3 συνταγές για αφεψήματα που θα ανακουφίσουν γρήγορα τον ερεθισμένο λαιμό σου!

Τα πρώτα κρύα είναι εδώ και είναι μαζί τους φέρνουν και τα κρυολογήματα που δημιουργούν εκείνο το εκνευριστικό αίσθημα ερεθισμού στο λαιμό που μπορεί να προκαλεί βραχνάδα ή να κλείσει τελείως την φωνή μας. Η ελληνική παράδοση έχει πληθώρα αφεψημάτων που με βότανα από την μεσογειακή φύση βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων πολλών ασθενειών έτσι και του λαιμού. Αν λοιπόν σε ταλαιπωρεί και εσένα ο λαιμός σου παρακάτω, θα βρεις 3 συνταγές για αφεψήματα που θα τον ανακουφίσουν γρήγορα!

1. Τσάι του βουνού με λεμόνι και μέλι

Το τσάι είναι διαδεδομένο σε πολλές χώρες παγκοσμίως για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ωστόσο, στην Ελλάδα έχουμε ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το τσάι του βουνού. Πρόκειται για μία ποικιλία που δεν είναι ευρέως γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο αλλά βρίσκεται σε αφθονία στην ελληνική φύση και ήταν το όπλο της μητέρας μας στην παιδική μας ηλικία.

Τα υλικά για να φτιάξεις αυτό το αφέψημα προδίδονται ήδη από τον πλαγιότιτλο, τσάι του βουνού, λεμόνι και μέλι. Βράσε το τσάι σου για πέντε λεπτά και μετά στάξε μέσα τρεις σταγόνες λεμόνι και μία κουταλιά του γλυκού μέλι. Ένα μεγάλο μυστικό, όμως, για να έχει το αφέψημα ακόμη μεγαλύτερη δράση και επίδραση σε όλο το σώμα είναι το τζίντζερ. Πρόσθεσε μέσα λίγο από το ανατολίτικο μπαχαρικό που μειώνει την χοληστερίνη, ανακουφίζει παντώς είδους πόνους, ρίχνει το σάκχαρο και ανακουφίζει την ναυτία.

2. Τσάι με κανέλα

Στην συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να είναι καλύτερα να προτιμήσεις το απλό τσάι που βρίσκεις στα σακουλάκια καθώς η κανέλα έχει έντονη γεύση που σε συνδυασμό με το τσάι του βουνού μπορεί να ενταθεί εξαιτίας και της δικής του γευστικής έντασης. Τα υλικά για την παρασκευή είναι ένα σακουλάκι τσάι, μισό κουταλάκι κανέλα, μισό κουταλάκι τζίντζερ και γάλα (βάζεις όσο επιθυμείς).

Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και να μειώσει τη φλεγμονή. Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που εκτιμάται εδώ και χιλιετίες για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Στα γενικότερα οφέλη της προστίθενται η υποστήριξη της υγείας της καρδιάς, η καλύτερη απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, η αντιφλεγμονώδης δράση και η αντίσταση στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

3. Ζεστός μηλίτης

Ο ζεστός μηλίτης είναι το σήμα κατατεθέν της εορταστικής περιόδου της Νέας Αγγλίας στην Αμερική. Δεν είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένος διεθνώς αλλά έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας και κυρίως στην ανακούφιση του πονεμένου λαιμού. Πασπαλισμένος με πορτοκάλι με γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και κανέλα, ο ζεστός ζεστός μηλίτης είναι το τέλειο ρόφημα για να σε ανακουφίσει ή απλώς για να το απολαύσεις όταν θέλεις κάτι ζεστό να πιεις.

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:

  • 1 λίτρο φρέσκο, αφιλτράριστο, μη αλκοολούχο μηλίτη
  • 1 πορτοκάλι
  • 12 ολόκληρα γαρύφαλα
  • 4 ξυλάκια κανέλας
  • 15 κόκκους μπαχάρι
  • 1/4 κ. γλ. αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • 7 κόκκους κάρδαμου
  • 2 κ. σ. μαύρη ζάχαρη

Η εκτέλεση είναι λίγο περισσότερο περίπλοκη από τα προηγούμενα αφεψήματα αλλά το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει. Θα πρέπει λοιπόν:

  1. Σιγοβράζουμε τον μηλίτη με το πορτοκάλι και μπαχαρικά
  2. Ενώ ο μηλίτης ζεσταίνεται, με έναν αποφλοιωτή λαχανικών και αφαίρεσε μερικές χοντρές λωρίδες φλούδας από το πορτοκάλι
  3. Βάλε 6 γαρύφαλα στο ξεφλουδισμένο μέρος του πορτοκαλιού
  4. Βάλε τις φλούδες πορτοκαλιού, τα υπόλοιπα γαρύφαλα και τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα με τον μηλίτη
  5. Κράτησέ το σκεπασμένο να πάρει βράση και χαμήλωσε τη φωτιά στο χαμηλό αφήνοντας να σιγοβράσει για 20 λεπτά
  6. Με ένα λεπτό διχτυωτό κόσκινο σούρωσε τον ζεστό ζεστό μηλίτη από το πορτοκάλι, το γαρύφαλλο και άλλα μπαχαρικά
  7. Σέρβιρε ζεστό και πρόσθεσε ένα ξυλάκι κανέλας σε κάθε φλιτζάνι

Στο συγκεκριμένο αφέψημα ταιριάζει αρκετά και το αλκοόλ. Μπορείς για παράδειγμα να προσθέσεις δύο σταγόνες κονιάκ, μπέρμπον ή ρούμι αν θέλεις περισσότερη ένταση. Στα θετικά του μηλίτη είναι τα πολλά θρεπτικά συστατικά του που εκτός από την ανακούφιση του λαιμού σου θα σε τονώσουν δίνοντάς σου ενέργεια για να συνέλθει το σώμα συλλήβδην από το κρύωμα. Περιέχει ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Α και C.

Ως αντιοξειδωτικό βοηθά και στην μείωση του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τον καρκίνο αλλά και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αφού βοηθά στη χαλάρωση των εντέρων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο υγιούς πεπτικού συστήματος και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

 

Σχετικά άρθρα