Διατροφικό πλάνο αποτοξίνωσης για να διώξεις τα κιλά του Πάσχα

 Οι διακοπές του Πάσχα πέρασαν και εκτός από γλυκές αναμνήσεις και πολύ όμορφες στιγμές άφησαν και 2-3 κιλά παραπάνω. Και σαν να μην φτάνει αυτό, το καλοκαίρι μας πλησιάζει. Δεν χρειάζεται ωστόσο να σας πιάσει πανικός και να καταφύγετε σε εξαντλητικές δίαιτες αποτοξίνωσης και σε διάφορα μαντζούνια.

Είναι πολύ σημαντικό να εστιάζετε στην συνολική ποιότητα της διατροφής σας και όχι μόνο στον αριθμό των θερμίδων κατά τη δίαιτα αλλά ούτε και σε μεμονωμένες τροφές. Καθώς δεν υπάρχουν μαγικές τροφές για την απώλεια βάρους. Η ιδανική λύση λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση είναι η εφαρμογή ενός ισορροπημένου διαιτολογίου με ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών.

Και φυσικά αυτό που χρειάζεται να κάνετε παράλληλα με την επαναφορά σας στις καλές διατροφικές συνήθειες, είναι η αύξηση της φυσικής σας δραστηριότητας. Παρακάτω σας έχω ετοιμάσει ένα ενδεικτικό διατροφικό πλάνο δίνοντας σας και κάποιες σημαντικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε με σωστό και υγιή τρόπο από τα κιλά των εορτών.

Νερό

Η σωστή ενυδάτωση διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην γενικότερη υγεία μας καθώς επίσης συμβάλει σημαντικά και στην προσπάθεια απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%. Εντάξτε λοιπόν στην καθημερινότητά σας  8 – 10 ποτήρια νερού.

Αντιοξειδωτικά

Διάφορες μελέτες αναδεικνύουν τα χιλιάδες οφέλη των αντιοξειδωτικών στην υγεία αλλά και στην ρύθμιση του βάρους. Ουσιαστικά τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν με έμμεσο τρόπο όσον αφορά την ρύθμιση βάρους. Ενώ τα ίδια τα αντιοξειδωτικά δεν είναι υπεύθυνα για τη μείωση βάρους, μια διατροφή πλούσια σε αυτά είναι απαραίτητη για να σας βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό  και να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα. Τα πιο γνωστά και ισχυρά αντιοξειδωτικά των τροφών περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή, όπως το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και τη λουτεΐνη.

Φροντίστε λοιπόν το πρόγραμμα διατροφής σας να περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών όπως πορτοκάλια, μήλα, ακτινίδια, δαμάσκηνα, μανταρίνια , ντομάτες, μπρόκολο, καρότα, πιπεριές και αβοκάντο.

Και μην ξεχνάτε !  Να ακολουθείτε την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών και να καταναλώνετε το ουράνιο τόξο ! Τα εποχιακά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα προϊόντα εκτός εποχής. Επιπλέον, πολλές φορές τα αντιοξειδωτικά προσδίδουν στα φρούτα και στα λαχανικά χαρακτηριστικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο και μοβ). Συνεπώς όσο πιο χρωματιστό είναι το πιο πιάτο σας τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά θα λαμβάνετε !

Προβιοτικά

Οι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά αποτελούν «συμμάχους» της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού. Καλές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, οι ελιές, τα μαλακά ωριμασμένα τυριά καθώς και διάφορα τουρσιά. Επίσης έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημιάπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους.

Λιπαρά ψάρια

Το λιπαρά ψάρια αποτελούν το Α και το Ω-3 στην διατροφή μας. Ο σολομός, η τσιπούρα, το λαβράκι οι σαρδέλες, το σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην αύξηση της λεπτίνης, μίας ορμόνης που ευθύνεται για την μείωση της όρεξης. Για την ενίσχυση της απώλειας λίπους και την προστασία της καρδιάς μας, καλό είναι να συμπεριλαμβάνουμε τουλάχιστον 100 γρ. λιπαρών ψαριών στη διατροφή μας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, φυτικής  πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών. Προκαλούν αίσθημα κορεσμού, συντελώντας στην απώλεια βάρους αυξάνοντας την αντοχή και την ενέργειά μας.

Είναι κατάλληλοι  για κατανάλωση από άτομα με κοιλιοκάκη, δυσανεξία στην λακτόζη και αυστηρά χορτοφάγους. Μπορείτε να βάζετε 1-2 κ.γλ. σπόρους chia στο γιαούρτι, στο γάλα, στη βρώμη, στο τυρί τύπου cottage. Επίσης μπορείτε να τους προσθέτετε και μέσα σάντουιτς ή πάνω από οποιαδήποτε σαλάτα.

Κανέλα Κεϋλάνης

Η κατανάλωση ¼ του κουταλιού του γλυκού κανέλα μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό, κάνοντας τα λιποκύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ινσουλίνη. Προσθέστε την λοιπόν στην καθημερινότητά σας πασπαλίζοντας τα φρούτα ή το γιαούρτι, τον καφέ, το χυμό ή και το γάλα σας.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει ένα πανίσχυρο είδος αντιοξειδωτικού, τις κατεχίνες. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού καθημερινά προσδίδει πλήθος ωφελειών για την υγεία διαδραματίζοντας αντικαρκινικό ρόλο, αλλά και προστατεύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι κατεχίνες  ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στην μείωση αποθήκευσης λίπους στην κοιλιά. Καταναλώστε λοιπόν  καθημερινά 1-2  κούπες πράσινο τσάι . Ιδανικά πριν και μετά το μεσημεριανό.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν σχεδόν 90% νερό είναι πλούσια σε βιταμίνη D, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας.  Έχουν πολύ χαμηλή θερμιδική αξία αφού τα 150γρ. μανιτάρια δίνουν μόνο 32 θερμίδες. Ενώ περιέχουν ελάχιστη ποσότητα λιπαρών. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες, στην ομελέτα σας σε σάλτσες καθώς και σε κάθε είδους σάντουιτς.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλότερη σε αντιοξειδωτικά από τη σοκολάτα γάλακτος και πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία ευθύνονται και για το σκούρο χρώμα της. Καλό είναι να επιλέξετε μια σοκολάτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Συνδυάστε την με κάποιο φρούτο εποχής ή με ξηρούς καρπούς. Έτσι, θα ικανοποιήσετε και τη λαχτάρα σας για γλυκό αλλά συγχρόνως θα κερδίσετε αντιοξειδωτικές ουσίες και θα ενισχύσετε την διάθεση σας!

Χρήσιμες συμβουλές

  • Για κάθε σαλάτα μπορείτε να χρησιμοποιείτε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Χρησιμοποιήστε ελεύθερα διάφορα καρυκεύματα – μυρωδικά που θα δώσουν έξτρα γεύση στα πιάτα σας όπως λεμόνι, ξύδι απλό ή μπαλσάμικο, ρίγανη, πιπέρι, κάρυ, πάπρικα ,μουστάρδα κ.α
  • Ο συνδυασμός ρυζιού με φακές ή ρεβίθια μας προσφέρει ένα πιάτο  με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
  • **Το λαδερό μπορεί να είναι φασολάκια, αρακάς, μπάμιες, κουνουπίδι γιαχνί ή σπανακόρυζο ή λαχανόρυζο & 1 μερίδα τυρί και ότι άλλο αναγράφεται στο διαιτολόγιο.
  • 1 φρούτο = 1 μήλο = 1 αχλάδι = 2 μανταρίνια = 1 μικρό πορτοκάλι = 6φράουλες= 2φ.ανανά = ½ μπανάνα = 3 δαμάσκηνα αποξηραμένα = 6 βερίκοκα αποξηραμένα
  • Η σειρά των ημερών δεν έχει σημασία. Μπορείτε να αλλάζετε ολόκληρες τις μέρες μεταξύ τους δηλαδή την 1η ημέρα μπορείτε
    να την κάνετε τελευταία κ.ο.κ. Π.χ «1η ημέρα θα κάνω την Τετάρτη, 2η ημέρα θα κάνω την Παρασκευή κλπ.». Να θυμάστε : Ποτέ δεν αλλάζουμε τα γεύματα διαφορετικών ημερών π.χ όχι το μεσημεριανό της μίας ημέρας με το μεσημεριανό κάποιας άλλης.

 

**Το διαιτολόγιο είναι ενδεικτικό και απευθύνεται σε υγιή άτομα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και έχει τις δικές του ενεργειακές απαιτήσεις. Εάν θέλετε μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο με σκοπό την δημιουργία ενός εξατομικευμένου διαιτολογικού  πλάνου.

Ρούσσου Πολυξένη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc.
MSc. Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας & Διατροφής 
Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

e-mail: [email protected]
Κιν.: 6945627133
Instagram: @xroussou_dietitian
Fb: https://www.facebook.com/roussouxenia

 

 

Σχετικά άρθρα