Αντιοξειδωτική σαλάτα με λάχανο, κάπαρη, ραπανάκι, καρύδια και μέλι: Σύμμαχος στην ρύθμιση του διαβήτη και της αρτηριακής πίεσης

Υλικά

  • 1 ½ φλυτζάνι καρύδια πεκάν
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτάλια της σούπας κάπαρη
  • 1 κουτάλι της σούπας μέλι
  • 1/3 του φλιτζανιού μηλόξυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 μεγάλα κεφάλια λάχανο χωρίς τα πλευρά, τον μίσχο, με τα φύλλα ψιλοκομμένα σε φέτες
  • Ένα μάτσο ραπανάκια κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνετε το φούρνο σας στους 200 και βάζετε τα καρύδια να ψηθούν με μία λαδόκολλα για 8 με 10 λεπτά. Έπειτα αφήστε τα να κρυώσουν
  2. Στη συνέχεια βάζετε τα καρύδια σε ένα ξύλο κοπής και τα ψιλοκόβετε
  3. Προσθέστε το σκόρδο το λάδι την κάπαρη το μέλι και τα καρύδια σε ένα multi και μόλις αναμειχθούν βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ
  4. Προσθέστε ξύδι λάδι αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε
  5. Τέλος, βάλτε το λάχανο και τα ραπανάκια στο ίδιο μπολ ανακατεύεται και αλατοπιπερώνετε λίγο ακόμα

Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

Οφέλη

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι μία ωραία εναλλακτική για να συνοδεύσετε τα πιάτα σας και μπορεί να καταναλωθεί και σε περίοδο δίαιτας. Θα προσδώσει στον οργανισμό σας όλα τα οφέλη και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να τονωθεί και να πάρει ενέργεια.

Τα καρύδια αποτελούν ένα βασικό συστατικό του πιάτου και μία καλή πηγή αντιοξειδωτικών φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία τα οποία ο οργανισμός χρειάζεται για να παράγει ένζυμα απαραίτητα για την ενέργεια του και την σύνθεση των νευροδιαβιβαστών. Περιέχουν χαλκό πρωτεΐνη υδατάνθρακες μαγνήσιο και μαγγάνιο και συμβάλλουν στην θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων.

Έχει αποδειχθεί πως είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς και τη μείωση των καρδιακών παθήσεων της αρτηριακής πίεσης της χοληστερόλης και των επιπέδων τριγλυκεριδίων. Συγχρόνως συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου εμφανίσεις άνοιας και διαβήτη τύπου 2.

Ένα υποτιμημένο συστατικό η Κάπαρη περιέχεται στο συγκεκριμένο πιάτο και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Μπορεί το μικρό της μέγεθος να ξεγελάω ωστόσο είναι γεμάτη απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, τοκοφερόλες και φλαβονοειδή. Σε συνδυασμό με τα αλκαλοειδή και τα τερπενοειδή παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των κυτταρικών ενζύμων.

Έχει αυξημένη διουρητική και αντι- υπερτασική δράση όπως Αποδείχθηκε από μελέτες και βοήθα να μένω χαμηλά τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Επίσης είναι αντιφλεγμονώδεις και περιλαμβάνεται σε φάρμακα κατά των φλεγμονών του πόνου και του πρηξίματος. Τέλος είναι αν τη διαβητική και έχει άντι- υπεργλυκαιμικές ιδιότητες που συμβάλλουν στη ρύθμιση της παραγωγής γλυκόζης και ινσουλίνης του σώματος.

Την αντιδιαβητική δράση της σαλάτας συμπληρώνει αρμονικά το ραπανάκι. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το φυλλικό οξύ και ενώσεις της φαινόλης δίνει στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Εκείνη με τη σειρά της δρα αντιοξειδωτικά προστατεύοντας τα κύτταρα από τη φθορά.

Με τις χημικές ενώσεις που περιέχονται στο ραπανάκι ρυθμίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνεται η ορμόνη που προστατεύει από την αντίσταση της ινσουλίνης. Συμπληρωματικά το ασβέστιο και το ποτάσιο που περιέχει περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών ασθενειών. Συγχρόνως με τις μεγάλες ποσότητες νιτρικών που περιέχει βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Πηγές

https://www.bonappetit.com/recipe/kale-salad-with-pecan-vinaigrette

https://foodfacts.mercola.com/capers.html

https://www.healthline.com/nutrition/9-healthy-nuts#3.-Walnuts

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-radish#1

 

Σχετικά άρθρα