Καστανιάτσο: Το ιταλικό κέικ με αλεύρι κάστανου και δενδρολίβανο χωρίς γλουτένη, πλούσιο σε φυτικές ίνες

Υλικά:

  • 2 κ. σ. φρυγανιά
  • ½ φλ. σταφίδες
  • 2 ½ φλ. ζεστό νερό, χωρισμένο
  • 4 φλ. αλεύρι κάστανου
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • ¼ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν 2 κουταλάκια του γλυκού, χωρισμένο
  • 4 κ. σ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο, χωρισμένο
  • 2 κ. σ. φρέσκο δεντρολίβανο χοντροκομμένο

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  2. Καλύψτε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με μαγειρικό σπρέι, πασπαλίστε με τριμμένη φρυγανιά όλο το ταψί και τα πλαϊνά του και τινάξτε την περιττή ποσότητα
  3. Τοποθετήστε τις σταφίδες σε ένα μικρό μπολ και καλύψτε τις με 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, αφήστε να φουσκώσουν για 10 λεπτά
  4. Εν τω μεταξύ, κοσκινίστε το αλεύρι από κάστανο και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ
  5. Ανακατέψτε τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια νερό και 1/4 φλιτζάνι λάδι δημιουργώντας ένα παχύρρευστο μείγμα
  6. Στραγγίξτε τις σταφίδες και ανακατέψτε τις στο κουρκούτι, μαζί με 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
  7. Χύστε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και πασπαλίστε με δεντρολίβανο και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, πιέζοντάς απαλά στο κουρκούτι για να κολλήσουν
  8. Περιχύστε με τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι
  9. Ψήνετε το κέικ μέχρι να σφίξει και η επιφάνεια να έχει ραγίσει, για 35 με 40 λεπτά
  10. Αφού το βγάλετε αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογυρίστε το σε σχάρα μέχρι να κρυώσει αρκετά για να το κόψετε σε φέτες
  11. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου

Οφέλη

Αυτό το κέικ είναι μια σπεσιαλιτέ της βόρειας Ιταλίας με ημίγλυκη γεύση, αρωματισμένο με δεντρολίβανο και κουκουνάρι, και παίρνει μια μικρή νότα γλυκύτητας από τις σταφίδες, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Το αλεύρι από κάστανο τείνει να συσσωματώνεται πλήρως, οπότε για την καλύτερη υφή μην παραλείψετε το βήμα του κοσκινίσματος. Μπορείτε να το βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα αλλά και στο διαδίκτυο και είναι ιδανικό για όσους έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στην γλουτένη χωρίς δεν περιέχει καθόλου αυτό το ένζυμο.

Μία φέτα από το κέικ κάστανου περιέχει 194 θερμίδες, 9 γρ. λιπαρά, 28 γρ. υδατανθράκων, 2 γρ. φυτικών ινών, 2 γρ. πρωτεΐνης, 12 γρ. σακχάρων, 1 γρ. κορεσμένων λιπαρών.

Αλεύρι κάστανου ένας σημαντικός σύμμαχος 

Φτιαγμένο από αποξηραμένα κάστανα, αυτό το αλεύρι χωρίς γλουτένη έχει ένα υπέροχο άρωμα φρυγανισμένου κάστανου. Δεδομένου ότι έχει την τάση να συμπιέζεται και να συσσωματώνεται, είναι σημαντικό να κοσκινίζεται μετά τη μέτρηση του για τις συνταγές. Επίσης, όπως το αλεύρι ολικής αλέσεως, χαλάει εύκολα, γι’ αυτό συστήνεται η αποθήκευσή του στην κατάψυξη.

Τα ωμά κάστανα, με την ελαφρώς γλυκιά γεύση και την τραγανότητά τους, είναι μια παγκόσμια τροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία. Το αλεύρι από κάστανο παρασκευάζεται από τα κάστανα που πέφτουν από τα δέντρα και συλλέγονται νωρίς το φθινόπωρο, μετά αφήνονται να στεγνώσουν και αφαιρούνται οι φλούδες τους.

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το σώμα μας:

  • Ασβέστιο
  • Μαγνήσιο
  • Κάλιο
  • Φυτικές ίνες
  • Φώσφορος
  • Μαγγάνιο
  • Χαλκός
  • Βιταμίνη Β9
  • Βιταμίνη Β6

Το αλεύρι από κάστανο είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών με περίπου 12 γραμμάρια αυτών ανά 100 γραμμάρια καστάνου. Οι διαιτητικές ίνες είναι ανθεκτικές στην πέψη. Βοηθούν την τροφή να κινείται καλύτερα μέσα από τα έντερα, ενώ προσφέρει ένα αίσθημα κορεσμού που διαρκεί για ώρες. Οι φυτικές ίνες ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα, σταθεροποιούν το σάκχαρο και ενεργούν ως τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Οι υδατάνθρακες στο αλεύρι κάστανου παρέχουν μια σταθερή ροή βραδείας καύσης ενέργειας που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος πρεβιοτικής ίνας που προάγει την ανάπτυξη προβιοτικών βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια διατηρούν το πεπτικό σας σύστημα υγιές και βελτιστοποιούν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Θυμηθείτε, το πώς το σώμα σας αφομοιώνει την τροφή είναι εξίσου σημαντικό με τα διατροφικά οφέλη που περιέχει.

Επιπλέον, είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά που συσσωρεύονται στο σώμα με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και χρόνιες ασθένειες λόγω οξειδωτικού στρες. Εάν φτάσουν σε σημαντικά υψηλά επίπεδα λόγω καθημερινού στρες ή επαναλαμβανόμενων περιόδων ακραίας άσκησης.

Τα αντιοξειδωτικά συνδέονται με ένα εντυπωσιακό φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την πρόληψη του καρκίνου μέχρι την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Μάλιστα, το μαγγάνιο και ο χαλκός στο αλεύρι από κάστανο καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν τον οργανισμό σας να απαλλαγεί από αυτές.

Όπως έχει ήδη λεχθεί, τα κάστανα περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Πρόκειται για μέταλλα που χρειάζεται το σώμα για υγιή δόντια και οστά, επειδή είναι τα κύρια συστατικά σε αυτά τα μέρη του σώματος και πρέπει να αναπληρώνονται συνεχώς μέσω της διατροφής.

 

Σχετικά άρθρα