Με την κοπέλα μου το σεξ έχει ελαττωθεί και φοβάμαι μην με παρατήσει. Τι μπορώ να κάνω για να μην νιώθω ανασφάλεια;

Είμαι 33 ετών και είμαι 1 χρόνο μαζί με την κοπέλα μου, αλλά τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα του σεξ έχει ελαττωθεί. Οι φίλοι μου, μου λένε πως συχνά σε όλες τις σχέσεις συμβαίνει αυτό, όμως εγώ νιώθω ανασφάλεια για το εαν συμβαίνει κάτι άλλο πχ εάν έχει βαρεθεί και εάν θα φύγει από τη σχέση. Θέλω πριν συζητήσω μαζί της και την άποψη σας, γιατί φοβάμαι μην σκέφτομαι ασυναρτησίες. Η σχέση μας σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ καλή και δεν έχουμε εντάσεις, όμως νιώθω ανασφάλεια γιατί είναι η πρώτη φορά που είμαι τόσο ερωτευμένος.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ζωή Ζέρβα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Life and Relationship Coach και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητέ φίλε, 

Ο έρωτας είναι μια όμορφη διαδικασία η οποία μπορεί να βιωθεί από κάποιον είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Είναι πολύ σημαντικό στη σχέση να υπάρχει επικοινωνία, σεβασμός και εμπιστοσύνη. Όταν λείπει κάτι από αυτά ξυπνάνε μέσα μας ανασφάλειες και φόβοι και πολλές φορές, ορμώμενοι από αυτά οδηγούμαστε σε μη λειτουργικές συμπεριφορές που υποσκάπτουν τα θεμέλια της σχέσης μας. Κάποιες από αυτές είναι ανησυχία, ζήλια, αποφυγή εντάσεων ή διαφωνιών με τη σύντροφό μας από φόβο απόρριψης ή ακραίες εκδηλώσεις αγάπης στις οποίες ελπίζουμε να παρασυρθεί ώστε να μας καθησυχάσει.

Αναφέρεις ότι με τη σύντροφο σου είστε ένα χρόνο μαζί και φοβάσαι ότι έχει βαρεθεί και θα τη χάσεις επειδή έχει μειωθεί η ποσότητα και η ποιότητα των σεξουαλικών σας επαφών, αλλά η σχέση σας, σε όλα τα επίπεδα, είναι πολύ καλή και χωρίς εντάσεις.

Αναρωτιέμαι τι από τα δύο ισχύει. Ήδη στη σχέση σας υπάρχει ένταση και δεν σε ικανοποιεί τουλάχιστον σε ένα επίπεδο και αυτό με κάποιο τρόπο θα επεμβαίνει και στην αλληλεπίδραση σας. Επίσης αναφέρεις ότι συζήτησες αυτές τις ανησυχίες με τους φίλους σου αλλά όχι με την ίδια. Αισθάνομαι ότι κάτι προσπαθείς να αποφύγεις ή να βρεις κάποιον να σε καθησυχάσει, λέγοντας σου ότι όλα είναι καλά ακυρώνοντας το φόβο που αισθάνεσαι.

Οι σκέψεις πυροδοτούν συναισθήματα και τα συναισθήματα και άλλες σκέψεις, εγκλωβίζοντας σε, μέσα σε ένα φαύλο κύκλο.

Φοβάσαι μήπως σκέφτεσαι ασυναρτησίες, όμως το συναίσθημα σου είναι εκεί και θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσεις.

Η συχνότητα αλλά και η ποιότητα των επαφών ενός ζευγαριού είναι σύνηθες να φθίνει μετά από ένα χρονικό διάστημα. Στην αρχή είναι όλα καινούρια, οι σύντροφοι ανακαλύπτουν τα σώματα τους, περιοχές διέγερσης, βρίσκουν κοινά σημεία ικανοποίησης και ζουν μια ερωτική περιπέτεια αναζητώντας την ηδονή. Αυτός ο αρχικός ενθουσιασμός, το έντονο πάθος, σιγά σιγά μειώνονται, όμως τη θέση τους παίρνει η οικειότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση επαφών είναι κάτι σύνηθες στα ζευγάρια. Πολλά ζευγάρια μπορεί να έχουν 1 – 3 επαφές την εβδομάδα κατά μέσο όρο, όμως μπορεί να περάσουν ακόμα και κάποιες εβδομάδες χωρίς σεξουαλική επαφή.

Το σεξ είναι κάτι πολύ όμορφο που μοιράζονται οι σύντροφοι για την επαφή, την ηδονή, την οικειότητα όχι κάτι που θα πρέπει να γίνεται καταναγκαστικά για να δηλώσει ο ένας σύντροφος στον άλλο τη δέσμευση του.

Αρκετοί λόγοι συμβάλουν στη μείωση ερωτικής επιθυμίας της γυναίκας, κάποιοι από αυτούς είναι: ορμονολογικοί, ψυχολογικοί, ποιότητα σχέσης, σωματική ευεξία, κούραση, αλλαγές στον τρόπο ζωής ( πιο μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή ποσότητας φαγητού τη τελευταία περίοδο).

Στο ερώτημα δεν αναφέρεται πόσο καιρό συμβαίνει αυτό και πως εννοείς το ότι έχει ελαττωθεί η ποσότητα και η ποιότητα. Δεν υπάρχει κανόνας για φυσιολογικό αριθμό επαφών. Κάθε ζευγάρι βρίσκει ένα ρυθμό που ικανοποιεί και τους δύο συντρόφους.

Μια ανοιχτή συζήτηση με τη σύντροφο σου, για το πόσο σημαντικό είναι για εσένα να έχετε τακτικές επαφές, τι σημαίνει για εσένα αυτή η ελάττωση και πως αισθάνεσαι θα ήταν πολύ βοηθητική για το μέλλον της σχέσης σας και θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα συναισθήματα και τους φόβους που απορρέουν από τις σκέψεις που έχουν πυροδοτηθεί. Όσο αποφεύγεις τη συζήτηση τόσο πιο έντονο θα γίνεται αυτό μέσα σου.

Φιλικά

Ζωή Ζέρβα 

Σύμβουλος Ψυχικής υγείας

Life and Relationship Coach

Και η ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου,

Μιχαλακοπούλου 58, ΤΚ 115 28                                                                                     

Αθήνα                             

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ο σύντροφος μου δεν με βλέπει πλέον ερωτικά, λόγω των παραπάνω κιλών που πήρα. Πως μπορώ να τον κάνω να καταλάβει πως νιώθω καλά με τον εαυτό μου;

 

Σχετικά άρθρα