Νιόκι με σάλτσα παρμεζάνας, λάδι τρούφας και φασκόμηλο που μειώνει το σάκχαρο και διευκολύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Υλικά:

  • 1 κιλό νιόκι ολικής αλέσεως
  • 1 κ. γλ. λάδι τρούφας
  • 3 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες
  • 16 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
  • 1 φέτα προσούτο, χοντροκομμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ¾ φλ. κρέμα γάλακτος
  • ¼ φλ. τριμμένη παρμεζάνα, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
  • ½ κ. γλ. αλεσμένο πιπέρι
  • ⅛ κ. γλ. αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει
  2. Μέχρι να γίνει το νερό, ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά
  3. Προσθέστε εκεί το φασκόμηλο και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει τραγανό
  4. Αφήνοντας το λάδι στο τηγάνι, μεταφέρετε το φασκόμηλο σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας
  5. Προσθέστε το προσούτο στο τηγάνι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνει τραγανό, για 1 με 2 λεπτά
  6. Αφήνοντας το λάδι στο τηγάνι, μεταφέρετε και το προσούτο στο πιάτο με το φασκόμηλο
  7. Επιστρέφοντας στο τηγάνι ρίξτε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  8. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνει διάφανο, για 30 έως 60 δευτερόλεπτα
  9. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει μια βράση
  10. Ρυθμίστε τη φωτιά για να διατηρήσετε ένα ζωηρό βράσιμο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά για να μην καεί, μέχρι να μειωθεί στο μισό, για 4 με 5 λεπτά
  11. Με ένα σύρμα χτυπήστε την παρμεζάνα, το πιπέρι και το αλάτι, μόλις είναι έτοιμα αποσύρετε από τη φωτιά και σκεπάζετε για να διατηρηθεί το μείγμα ζεστό
  12. Βράζετε τα νιόκι σε βραστό νερό για περίπου 3 λεπτά
  13. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζετε από το νερό και τα προσθέτετε στη σάλτσα μαζί με το λάδι τρούφας
  14. Ανακατεύετε για να επικαλυφθούν από την σάλτσα και ρίχνετε πάνω από τα νιόκι το κρατημένο φασκόμηλο, το προσούτο και περισσότερο τυρί αν θέλετε

Οφέλη

Τα νιόκι είναι ένα δημοφιλές ζυμαρικό της ιταλικής κουζίνας που μπορούν πολύ εύκολα να αποτελέσουν ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα. Με την συγκεκριμένη συνταγή δεν χρειάζεται καν να είναι σπιτικά αφού θα τα συνοδέψετε με αυτήν την ειδική σάλτσα. Λίγο λάδι τρούφας είναι το μαγικό συστατικό που μετατρέπει τα νιόκι σε ένα εξαιρετικό πιάτο με ελάχιστη προσπάθεια. Μία μερίδα από τα νιόκι με σάλτσα παρμεζάνας περιέχει 380 θερμίδες, 8,7 γρ. πρωτεΐνη, 32,8 γρ. υδατάνθρακες, 3,4 γρ. φυτικές ίνες, 1,9 γρ. σάκχαρα, 24,5 γρ. λιπαρά και 10,5 γρ. κορεσμένα λιπαρά.

Τα 8 οφέλη του Φασκόμηλου

Το φασκόμηλο είναι βασικό βότανο σε διάφορες κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Ανήκει στην οικογένεια της μέντας, μαζί με άλλα βότανα όπως η ρίγανη, το δεντρολίβανο, ο βασιλικός και το θυμάρι. Το φασκόμηλο έχει έντονο άρωμα και γήινη γεύση, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρές ποσότητες. Ακόμα κι έτσι, είναι γεμάτο με μια ποικιλία σημαντικών θρεπτικών συστατικών και ενώσεων.

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επίσης ως φυσικό καθαριστικό, φυτοφάρμακο και τελετουργικό αντικείμενο. Αυτό το πράσινο βότανο είναι διαθέσιμο φρέσκο, αποξηραμένο ή σε μορφή λαδιού και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Στα θρεπτικά του συστατικά συγκαταλέγονται:

  • Βιταμίνη Κ
  • Σίδερο
  • Βιταμίνη Β6
  • Ασβέστιο
  • Μαγγάνιο

Μια μικρή ποσότητα φασκόμηλου καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Κ. Το φασκόμηλο περιέχει επίσης μικρές ποσότητες μαγνησίου, ψευδαργύρου, χαλκού και βιταμινών Α, C και Ε. Επιπλέον, αυτό το αρωματικό μπαχαρικό περιέχει καφεϊκό οξύ, χλωρογενικό οξύ, ροσμαρινικό οξύ, ελλαγικό οξύ και ρουτίνη, τα οποία παίζουν ρόλο στις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία.

Δεδομένου ότι καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, το φασκόμηλο παρέχει ελάχιστες ποσότητες υδατανθράκων, θερμίδων, πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν στην ενίσχυση της άμυνας του σώματός σας, εξουδετερώνοντας τις δυνητικά επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με χρόνιες ασθένειες. Το φασκόμηλο περιέχει περισσότερες από 160 διακριτές πολυφαινόλες, οι οποίες είναι χημικές ενώσεις φυτικής προέλευσης που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα σας.

Το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ, το ροσμαρινικό οξύ, το ελλαγικό οξύ και η ρουτίνη συνδέονται με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία και μνήμη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1 φλιτζάνι (240 ml) τσαγιού φασκόμηλου δύο φορές την ημέρα αύξησε σημαντικά την αντιοξειδωτική άμυνα. Επίσης, μείωσε τόσο την ολική χοληστερόλη όσο και την «κακή» χοληστερόλη, καθώς και αύξησε την «καλή» χοληστερόλη.

2. Μπορεί να υποστηρίξει τη στοματική υγεία

Το φασκόμηλο έχει αντιμικροβιακή δράση, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει τα μικρόβια που προάγουν την οδοντική πλάκα. Σε μια μελέτη, ένα στοματικό διάλυμα με βάση το φασκόμηλο αποδείχθηκε ότι σκοτώνει αποτελεσματικά τα βακτήρια στρεπτόκοκκου, τα οποία είναι διαβόητα για την πρόκληση οδοντικών κοιλοτήτων.

Μια ανασκόπηση, επιπλέον, σημείωσε ότι το φασκόμηλο μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις του λαιμού, οδοντικά αποστήματα, μολυσμένα ούλα και στοματικά έλκη.

4. Διευκολύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το γυναικείο σώμα βιώνει μια φυσική μείωση της ορμόνης οιστρογόνου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων συμπτωμάτων, που μπορεί να περιλαμβάνουν εξάψεις, υπερβολική εφίδρωση, κολπική ξηρότητα και ευερεθιστότητα.

Το κοινό φασκόμηλο χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Πιστεύεται ότι οι ενώσεις του φασκόμηλου έχουν ιδιότητες που μοιάζουν με οιστρογόνα, επιτρέποντάς τους να συνδέονται με ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλό σας για να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης και στη θεραπεία των εξάψεων και της υπερβολικής εφίδρωσης.

5. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα φύλλα του κοινού φασκόμηλου έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως φάρμακο κατά του διαβήτη. Έρευνες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα, απέδειξαν ότι το εκχύλισμα φασκόμηλου ότι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη με παρόμοιο αποτέλεσμα με τη ροσιγλιταζόνη, ένα άλλο φάρμακο κατά του διαβήτη.

6. Υποστηρίζει τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου

Το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του εγκεφάλου και της μνήμης σας με διάφορους τρόπους. Πρώτον, όπως έχει ήδη έχει λεχθεί είναι πλούσιο σε ενώσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν το αμυντικό σύστημα του εγκεφάλου σας.

Φαίνεται επίσης ότι σταματά τη διάσπαση του χημικού αγγελιοφόρου ακετυλοχολίνης, που παίζει ρόλο στη μνήμη. Τα επίπεδα ACH φαίνεται να πέφτουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σε μια μελέτη, 39 συμμετέχοντες με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ κατανάλωναν είτε 60 σταγόνες (2 ml) συμπληρώματος εκχυλίσματος φασκόμηλου είτε εικονικό φάρμακο καθημερινά για τέσσερις μήνες.

Όσοι έλαβαν το εκχύλισμα φασκόμηλου είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ που μέτρησαν τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων, τη λογική και άλλες γνωστικές ικανότητες. Σε υγιείς ενήλικες, το φασκόμηλο αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη μνήμη σε χαμηλές δόσεις. Οι υψηλότερες δόσεις ανέβασαν επίσης τη διάθεση και αύξησαν την εγρήγορση, την ηρεμία και την ικανοποίηση.

7. Μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη

Το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες σας και ενδεχομένως να προκαλέσει βλάβη. Σε μια μελέτη, η κατανάλωση τσαγιού φασκόμηλου δύο φορές την ημέρα μείωσε την κακή χοληστερόλη και τη συνολική χοληστερόλη στο αίμα ενώ αύξησε την καλή χοληστερόλη μετά από μόλις δύο εβδομάδες.

8. Μπορεί να προστατεύει από ορισμένους καρκίνους

Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου στον οποίο τα κύτταρα αναπτύσσονται ανώμαλα. Είναι ενδιαφέρον ότι μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι το φασκόμηλο μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του στόματος, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του τραχήλου, του μαστού, του δέρματος και των νεφρών. Σε αυτές τις μελέτες, τα εκχυλίσματα φασκόμηλου όχι μόνο καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά διεγείρουν και τον κυτταρικό θάνατο.

 

Σχετικά άρθρα