Vegan καροτόσουπα, με πατάτες και σέλερι: Το ελαφρύ πιάτο που ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Υλικά:

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 ματσάκια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 4 φλ. ζωμό λαχανικών
  • 1 κιλό καρότα, κομμένα σε φέτες
  • 2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1/4 κ.γλ. πιπέρι
  • Φύλλα φρέσκου κόλιανδρου

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν
  2. Προσθέστε το ζωμό, τα καρότα και τις πατάτες. αφήνετε να πάρει μια βράση
  3. Μειώστε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε και αφήνετε σιγοβράσει για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά
  4. Στην συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσει ελαφρώς
  5. Μεταφέρετε σε μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν
  6. Ξαναβάζετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε ξανά
  7. Ζεσταίνετε λίγο στην κατσαρόλα και πασπαλίζετε με κόλιανδρο

Οφέλη 

Η καροτόσουπα είναι ένα ελαφρύ και υγιεινό πιάτο ιδανικό για την επόμενη μέρα από το φαγοπότι του Πάσχα. Το κεντρικό συστατικό της είναι τα καρότα τα οποία οι περισσότεροι συνδέουμε με το έντονο πορτοκαλί χρώμα. Ωστόσο, τα πρώτα καρότα ήταν κίτρινα και μωβ. Στη δυτική διατροφή, τα καρότα είναι μια σημαντική πηγή διατροφικών καροτενίων και συμβάλλουν πολύτιμη στις απαιτήσεις μας σε βιταμίνη Α.

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή και συσσωρεύονται στη ρίζα. Η πλειονότητα αυτών των καροτενοειδών βρίσκεται στη σάρκα ή στο εξωτερικό τμήμα της ρίζας και όχι στον πυρήνα. Τα καροτενοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στην όραση αλλά και στη διατήρηση ενός ανοσοποιητικού συστήματος που λειτουργεί εύρυθμα. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την υγεία και τη γήρανση του δέρματος και υποστηρίζουν τους βλεννογόνους σε σημαντικές περιοχές όπως το αναπνευστικό σύστημα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν μαγειρεύουμε τα καρότα μπορούμε να βελτιώσουμε ή τουλάχιστον να διατηρήσουμε την περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή. Τα καρότα είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή βήτα καροτίνης, φυτικών ινών, βιταμίνης Κ1, καλίου και αντιοξειδωτικών. Διαθέτουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία και την απώλεια βάρους και έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιωμένη υγεία των ματιών.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά της καροτίνης έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Τα καρότα βρίσκονται σε πολλά χρώματα, όπως κίτρινο, λευκό, πορτοκαλί, κόκκινο και μοβ. Οι υδατάνθρακες του καρότου αποτελούνται από άμυλο και σάκχαρα, όπως σακχαρόζη και γλυκόζη και συνδυάζονται με πλούσιες ποσότητες φυτικών ινών.

Οι διαλυτές ίνες του καρότου μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την πέψη της ζάχαρης και του αμύλου. Μπορούν επίσης να τροφοδοτήσουν τα φιλικά βακτήρια στο έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της υγείας και μειωμένο κίνδυνο ασθένειας. Επιπλέον, ορισμένες διαλυτές ίνες μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το πεπτικό σύστημα, μειώνοντας τη χοληστερόλη στο αίμα.

Οι κύριες αδιάλυτες ίνες στα καρότα είναι η κυτταρίνη, η ημικυτταρίνη και η λιγνίνη. Οι αδιάλυτες ίνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και να προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Ανάμεσα στις πολλές βιταμίνες και μετάλλα που υπάρχουν στο καρότο, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ποσότητες βιοτίνης, καλίου και βιταμινών Α, Κ1 (φυλλοκινόνη) και Β6.

Πατάτα

Οι πατάτες είναι ένα λαχανικό για όλες τις χρήσεις το οποίο διαθέτει μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία και τη διατροφή. Αν και οι τηγανιτές πατάτες και οι φλούδες της πατάτας μπορεί να είναι υψηλές σε λίπος και θερμίδες, η ίδια η καρδιά της πατάτας είναι χωρίς λίπος και χοληστερόλη, καθώς και χαμηλή σε νάτριο. Παρασκευασμένες με τον σωστό τρόπο, οι πατάτες μπορούν να κάνουν ένα νόστιμο, χορταστικό και υγιεινό πιάτο.

Οι πατάτες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι φυτικές ίνες της μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων διατηρώντας υπό έλεγχο τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Επίσης γεμάτες αντιοξειδωτικά που δρουν για την πρόληψη ασθενειών και βιταμίνες που βοηθούν το σώμα να λειτουργεί σωστά.

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στις πατάτες είναι ένας ειδικός τύπος που ονομάζεται «ανθεκτικό άμυλο». Αυτό έχει τα οφέλη για την υγεία τόσο των διαλυτών ινών όσο και των αδιάλυτων ινών και προκαλεί λιγότερα αέρια από άλλους τύπους ινών. Όπως οι διαλυτές φυτικές ίνες, το ανθεκτικό άμυλο στις πατάτες δρα ως πρεβιοτικό, δηλαδή τροφή για καλά βακτήρια του παχέος εντέρου που βελτιώνει την υγεία του. Όπως και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι πατάτες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Όσο περισσότερο χρώμα έχει η πατάτα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει. Επιπλέον, η φλούδα της πατάτας μπορεί να έχει έως και 12 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σάρκα της.

Η ψημένη φλούδα πατάτας είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου και μαγνησίου. Όταν η διατροφή δεν περιέχει τις απαραίτητες ποσότητες καλίου, το σώμα διατηρεί επιπλέον νάτριο και η υπερβολική ποσότητα νατρίου είναι υπεύθυνη για την αρτηριακή πίεση. Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας την καρδιά και μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

 

Σχετικά άρθρα