Αφυδάτωση: Τα 3 σημάδια που σου στέλνει ο οργανισμός σου

Αφυδάτωση είναι η κατάσταση στην οποία περιέρχεται το σώμα μας όταν έχει έλλειψη υγρών και ηλεκτρολυτών. Σε ήπια μορφή, ο οργανισμός μας δίνει σημάδι ότι πρέπει οπωσδήποτε να πίνουμε νερό με τη δίψα.

Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης, πέφτει επικίνδυνα η πίεση του αίματος και δεν κυκλοφορεί αρκετό αίμα στα όργανα του σώματος, πράγμα που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε αφυδάτωση ελαφριάς ή βαριάς μορφής;

Ο οργανισμός μας δίνει διάφορα σημάδια. Ξηραίνεται το στόμα, κοκκινίζει το δέρμα και εμφανίζεται έντονη κούραση. Μας δίνει σινιάλα ότι δεν έχουμε καλύψει την ποσότητα των υγρών που χρειαζόμαστε.

Ο ζεστός και υγρός καιρός αφυδατώνει με ευκολία τον οργανισμό. Ωστόσο και τον χειμώνα μπορεί να αφυδατωθεί ο οργανισμός μας καθώς δεν έχουμε το αίσθημα της δίψας και το κρύο νερό της βρύσης δεν είναι ελκυστικό. Σίγουρα μπορεί να περάσει μια μέρα και να σκεφτούμε ότι ήπιαμε μόνο 1 ή 2 ποτήρια νερό, συνήθεια επιβλαβής για το σώμα.

nero-krevati

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της;

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας έχει πάρα πολλές θετικές συνέπειες. Η ενυδάτωση σχετίζεται με το δέρμα, την εμφάνισή μας, τη λειτουργία του εντέρου καθώς και με τη  λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.

Όταν η ενυδάτωση δεν είναι σωστή δεν υπάρχει επαρκές οξυγόνο στον οργανισμό, συνεπώς δεν ολοκληρώνονται σωστά  οι νευρικές διεγέρσεις, με το πιο σύνηθες σύμπτωμα να είναι ο πονοκέφαλος.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Σε ό,τι αφορά στις γυναίκες, η ενδεδειγμένη ποσότητα είναι δύο λίτρα την ημέρα τους χειμερινούς μήνες και για τους άνδρες λίγο περισσότερο, πάνω από 2,5 λίτρα.

Το καλοκαίρι  η αφυδάτωση λόγω της έντονης εφίδρωσης και λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας εντείνεται οπότε χρειαζόμαστε  μεγαλύτερες ποσότητες νερού, έως και 8 ποτήρια υγρών, συμπεριλαμβανομένου νερού, χυμού, καφέ, αναψυκτικά.

*Το άρθρο συνέθεσε ο Χάρης  Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος και βιολόγος  στο Τμήμα Διαιτολογίας του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το μυστικό για τη μακροζωία είναι αυτό που πολλοί… σιχαίνονται!

Αφυδάτωση στα μωρά: Πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειές της;

Σχετικά άρθρα