7 πανεύκολοι τρόποι για να ανεβάσεις τη σεξουαλική σας διάθεση!

Η κούραση και το στρες της καθημερινότητας συχνά καταστέλλουν τη σεξουαλική διάθεση. Τονίζεται, μάλιστα, πως ιδιαίτερα οι γυναίκες οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, ίσως αποστασιοποιηθούν από τη σεξουαλικότητά τους και να χάσουν τη σύνδεση με την αισθησιακή τους φύση.

Γράφει ο Βιολόγος Παναγιώτης Δαλαμαρίνης

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, επικεντρωμένο στα ζητήματα της σεξουαλικότητας, οι γυναίκες οι οποίες συστηματικά εστιάζουν στα ερεθίσματα που προσλαμβάνουν μέσω της όρασης, της ακοής, της όσφρησης και της αφής είναι πιο πιθανό να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής διέγερσης και ικανοποίησης.

Η εξάσκηση της εστίασης των αισθήσεων στο «εδώ και το τώρα» με ένα ερέθισμα, όπως είναι το φαγητό, μπορεί να αποβεί πολύ βοηθητική. Το φαγητό είναι πολύ καλός τρόπος εξάσκησης, διότι είναι μια καθημερινή απόλαυση, την οποία μπορούμε να γευτούμε, να μυρίσουμε και να νιώσουμε τόσο την υφή της όσο και τα συναισθήματα που προκαλεί.

Και μετά η λίμπιντο χτυπάει… κόκκινο;

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι επίσης σημαντικό η αφύπνιση της σεξουαλικότητας να ενισχύεται και μέσα στον λόγο. Συχνά η λεκτική επικοινωνία του ζευγαριού περιορίζεται στη διευθέτηση των καθημερινών αναγκών του σπιτιού και σε διαδικασίες ρουτίνας. Αν όμως προστεθούν σε αυτήν την επικοινωνία και στοιχεία σεξουαλικής έκφρασης, τότε δημιουργείται μια κατάσταση ευχάριστης αναμονής της σεξουαλικής πράξης και ενισχύεται η σεξουαλική επιθυμία.

Τονίζεται όμως πως η επαναφορά του αισθησιασμού στην καθημερινότητα δεν γίνεται με το προκλητικό ντύσιμο, το οποίο δεν αφήνει το άτομο να νιώθει οικεία με το σώμα του και με τον σύντροφό του. Αν μια γυναίκα, για παράδειγμα, επιλέγει να φορέσει τολμηρά εσώρουχα επειδή ο σύντροφός της το επιθυμεί, τη στιγμή που η ίδια νιώθει αμήχανα, μάλλον μειώνονται οι πιθανότητες να βελτιωθεί η λίμπιντο. Μπορεί, ωστόσο, να βοηθήσει η επιλογή μιας εμφάνισης που τονώνει την αυτοπεποίθηση και προσελκύει την προσοχή του ατόμου σε κάποια ιδιαίτερα σημεία του σώματος, υπενθυμίζοντάς του ότι η σεξουαλικότητα και ο αισθησιασμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του.

Η φυσική άσκηση αναδεικνύεται, επίσης, από τη βιβλιογραφία ως μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος ενίσχυσης της σεξουαλικής ορμής. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, είτε είναι τρέξιμο, είτε yoga, είτε πρόγραμμα στο γυμναστήριο, μπορεί να βοηθήσει. Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα, όσο πιο πολύ ασκείται κάποιος, τόσο πιο επιθυμητός αισθάνεται.

Παίζει ρόλο και το αν ο δεσμός του ζευγαριού

Ακόμη, μια μελέτη που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο του Rutgers αποκάλυψε με τη διεξαγωγή μαγνητικών τομογραφιών ότι, όταν ένα πρόσωπο κοιτούσε τη φωτογραφία του συντρόφου του για τριάντα δευτερόλεπτα, ενεργοποιούταν η παραγωγή ντοπαμίνης, η οποία ενισχύει τη λίμπιντο. Οι ερευνητές μάλιστα παροτρύνουν άνδρες και γυναίκες να έχουν μια φωτογραφία του αγαπημένου τους προσώπου μαζί τους και να την κοιτούν για 30 δευτερόλεπτα στον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι.

Εκτός από την ωφέλιμη δράση της ντοπαμίνης, οι επιστήμονες εξετάζουν και την επίδραση της ορμόνης ωκυτοκίνης στον δεσμό των δύο συντρόφων. Έχει βρεθεί πως η παραγωγή της ορμόνης αυτής, που ενεργοποιεί τη δημιουργία στενού δεσμού μεταξύ δύο ατόμων, αυξάνεται με τη σωματική επαφή. Τα υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης, μάλιστα, φαίνεται να διεγείρουν τη σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες.

Εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος διάρκειας μιας αγκαλιάς είναι τα τρία δευτερόλεπτα. Η έρευνα έχει δείξει ότι, εάν ένα ζευγάρι παρατείνει τον χρόνο της αγκαλιάς στα 20 δευτερόλεπτα, αυξάνονται τα επίπεδα της ωκυτοκίνης. Οι ερευνητές δηλώνουν σαφώς ότι κάθε τρυφερή σωματική επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

9 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου αν απέχεις από το σεξ

Σεξουαλική αγωγή: Τα 2 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να προετοιμάσεις τα παιδιά σου

Οι γυναίκες που γυμνάζονται, κάνουν περισσότερο σεξ;

Τα 6+1 ζώδια που με ανάδρομο Ερμή υποκύπτουν στο σεξ με πρώην

Σχετικά άρθρα