε ζήτημα τους απασχολήσει, χωρίς όμως να υπάρχει πίεση. Να βρίσκονται δίπλα τους διακριτικά. 

Το κομμάτι του κορωνοϊού είναι κάτι που απασχολεί πολλούς γονείς. Εδώ, βέβαια, είναι και θέμα που πρέπει να διαχειριστεί από το σχολείο. Τα περισσότερα σχολεία είναι οργανωμένα και πολύ ξεκάθαρα στους κανόνες που θέτουν. Ως γονέας θα μπορούσατε να συζητήσετε με το παιδί πως νιώθει το ίδιο για την κατάσταση αυτή, αν φυσικά υπάρχουν τέτοια περιστατικά στο σχολείο του. Επίσης, να του εξηγήσετε ότι οι απόψεις των ανθρώπων είναι δυνατόν να είναι διαφορετικές και ανεξαρτήτως την εκάστοτε άποψη, θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και διάλογος. Τα παιδιά όπως και οι έφηβοι βλέποντας συμπεριφορές οι οποίες είναι πιο δημοκρατικές, ακολουθούν τέτοιους τρόπους αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων.

 

Μπανδέλη Αθηνά Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, MEd Special education (https://www.facebook.com/AthinaBandeli)

AXION KIDS, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Παιδιού & Εφήβου (21 0642 1184)

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Επιστροφή στο σχολείο: Τι πρέπει να κάνουν όμως οι γονείς και οι δάσκαλοι για να ενσωματωθούν σωστά τα παιδιά;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα